Světový den diabetu

DNES 14.11. si celý svět připomíná SVĚTOVÝ DEN DIABETU a my s ním!
Světový den diabetu

Světový den diabetu je určen všem, kteří mají se zákeřnou chronickou civilizační nemocí jménem cukrovka co do činění. Pravidelně se tohoto dne účastní odborníci, kteří chtějí zvýšit celkové povědomí veřejnosti o tomto leckdy celoživotním onemocnění, které ovšem postihuje čím dál víc lidí a šíří se jako pandemie, a podpořit prevenci cukrovky především 2. typu. My patříme k nim a přidáváme se k osvětě!

Tento světový den vyhlašovaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Mezinárodní diabetickou federací si pravidelně připomínáme již od roku 1991. Znakem Světového dne diabetu se stal modrý kruh. Jedná se o globální symbol cukrovky, který má původ v čínských symbolech jin a jang, a má tak znázorňovat rovnováhu inzulinu (hormon regulující hladinu cukru v krvi), pohybu a výživy, která je v léčbě cukrovky klíčová. Dále je modrý kruh symbolem jednoty diabetické populace po celém světě.

V roce 2010 se léčilo v ČR s tímto onemocněním více než 800 tisíc osob. To představovalo nárůst počtu registrovaných diabetiků o zhruba 20 tisíc osob v porovnání s rokem předchozím. Oproti roku 2000 to bylo ale již o 150 tisíc diabetiků více. Při pohledu ještě více do minulosti je z předložených dat patrné, že od roku 1980 počet nemocných cukrovkou narostl 2,5krát (zdroj Diabetická asociace ČR). Bohužel je ale mezi námi spoustu osob, které o svém onemocnění vůbec nevědí, nebylo jim zatím diagnostikováno a tak je předpoklad výskytu této nemoci ještě daleko vyšší než ukazují výše zmíněná čísla.

Pokud by počet diabetiků přibýval podobným tempem jako nyní (tj. zhruba 10 tisíc/rok), bude v roce 2035 postižen tímto onemocněním každý desátý občan ČR bez ohledu na věk.

Diabetes zatím není vyléčitelný, ale vhodnou životosprávou a spoluprací s lékaři a nutričními terapeuty lze hladinu krevní glukózy udržet v normálních mezích a předejít tak mnoha zdravotním komplikacím, které významně snižují kvalitu života.

Ovlivnit to může každý z Vás. Jak? I když máte cukrovku v rodinné anamnéze a Vaši předci se s ní potýkali, stále můžete snížit riziko vzniku onemocnění pravidelnou pohybovou aktivitou a pestrým jídelníčkem s dostatkem vhodných živin, tedy zdravým životním stylem.

V případě, že se potýkáte s tímto závažným onemocněním, rádi Vám ve všech našich nutričních poradnách FitBee poradíme. Ukážeme Vám, jak se s jídelníčkem dobře poprat tak, aby se stal normální součástí Vašeho života. 

Dnes se s námi můžete setkat v rámci světového dne diabetu v Českých Budějovicích na poliklinice EUC, kde si pro Vás připravila workshop nutriční terapeutka FitBee Bc. et. Bc. Ivettka Benýšková.


-Ivetta & Margarita-

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru