Nutriční terapeutka Mgr. Veronika Kuncířová hostem pořadu Sama doma
Ustředním tématem týdenního miniseriálu byly polévky a jejich význam v našem jídelníčku. Nejprve jste si mohli dozvědět o historii polévek. V minulosti byly polévky součástí jídelníčku spíše chudší populace, postupně však jejich obliba stoupala a nakonec se staly běžnou součástí stravy nejen našich panovníků.
Moderátorky také zajímalo, jaké složky potravy by polévka měla obsahovat a jak si připravit její vydatnou verzi. Abychom z polévky získali co nejvíce benefitů pro náš organismus, měla by polévka obsahovat porci zeleniny, složku bílkovinnou (jako jsou například maso, vejce, luštěniny) a dále zdroj sacharidů, jako jsou např. pšeničné nudle nebo pečivo. Pokud bychom chtěli podpořit také střevní mikrobiom, a tím pozitivně ovlivnit naši imunitu, je dobré polévku připravit z masového nebo zeleninového vývaru. Pokud tedy polévka obsahuje všechny jmenované složky, může v jídelníčku plnit roli hlavního pokrmu.
V neposlední řadě zaznělo doporučení, že bychom polévky měli konzumovat nejen v zimě, ale i v letních měsících. Studené polévky jako je španělské gazpacho, okurková polévka či polévka z červené řepy nám pomohou snáze doplnit tekutiny během teplých měsíců. Navíc se nám při pravidelné konzumaci polévek snáze udržuje zdravá hmotnost. Polévka nás před hlavních chodem lehce zasytí a my potom nemáme tendenci sníst větší porci, než je pro náš organismus potřeba.
Záznam rozhovoru si můžete také pustit na internetových stránkách pořadu Sama doma.