Jak jíst, když užíváte Warfarin?
Co to vlastně je a proč je třeba jídelníček při této léčbě řešit?
Lék Warfarin patří mezi tzv. antikoagulancia, léky na ředění krve. Užívají ho lidé, kteří prodělali třeba trobózu nebo mají zvýšenou srážlivost krve a hrozí, že by trombózu mohli dostat. Správně nastavené množství léku a jeho užívání jim pak pomáhá, aby se jí, ale i dalším mnohem závažnějším nemocem vyhnuli.
A teď ta výživa. V jídle máme všichni běžně vitamín K. To označení "K" dostal i proto, že se podílí na koagulaci - srážlivosti krve. Působí tedy vlastně přesně opačně, než Warfarin a mohlo by tedy hrozit, že pokud se potřebujete léčit, tak vitamín K vám v tom naopak brání. Proto se i před řadou let objevilo doporučení, že lidé léčení Warfarinem nesmějí jíst žádné potraviny, které vitamín K obsahují, především listovou a zelenou zeleninu, některé bylinkové čaje, kysané jogurty, játra, sójové potraviny aj.
Jak to ale vyřešit teď, v době pandémie koronavirem, kdy všichni doporučují naopak jíst zeleniny dostatek? Je pravdou, že vitamín K a Warfarin působí vlastně opačně a tak je logické, že když je třeba srážlivost krve omezit, není dobré ji zároveň podporovat velkým množstvím vitamínu K. Lék ale vždy lékaři nastavují precizně tak, aby byl co nejlépe účinný a pravidelně účinnost kontrolují krevním testem. Dávkování je tedy vždy nastaveno pro každého individuálně, a to včetně jeho aktuální hladiny vitamínu K závisející na jeho množství v jídelníčku.
Pokud tedy máte nově Warfarin, určitě se zeleninou a dalšími zdroji vitamínu K nepřestávejte úplně. Hladina vitamínu K by vám totiž po čase klesla a Warfarin by byl v přesile. To poznáte i sami tak, že se vám začnou velmi snadno například dělat modřiny nebo začnete krvácet z nosu a podobně. Na druhou stranu ale není ani vhodné procházet nárazově třeba očistnými kúrami, ve kterých si dáte najednou zeleniny mnohem více, než běžně jíte. Potom je v přesile vitamín K, Warfarin nebude fungovat tak dobře a srážlivost krve bude znovu vyšší, než potřebujete.
Pravidlem tedy je vyhnout se v tomto případě jakýchkoli výkyvů a extrémů, léčbu dodržovat dle nastavení u lékaře a dle kontrol z krve a vitamín K v potravinách jíst stále zhruba ve stejném množství.
-JitT-
Potravina | Obsah vitamínu K ug/ 100 g |
---|---|
Petržel - nať | 1220 |
Řeřicha | 542 |
Špenát | 521 |
Bazalka | 415 |
Pažitka | 260 |
Jarní cibulka s natí | 260 |
Brokolice (vařená) | 141 |
Růžičková kapusta (vařená) | 140 |
Hlávkový salát | 123 |
Hlávková kapusta (vařená) | 109 |
Zdroj obsahu vitamínu K v potravinách: www.lecba-warfarinem.cz