6x PRO MLÉČNÉ VÝROBKY
Máloco je tak kontroverzní potravinou jako mléko. Zatímco jedni na něj pějí ódy, druzí ho kritizují.
Důvodem, proč se tyto dva tábory nedokážou shodnout, je působení mléka v našem organismu. „Mléko je sice zdrojem vápníku – minerálu, který je nezbytný pro správný růst a vývoj kostí, na druhé straně ale obsahuje kasein – mléčnou bílkovinu, jež se sráží v žaludku a způsobuje člověku řadu problémů, jako plynatost, průjmy a křeče,“ říká Anna Lazarová, lékařka z pražského Institutu celostní medicíny.
Mnozí odborníci na výživu proto doporučují pít místo „obyčejného“ kravského mléka kysané mléčné výrobky a jíst sýry a tvarohy. „Bílkoviny a mléčný tuk v kysaných mléčných výrobcích jsou, díky jemnému vysrážení a částečnému rozštěpení mléčnými kulturami, lépe stravitelné. V kyselém prostředí je lépe využíván a vstřebáván také vápník,“ vysvětluje specialista na výživu Pavel Suchánek.
CHRÁNÍ PŘED NEMOCEMI
Podívejme se na mléko z té pozitivní stránky. Pokud každý den sníte alespoň jeden mléčný výrobek, podle lékařů a odborníků na výživu předejdete mnoha infekcím a nemocem.
PREVENCE OSTEOPORÓZY
Pokud nechcete, aby zimní radovánky, jako je například bruslení či lyžování, skončily zlomeninou, zařaďte sklenici mléka nebo kelímek jogurtu do každodenního jídelníčku. Vápník, který obsahují, je důležitý pro stav a pevnost kostí. Pokud ho je v těle nedostatek, hrozí řídnutí kostí a jejich zvýšená lámavost, tedy osteoporóza.
PODPORUJE „HODNÉ“ BAKTERIE
Do mnoha zakysaných mléčných výrobků se přidávají tzv. probiotika, která slouží jako potrava pro „hodné“ bakterie. Pokud jsou tyto tělu prospěšné bakterie dobře nakrmené, hravě zvládnou boj s těmi zákeřnými, což má za následek vyšší odolnost organismu vůči virům a infekcím, lepší trávení a zlepšení funkce střev.
BRÁNÍ KŘIVICI
Křivice je bolestivé onemocnění kostí, ke kterému může dojít, pokud tělo dlouhodobě trpí nedostatkem vitaminu D. Vitamin D čerpáme ze slunečního záření, ale pokud je sluníčka málo, je dobré příjem tohoto důležitého vitaminu doplňovat také mléčnými výrobky.
ZPOMALUJE PROCES STÁRNUTÍ
Kromě vápníku obsahují výrobky z mléka také selen, který zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje obranyschopnost organismu, chrání proti srdečním a oběhovým chorobám a udržuje zdravou kůži a vlasy. Podle výzkumu jedné americké studie hraje selen také významnou roli v boji proti rakovině.
ZLEPŠUJE KRVETVORBU
Potraviny z mléka jsou bohaté také na železo, bez něhož by nemohl fungovat proces tvorby a obnovy krve. Zároveň je železo důležité pro správnou aktivitu většiny enzymů. Nedostatek železa vede ke zhoršené kvalitě vlasů, zimomřivosti a celkové slabosti, která může skončit až kolapsem.