Správně nastavená strava může být léčebná

Chronické neinfekční nemoci, které zahrnují například onemocnění srdce a cév , nádorová onemocnění, cukrovku, obezitu nebo plicní nemoci se podílejí téměř na 71 % všech celosvětových úmrtí . Mezi hlavní rizikové faktory patří nezdravý životní styl jako je nevhodná strava , nedostatek pohybu , ale také kouření a konzumace alkoholu .
Správně nastavená strava může být léčebná

V České republice lze téměř polovinu všech úmrtí právě přičíst výše uvedeným rizikovým faktorům. Během posledních 15 let se obezita zvyšovala a u dospělých se v současné době pohybuje okolo 20 %. Na nemoci srdce a cév umíráme nejvíce, jedná se cca o 40 % všech úmrtí, onkologické onemocnění se podílejí zhruba z 25 %. A jak jsme na tom se spotřebou alkoholu? U nás bohužel patří k těm nejvyšším v EU.

Jednoduše řečeno, správná výživa a životní styl jsou nejpřirozenější a nejlevnější prevencí těchto chronických onemocnění. Jak říká motto naší nutriční poradny FitBee, “stačí jenom chtít…”. Chtít změnu, chtít žít zdravěji a lépe.

I malé krůčky změny životního stylu mohou mít velký benefit. Nastavení vhodného životního stylu ale musí být dlouhodobě udržitelné a musí se stát běžnou součástí našeho každodenního života.

Proto náš dnešní příspěvek poukazuje na jednoho z klientů, který byl v pátek na čtvrté kontrole u nutriční terapeutky Mgr. Margarity Iliopulu. Ta s klientem spolupracuje od konce října 2021. Klient se léčí s alergiemi, měl potíže s nadýmáním, vyšší hladinu cholesterolu a obezitu I. stupně. Podle výsledků krevních testů v říjnu navíc měl vyšší hodnoty kyseliny močové, cholesterolu, triglyceridů a jaterních testů. Sami můžete vidět progres v tělesném složení a také významné zlepšení krevních parametrů. Správně nastavená výživa je opravdu léčebná.

 

Literatura

  1. OECD/European Observatory on Health Systems and Policies (2021), Česká republika: zdravotní profil země 2021, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/a3017bfb-cs.
  2. URL 1: 2021 Noncommunicable diseases. World Health Organization, dostupné z https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases. 11.4. 2022

Zpět na přehled

Fotogalerie

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru