Recepty na zdravé svačinky, které dětem chutnají

13. 1. 2016
Zná to asi každý rodič: co nachystat dětem k svačině, aby ji snědly nebo ještě lépe, aby jim chutnala? Odborníci z projektu Děti na startu vedou děti k pohybu a zdravému životnímu stylu třeba i tím, že s nimi ve školách připravují zdravé a přitom zábavné svačinky. Zde je několik receptů, které měly u dětí velký úspěch.
Recepty na zdravé svačinky, které dětem chutnají

“Právě svačina je v rámci pravidelného a vyváženého stravování velmi důležitým denním jídlem, bohužel často vynechávaným a podceňovaným. Nezapomínejme jak na přesnídávku, tak na odpolední svačinu. Slouží nám a především dětem k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony ve škole nebo při sportovní aktivitě," říká RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu z Fitbee.cz a odborný garant projektu Děti na startu.

Recepty na zdravé svačiny
Všechny na vlastní kůži i chuťové buňky vyzkoušely děti v rámci projektu Děti na startu.
 

1. Sendvičové smajlíky

web sedvicove smajliky foto Jaroslav Appeltauer
Suroviny na 2 porce: 2 ks hamburgerové bulky, 30 g pomazánky z čerstvého sýra (lučina/žervé, máslo, pažitka), 2 plátky krůtí šunky, 2 listy salátu, na ozdobu nakrájené okurky, rajčata a mrkev.
Postup: Vezmeme bulku, přepůlíme a opatrně kuchyňskými nůžkami vystříháme z horní části tvar připomínající zuby. Bulku potřeme pomazánkou, kterou jsme připravili vymícháním tuku, čerstvého sýra a posekané pažitky, přidáme šunku a list salátu. Nakonec připravíme zeleninovou oblohu a ozdobíme – 2 plátky okurky jako nohy a na párátka hroznové víno jako oči. Omytou, nakrájenou mrkev a rajčata přidáme k sendvičovému smajlíku na talíř.

2. Zapečené tousty s vejcem a šunkou

web zdrave toasty foto Jaroslav Appeltauer
Suroviny na 2 porce: 4 plátky toustového celozrnného chleba, 2 vařená vejce, 2 plátky šunky, 2 rajčata, listový salát a sůl.
Postup: Nejprve uvaříme vejce natvrdo. Nachystáme si dva plátky toustového chleba, na jeden plátek dáme šunku, na druhý položíme na kolečka nakrájené lehce osolené vejce a kolečko rajčete. Celé přiklopíme a necháme na chvíli zapéct v troubě či v toustovači. Nakonec zdobíme rajčetem a listovým salátem.

3. Ovesno-banánové sušenky s oříšky

web ovesno bananove susenky foto Jaroslav Appeltauer
Suroviny na 10 sušenek: 450 g zralých banánů (asi 3 – 4 kusy), 200 g ovesných vloček, 20 g medu, 40 g oříšků (podle chuti mandle, lískové ořechy, kešu atd.), 10 g cukru a bílý jogurt.
Postup: Umixujeme banány, med a cukr do krémové konzistence. Pak přidáme ovesné vločky a mícháme, dokud se směs dobře nespojí. Na plech si nachystáme pečící papír. Připravenou směs nalijeme na papír ve tvaru obdélníku a snažíme se, aby měl více než 1 cm tloušťku. Pečeme při 180°C 25 – 30 minut. Nakrájíme do tvaru tyčinek a vychladíme. Můžeme podávat v misce s trochou bílého jogurtu jako chutnou svačinku.

4. Ovocný salát s jogurtem

web ovocno jogurtovy salat foto Jaroslav Appeltauer
Suroviny na 2 porce: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 banán, ½ většího jablka, 1 kiwi, 100 g hroznového vína, ½ limetky, med, na ozdobu vlašské oříšky a rozinky.
Postup: Banán nakrájíme na kolečka, kuličky hroznového vína omyjeme a rozkrojíme napůl. Jablko a kiwi zbavíme slupky a nakrájíme na proužky. Až budeme mít ovoce nakrájené, pokapeme ho šťávou z půlky limetky a promícháme. K ovoci přidáme bílý jogurt, med a smícháme vše dohromady. Dobře salát chutná pokud je vychlazený. Nakonec salát ozdobíme vlašskými oříšky a rozinkami.

Děti na startu radí jak zlepšit stravování dětí:
- Připravujte svačiny doma a spolu, nespoléhejte na školní bufety
- Pomozte dětem s výběrem jídel ve školní jídelně
- Mluvte s dětmi o tom, co je zdravé a co nikoliv
- Zapojte děti do přípravy svačin i jiných jídel

Alarmující čísla: Nadváhou či obezitou trpí v České republice přibližně pětina chlapců a desetina dívek, 7 z 10 dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače a v 15 letech snídá pouze 46 % chlapců a 42 % dívek. Vyplývá to z poslední zprávy Světové zdravotnické organizace, která se zaměřila na zdraví a životní styl českých školáků.

Článek naleznete zde.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru