Kazy zubů si můžete opravit sami. Mlsání bez následků!
Průlomem v prevenci zubního kazu je objev nového způsobu, jak neutralizovat cukerné kyseliny. Používáním zubní pasty s technologií neutralizace cukerných kyselin lze snížit výskyt zubního kazu v prvotním stádiu až o polovinu a vznik viditelných defektů v zubu o 20 %.
Jablko zuby nečistí - naopak!
Rozložením cukrů z jídla vznikají působením bakterií kyseliny, které jsou hlavním viníkem demineralizace zubů. Jejím důsledkem pak vzniká zubní kaz. A jak můžeme tyto kyseliny neutralizovat? "Vědci zjistili, že v tom může pomoci přírodní aminokyselina arginin, která se v medicíně používá již dlouhou dobu," vysvětluje dentální hygienistka Květa Prouzová, DiS., ze Stomatologické kliniky LF UK v Hradci Králové.
Informace o stavu zubního kazu mezi lidmi jsou zarážející. Podle výsledků nedávné studie společnosti Colgate přiznalo více než 54 % Čechů, že jejich chrup za poslední dva roky vyžadoval stomatologický zásah. A co je ještě znepokojivější - téměř čtvrtina respondentů věří, že sníst jablko je stejně efektivní jako vyčistit si zuby! Velké jablko přitom může obsahovat přibližně 27 monosacharidů - to je až pět lžiček cukru.
Cukr je vlastně všude
To, co si vybíráme k jídlu, významně ovlivňuje zdraví našeho chrupu. V prvé řadě jsou to sacharidy, které nám mohou kazit zuby. "Často si ale neuvědomujeme, že cukr je přítomen ve většině potravin. Nejen ve sladkostech, kde je sacharóza, ale také v mléce a mléčných produktech - tam je například zase laktóza. I zdravý návyk jíst každý den ovoce nás tak může paradoxně vystavit riziku zubního kazu z důvodu vysokého obsahu fruktózy," vysvětluje nutriční terapeutka Bc. Margareta Iliopulosová.
Studie navíc dokazují, že na vznik zubního kazu má vliv nejen kvalita, ale také frekvence konzumace sacharidů. Jíme totiž vícekrát denně, ale většina lidí nemá možnost věnovat se po každém jídle ústní hygieně, což je jediná účinná obrana.
Pasta kazy dokonce opraví
Arginin, který je pro lidské tělo nezbytný, se podílí na zachodávní mikroflóry a obnovuje zdravé prostředí v ústech. Neutralizuje kyseliny, které vznikají zpracováním cukrů bakteriemi, a to ještě předtím, než stačí poškodit zubní sklovinu a způsobit zubní kaz. Díky němu se také obnoví zdravé pH zubního plaku.
Jak potvrdily výsledky rozsáhlého klinického výzkumu, tato látka dokáže zubní kaz v raném stádiu dokonce i opravit. Vznik zubního kazu má většinou důsledek i na celkové zdraví člověka. Prokázána je například souvislost mezi zubním kazem a srdečními onemocněními. Kazy také provázejí bolesti, mnohdy vedou ke ztrátě zubu a snížené schopnosti žvýkat. Špatný stav chrupu má z dlouhodobého hlediska negativní vliv na osobní pohodu člověka, na jeho sebedůvěru i sociální uplatnění.
Článek byl publikován zde.