Během života potřebujeme tuky – jezme ty správné!

1. 2. 2015
Tuky nás provázejí celý život. Vedle bílkovin a sacharidů jsou tuky důležitým zdrojem energie, fungování buněk a hormonů, jsou nositeli vitaminů rozpustných v tucích. Tuky jsou také zdrojem esenciálních mastných kyselin, které náš organizmus potřebuje ke správnému fungování, ale nedokáže si je vytvořit sám. Přestože v průběhu našeho života potřeba tuku mírně kolísá, esenciální mastné kyseliny z řady omega 3 a omega 6 potřebujeme vždy.
Během života potřebujeme tuky – jezme ty správné!

„Byl prokázán vliv dostatečného příjmu omega 3 mastných kyselin v těhotenství na snížení rizika nejen možných budoucích srdečně-cévních onemocnění, ale i na riziko problémů s poruchami pozornosti, tzv. poruchami ADHD,“ uvádí RNDr. Pavel Suchánek z laboratoře pro výzkum aterosklerózy, IKEM. „Těhotné ženy by měly velmi omezovat zejména přísun tzv. transmastných kyselin z důvodu zvýšeného rizika vyvolání předčasného porodu.“.

Zatímco stravu malých dětí ovlivňují rodiče, dospívající se rozhodují sami. Hrozí nadměrný příjem nevhodných tuků z pokrmů rychlého občerstvení i sladkostí. Ve spojení s „kultem štíhlé krásy“ je tuk naopak ze stravy vytěsňován. Oba extrémy jsou špatné. Nadměrná konzumace tuků zvyšuje riziko kardiovaskulárních a dalších civilizačních onemocnění. Naopak odmítání tuků vede k nedostatku některých vitaminů, k oslabení imunity, dlouhodobě také k poruše růstu a vývoje. U dívek dochází ke ztrátě či oddálení menstruace.

Nasycené mastné kyseliny převažují v tucích živočišného původu nebo v kokosovém, palmovém 
a palmojádrovém oleji. Jejich nadbytek zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje ukládání tuku okolo vnitřních orgánů (tzv. vnitrobřišní tuk). 

„S nadváhou či obezitou má problém zhruba polovina dospělé české populace, téměř 70 % dospělých Čechů trpí zvýšenou hladinou cholesterolu, máme více než 860 tisíc registrovaných diabetiků s naprostou převahou diabetiků 2. typu. Nejčastější příčinou úmrtí jsou srdečně-cévní onemocnění. Všechna tato onemocnění můžeme v prevenci i léčbě ovlivnit množstvím a zejména složením tuků v jídelníčku,“ uvádí Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy.

Odborníci na výživu shodně doporučují řepkový olej jako ideální zdroj prospěšných rostlinných tuků.  Má výhodné složení mastných kyselin, v některých parametrech (např. obsah omega 3 mastných kyselin), předčí i ten olivový. Řepkový olej díky své neutrální chuti a vůni a zároveň vysoké tepelné stabilitě se hodí prakticky do všech typů pokrmů. Další výhodou je jeho snadná dostupnost a příznivá cena.

 

Článek a audiorozhovory byly publikovány zde.

Video

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru