Pitný režim fotbalistů

12. 12. 2012
Pavel Suchánek v isport.cz radí fotbalistům, jaký by měl být jejich pitný režim při sportovních výkonech.
Pitný režim fotbalistů

Magie, chemie... Pitný režim je pro fotbalistu jedním z klíčových prvků, který výrazně ovlivňuje jeho výkonost, ale zároven i to, jak je podráždění. "Klidně se může stát, že dostanete zbytečnou kartu za kecy jenom proto, že jste nedostatečně dodržel pitný režim," přesvědčuje Pavel Suchánek, nutriční specialista.

Má na starosti volejbalistky, basketbalisty, zápasníky. Umí ale dokonale poradit také fotbalistům v žácích, dorostu nebo i dospělým amatérům, jak správným pitným režimem kontrolovat svoje tělo. Pavel Suchánek rád tvrdí: "Člověk funguje jako chladič u auta, je třeba ho správně plnit tekutinami."

První rozdíl mezi fotbalisty na jakékoliv úrovni a ostatními sportovci je, že muži v kopačkách mají daleko větší intenzitu zátěže. "Je větší a delší. Volejbalový zápas máte leckdy za hodinu sfouknutý, kdežto při fotbale třikrát vystřídáte a ti ostatní už to musí nějak odběhat. A nalítají za zápas klidně 13 kilometrů, často jsou ve sprintu," povídá Suchánek.

Pitní režim podle něj ovlivňuje výkonnost jedince o 30 %! Jakmile člověk nedostatečně nebo nesprávně pije, výš než na 70 % své výkonnosti se podle něj nedostane. "K tomu se může člověk cítit unavený, může být nesoustředěný, bude ho bolet hlava," vypočítává příznaky.

Klidně si hodinku před fotbalovým zápasem dejte půllitrovku koly! Jen z ní dostaňte aspoň část bublinek. Podle Suchánka to není žádný problém, naopak. "Kola funguje. Je v ní cukr, kofein a voda. Voda je dobrá na zředění krve, cukr na zapnutí mozku a kofein proti únavě," vykládá Suchánek.

Rizikový dorostenci

Rizikovou skupinou co se pitného režimu týče, jsou fotbalisté dorosteneckého věku. Podle Suchánka mají výkonnost, rychlost, sílu, ale zapomínají na to, že jejich tělo se bude postupem opotřebovávat. "Dokud jsou takhle mladí, nic neřeší. Rychle regenerují, rychle se uzdravují ze zranění. Pitný režim u nich není tak podstatný," říká.

Zátěž ale vede k nutné potřebě pít. Je třeba si udržovat takzvanou "volnou vodu": tedy dostatečný přísun tekutin, který zamezí, aby se fotbalistovi přehrálo svalstvo.

"Sval nachytává při zátěži teplo, a pokud hráč dostatečně nepije, hrozí zranění nebo únava."

Ideální denní množství vody je podle Suchánka 30 mililitrů na každý kilogram vlastní váhy v klidném stavu. 90kilový pořez by tedy měl polknout 2,7 litrů. Během zátěže se množství násobí až na třikrát.

Houstne krev

Tady začíná zajímavá fotbalová chemie. Hypoteticky: Viděl by Tomáš Řepka tolik červených karet ve své rozdováděné kariéře, kdyby dostatečně pil?

Když v sobě máte málo tekutin, vede to k větší hustotě krve, pak se zase musí rozšířit cévy, aby krev v pohodě protekla. A rozšířené cévy můžou tlačit na spánkové kosti, pak to bolí, jste podrážděný a začnete reagovat agresivně," potvrzuje Suchánek.

Před výkonem doporučuje Suchánek 0,3-0,5 litrů tekutin, během výkonu dvojnásobek až trojnásobek. Po zátěži je ideální vypít během hodiny litr, nejlépe rozdělený rovnoměrně po každých patnácti minutách.

Voda přitom pohodlně stačí, pokud netrénujete každý den. "Iontové nápoje jsou zbytečné vyhazování peněz pro amatéry. Hodí se na soustředění, ale ne do tréninku během sezony."

Článek naleznete také zde: http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-cesky-fotbal-clanky/134597/bez-vody-houstne-krev-pijte-spravne-a-ubudou-vam-karty-za-kecy.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru