Jak si nezkazit dojem z Vánoc

Vánoční čas už dlouhou dobu není o klidu, rodině a pohodě, ale pro mnohé se z něj stal svátek jídla. Každý rok mě nepřestanou udivovat přeplněné vozíky s jídlem v nákupních centrech, které se jako lavina valí den co den k pokladnám. Už od začátku prosince.
Jak si nezkazit dojem z Vánoc

Bystrému oku odborníka neunikne, že to jsou většinou uzeniny, chipsy, sladkosti ve všech podobách a jen velmi málo ovoce a zeleniny. Není potom divu, že o Vánocích spousta lidí přibere a po Novém roce se zase marně snaží vše shodit nejrůznějšími drastickými dietami.

Zkuste to letos jinak. Namlouvat si, že přes svátky přebytečná kila shodím, pokud se to za celý rok nepovedlo, nemá smysl. To dokáže jen opravdu málokdo z nás. Nenabrat ale na váze není zas tak těžké, jak si každý rok myslíte. Zkuste se letos řídit radami, které doporučují nebo osobně dodržují odborníci z FitBee.

-Veronika-
Foto: Pixabay.com

Pavel: energie je jen jedna a o co více jíme, o to více se musíme hýbat. Nejzdravějším pohybem je chůze a aby chůze měla smysl nejen z hlediska hmotnosti a její udržení, ale měla i pozitivní vliv na naše srdce a cévy, tak musí být nejen dostatečně dlouhá tedy alespoň 45 minut denně, ale i rychlá a intenzivní. Nejvhodnější je chůze s hůlkami tzv. nordic walking, protože do intenzivního pohybu zapojujeme i ruce a zádové svaly.

Margaritao Vánocích je obzvlášť těžké se vyhnout alkoholu, snažte se ho ale nezneužívat. Pokud chcete uhasit žízeň, místo vína, piva, šampaňského nebo tvrdého alkoholu pijte vodu nebo neochucený nealkoholický nápoj. Každou skleničku alkoholického nápoje, kterou si dáte, vyvažte ještě stejným množstvím vody.

Veronika: „Střídmě z bohatého stolu.“ Tato rada platí na Vánoce více než kdykoli jindy během roku. Nepřejídat se, je jeden z hlavních pilířů, abyste vánoční čas přežili bez újmy. 

Hanka: jednoduchá pravidla jsou nedávat všechno před sebe. Když je cukroví "až" na balkoně, tak se pro něj od té televize většinou nikomu nechce. Nabídku na stole je také dobré prokládat ovocem a zeleninou - čerstvým, ne sušeným. A pak i dostatečně pít - a nemyslím alkohol. Tekutina naplní žaludek a když se cítím plná, tak už nejíst.

Karen: pokud by se vám vánoční hodování zvrtlo víc, než jste si představovali, nevyčítejte si to. Nemá to smysl, jen se dostanete do špatné nálady. Zkuste se ale zamyslet, jak k tomu došlo a jak se do takové situace příště nedostat znovu. 

Nicola: se svými pacienty a klienty nejčastěji řeším cukroví. Vždy jim radím, aby si dali společně nějakou bílkovinu, třeba jogurt, a cukroví jen pár kousků, které si ale o to víc vychutnají. A také ať nezapomínají na pravidelný přirozený pohyb a vyjdou si na procházku.

Ivetta: pohyb, pohyb a zase pohyb. Jakýkoliv! Dlouhé procházky, tanec, fitko nebo online cvičení doma sice nespasí nadměrné kalorické přebytky, ale pokud se budeme každý den minimálně 30 minut hýbat, nejlépe na čerstvém vzduchu, prospějeme nejen své kondici, fyzické i psychické. A při troše snahy pak třeba uvidíme na Tři krále na váze stejné číslo jako na Mikuláše. A to se rozhodně vyplatí!

Petra: společným cílem u všech mých klientů během svátků je udržení hmotnosti. Ani to nemusí být důvod si odpírat oblíbenou štědrovečerní večeři, ale pár pravidel je dobré dodržet. O vánočních svátcích jde spíše o množství zkonzumovaných potravin, než jen o jejich kvalitu. Proto jezte pravidelně, ideálně 3-5x denně, a předcházejte nekontrolovatelným návalům hladu. Pokud si dopřejete na svačinu pár kousků cukroví, nevadí, ale přidejte k němu třeba bílý jogurt či kefír. Budete dříve zasyceni a nesníte cukrátek větší množství, než byste chtěli. Dny volna využijte také ke společné pohybové aktivitě. I krátká procházka s rodinou v přírodě Vám udělá dobře :-)

Kristýna: Vánoce jsou pro mnoho lidí svátky pohody, klidu a dobrého jídla. Opravdu? Záleží na úhlu pohledu. Vánoce pro mnoho lidí také znamenají stres z toho, co po nich chce první věta. Svátky jsou tu pro nás, abychom měli možnost být se sebou, s blízkými. Vánoce slouží nám. Nikoli my jim. 

Jitka: nesnažte se v naději si Vánoce “užít” s řízkem, cukrovím, punčem a šampaňským u televize s tím, že se pak vrhnete na přísnou dietu nebo půst a naběhnete do fitka a hříchy týdne Vánoc do týdne zase zmizí. Dejte si raději každý den od všeho jen trochu a nezapomeňte na pravidelnou, alespoň 30minutovou procházku.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru