Jedno jab´ko denně, žádný doktor v domě
Že pro Vás jablka nejsou, protože je Vám po nich špatně? Tak ve čtení rozhodně pokračujte. Máme pro Vás totiž tipy, jak si je udělat stravitelnější. A dál bystě pochopitelně měli číst i Vy, kteří v konzumaci něčeho tak obyčejného, jako jsou jablka, nevidí smysl. A přečíst i o nich nějaké zajímavosti mohou i lidé, kteří je jedí pravidelně a s chutí i bez snahy o hubnutí. Pojďme na to!
Jablka jsou nejen chutným ovocem, ale také důležitou součástí zdravého jídelníčku. Staré pořekadlo "Jedno jablko denně, žádný doktor v domě" nebo známěji v angličtině "One apple a day keeps a doctor away" nenese svou popularitu bez důvodu. Jablka jsou bohatá na vlákninu, vitamíny a další látky, které přispívají k celkovému zdraví a pohodě. Proberme si je jednu po druhé.
Vláknina
Jablka jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení, pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Vlákniny jablka obsahují asi 3 g na 100 g, tedy v průměrném větším jablku, které mívá okolo 150-180 g je to 5 g vlákniny a to už je 20 % z doporučení pro dospělé. A například samotná jablečná rozpustná vláknina - pektin - se používá nejen na želírování ovoce, ale také jako doplněk stravy třeba do nápojů nebo do jogurtů, pokud potřebujete trávení zlepšit, více se zasytit a případně i hubnout.
Vitamíny a minerální látky
Ovoce bývá nejčastěji spojované s obsahem vitamínu C, kterého mohou mít i 10 mg ve 100 gramech. To pokryje sice jen 10 %, ale u vitamínů je přeci známé, že není dobré spoléhat jen na jeden zdroj. Jablka jako součást pestrosti v jídelníčku jsou proto skvělou volbou jak i teď, před zimou podpořit svůj imunitní systém. Zhruba 10 % obsahují jablka i další látky - draslíku. Ten je nezbytný především pro správnou funkci našeho nervového systému, ale přeneseně například i pro svaly včetně srdce. V menší míře obsahují také B vitamíny, vápník či beta-karoten.
Sirtuiny
Je to tak exotický název, že jste si jistí, že je nepotřebujete? Opak je pravdou a až se dozvíte, co takové sirtuiny umí, budete jich chtít co nejvíc. Sirtuiny pomáhají chránit buňky před poškozením a záněty a jsou to látky, které oddalují buněčné stárnutí a mohou přispívat k prodloužení života! No řekněte, komu by se taková vlastnost nehodila! A u jablíček je zajímavé to, že obsahují v jednomu kousku sirtuinů nejvíc typů.
Není jablko, jako jablko
Určitě si z obchodů vybaví nekonečné regály ovoce a zeleniny, kterým výběr jablek vládne. Nakupující potom nejčastěji sáhnout po těch největších a nejčervenějších. Je pravda, že na naše smysly působí opravu lákavě, ale po pravdě - ta malá, často ne úplně pravidelná, schovaná někde dole, jsou bohatší nejen na chuť, ale také na živiny. Řeč je o tzv. starých odrůdách, které můžete znát pod názvy Reneta, Panenská či Matčina.
Každý den jedno jablko jako součást hubnutí
Asi si většina z nás vybaví situaci, kdy se snaží zhubnout, a tak si ke svačině dá jenom samotné jablko. Jablko, které je symbolem zdraví a zdravé výživy by přeci mělo být logicky tou nejlepší svačinou. Ovšem ouha - po asi 20-30 minutách se dostaví nezvladatelný hlad! Jablíčko nám vlastně trošku podpořilo trávení a tím, že má jen trochu cukru a vlákniny, ale žádné bílkoviny nebo tuky, není nic, co by tu trošku, navíc opravdu malou (ve 100 g asi 1 polévková lžíce), zpomalilo. A hlad přijde opravdu rychle.
I my s oblibou jablka používáme, a například program Metabolic Balance® je na každodenní konzumaci jablek vyloženě postavený - je to jedno z jeho osmi základních pravidel. Ovšem pravidla jsou i další. Například to, že jablka (a veškeré další vhodné ovoce) jsou vždy součástí většího jídla a ne jen jako samostatná svačinka. Takové jídlo potom bílkovin (i tuků) obsahuje dost a využití a vyhládnutí po energii z jablka není tak rychlé.
Co když Vás ale jablka opravdu vyloženě trápí?
I přes své superschopnosti jablka mohou způsobovat řadu problémů. Nejčastější je nadýmání pár desítek minut po jejich konzumaci, křeče a bolesti v břiše. Jiného mohou trápit ekzémy, nebo prokázaná či zkřížená alergie. Pomoci v takovém případě si můžete hned několika kroky:
- jablko oloupat. I když ve slupce je nejvíc zdraví prospěšných látek, právě ona nejčastěji dělá problémy;
- nakrájet nebo nastrouhat a nechat chvíli odpočinout na lince. Tím se v jablku nastartují jeho vlastní dozrávací enzymy a pomohou s trávením našim vlastním enzymům;
- smíchat s mletou skořicí, kardamomem, badyánem, hřebíčkem, drcenými ořechy a udělat si skvělou svačinku. Navíc k usnadnění trávení se používá právě i koření;
- tepelně upravit jak jako rychlokompot, tak do koláčů, štrůdlů, knedlíků i k masu a rybám. Tepelná úprava jablek velmi pomáhá s jejich stravitelností i většině alergiků.
A pokud Vám chybí inspirace, sledujte naše sociální sítě @_fitbee a @nutricni.poradna.FitBee. Čas od času se tam recepty objeví a právě teď frčí i ty jablkové!
---
Zdroje:
Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition journal, 3(1), 5.
Eberhardt, M. V., Lee, C. Y., & Liu, R. H. (2000). Antioxidant activity of fresh apples. Nature, 405(6789), 903-904.
Hyson, D. A. (2011). A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in nutrition, 2(5), 408-420.
Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of agricultural and food chemistry, 51(3), 609-614.