Jak dětem sestavit jídelníček? Do školy 2 svačiny, pestrou stavu a více pohybu, radí odborník z IKEMu

30. 8. 2015
Říká se, že snídaně je základ dne, a má být proto bohatá. To je ale tak trochu mýtus – každý člověk si musí vytvořit svůj vlastní systém. Tedy snídat v míře, která nám vyhovuje, a když máme dostatek času. Právě takový přístup doporučuje Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského IKEMu. Ale jak je to u dětí? To nastínil v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.
Jak dětem sestavit jídelníček? Do školy 2 svačiny, pestrou stavu a více pohybu, radí odborník z IKEMu

Dětem začíná školní rok a kromě pomůcek si budou do škol s sebou nosit svačiny. Jak by měla taková správná svačina vypadat? "Pečivo pokud možno kvalitní, ne vždy ale musí být celozrnné, to platí spíše pro starší děti. Pro ty mladší rohlík namazaný tvarohem, ať už samotným, nebo smíchaným s máslem. K tomu šunka, tvrzdý sýr, nějaké ovoce", vyjmenovává.

Děti si ale mohou dopřát i menší druhou svačinu, protože často chodí na oběd až v půl druhé. Rodiče by jim neměli dávat peníze, aby si svačiny koupily samy - z 99 % si dítě vybere špatně.

Pestrost stravy by se měla udržovat zejména při obědě a večeři, pokud možno vařit zajímavá jídla, aby dítě nemělo ve školní jídelně pocit, že jí něco, co nezná. "Děti jsou konzervativní a argument, že je něco zdravé na ně nefunguje," podotýká.

A po výživném jídle jídle dětem neuškodí trocha sladkého, třeba dvě až tři kostky čokolády.

Největší příčinou obezity dětí je nedostatek pohybové aktivity. "I u aktivních dětí nám chybí svalová hmota, nedostatek vápníku, tím pádem se zvyšuje riziko zranění, a to vše dítě odlákává od sportu, protože trpí, místo toho, aby mělo ze sportu zábavu," vysvětluje.

Cereálie, nebo jogurt s ovocem?

A co se týká sladkých nápojů, tak záleží na tom, o jaký nápoj se jedná. Rozmixované ovoce nebo smoothie není problém, na druhé straně nadměrná konzumace cukrem slazených nápojů má své omezené množství, zejména u neaktivních dětí.

Připomíná také, že v Německu a v Rakousku podle statistik konzumují třikrát více slazených limonád, přitom nemají vyšší výskyt obezity. Kromě již zmiňovaného nedostatku pohybové aktivity je důvodem vyšší konzumace pečiva.

"U nás jsou škrobové potraviny velmi levné, za 20 korun máte minimálně 7 rohlíků. Pokud rodina má omezený rozpočet, tak často sáhne k větší konzumaci pečiva, chleba, rohlíků a bude omezovat konzumaci bílkovin", nastiňuje.

V žádném případě nedoporučuje půst, který se týká pouze dospělých - dětem by mohl narušit metabolismus a hormonální rovnováhu. A co se týče veganství u starších dětí, nedostatek bílkovin podle něj vede k nedostatečnému prokrvování mozku. "Dospívající organismus potřebuje všechno, neměly by se vyřazovat ryby, maso, šunka ani vejce" říká.

A co takové cereálie s mlékem? Lepší je bílí jogurt dochucený vlastním ovocem. "Cereálie pokud možno sypané, nikoliv tepelně upravované," dodává.

Poslechnout si rozhovor můžete zde <iframe src="http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3460293/embedded" scrolling="no" style="border:none;height:160px;width:100%;overflow:hidden"></iframe>

Odkaz na článek zde.

 

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru