Nedostatek hořčíku? Hrozba zejména pro těhotné
Hořčík neboli magnézium je pro každý organismus důležitý stopový prvek. Jeho nedostatek nás může nepříjemně potrápit a způsobit mnoho závažných potíží, jako je například srdeční arytmie, svalové křeče, bolesti hlavy, zácpa, migrény, únava či poruchy spánku. Zvýšit pravidelný přísun hořčíku bychom měli především v období nemoci a v období těhotenství a kojení.
Důležitost hořčíku a rizika jeho nedostatku v těhotenství
V období těhotenství má žena zvýšenou potřebu nejen kyseliny listové a nenasycených mastných kyselin (DHA a EPA), ale především hořčíku. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je 300 mg, těhotné ženy ho však potřebují o čtvrtinu více. Dle výzkumů až 65 % z nich trpí jeho nedostatkem. Správná výživa je navíc velmi důležitá pro bezproblémový průběh těhotenství a zdravý vývoj plodu. Bohužel v této etapě života ženy není příjem hořčíku ze stravy vždy optimální a dostačující.
V případě jeho nedostatku hrozí budoucí matce zbytečné obtíže, kterým se dá mnohdy předejít. „Těhotné ženy by měly dbát na pravidelný přísun hořčíku. Dlouhodobé klinické studie prokazují, že by ženy měly předcházet nedostatku hořčíku, jinak se mohou objevit nejen nepříjemné křeče, ale závažnější jsou například předčasné silné děložní stahy. Díky nedostatku hořčíku může docházet k poruchám funkce placenty a navíc nedostatek hořčíku ve stravě zvyšuje riziko nízké porodní hmotnosti dítěte a s tím souvisejících budoucích obtíží dítěte například s dýchání, zrakem, nebo motorikou“ říká RNDr. Pavel Suchánek.
Jak hořčík pravidelně doplňovat?
Zdrojem hořčíku jsou například banány, ananas, datle, ořechy, luštěniny, kukuřice či pohanková mouka. Vítaným pomocníkem moderních maminek jsou také multivitaminové přípravky určené právě pro období těhotenství, které dodají ženám v období před početím, v těhotenství i při kojení nezbytné vitamíny a minerální látky, aby si byly jisté, že mají kompletní a vyváženou stravu. „Při výběru vitamínů by se žena měla zajímat především o obsah kyseliny listové v přirozené formě, hořčíku a nenasycených mastných kyselin DHA a EPA“ doplňuje RNDr. Pavel Suchánek.
Článek byl publikován zde.