Ani pohyb nezaručí hubnutí, říká odborný lékař

6. 2. 2014
Na rady ohledně hubnutí se čtenáři ptali odborníka na výživu doktora Suchánka. Kterou dietu máme zvolit?
Ani pohyb nezaručí hubnutí, říká odborný lékař

Z odpovědí vyplynulo, že diety nic neřeší. Pokud chcete shodit jen drastickým omezením jídelníčku, jdete rozhodně špatnou cestou. Nejméně stejně důležitý je pohyb.  Jenže jaký?

 

Pohyb chce změnu

Vtip je v tom, že pokaždé jiný! Problém bývá právě v tom, že si tělo zvykne na prováděný pohyb a už nevydává tolik energie jako na začátku. Proto mnoho lidí po úvodním úspěchu už dál nehubne.

"Už to zkrátka umíte a tělo umí pošetřit energetický výdej. Musíte zařadit nějakou změnu, změnit trénink ve fitku třeba na kruhový, nebo zařadit něco co do teď neděláte třeba TRX, flow in, intervalový trénink, HEAT atd. Prostě to chce změnu," připomněl v jedné ze svých odpovědí na otázky k podobnému tématu RNDr. Suchánek, který se  specializuje na vztah mezi  stravou a pohybem a jejich vlivem na hubnutí

 

Vysoké hladiny krevních tuků vedou k mnoha vážným nemocem - třeba infarktu, mrtvici nebo stále častějšímu zánětu slinivky. Proto problém nadváhy a následné obezity spočívá ve vysokém riziku pro zdraví!

 

Tlustý s pohybem je lepší než hubený lenoch

Co je ale horší - pár kilo navíc nebo škodlivá dieta? "Existuje výraz fit-fat a unfit-unfat, což ukazuje na to, že aktivní, pravidelně se hýbající, sportující člověk s mírnou nadváhou je daleko méně ohrožen například infarktem, než člověk s ideálním BMI, který prakticky nic nedělá," vysvětlil doktor Suchánek.

Co když ale ani pohyb nepomáhá a nehubneme? "Již jsem odpovídal, musíte udělat změnu, změnit profil terénu, zařadit úseky s rychlejší chůzí, velmi prudké kopečky atd., nebo zařadit třeba jednou týdně lehké posilování, které zvládnete, prostě musíte nastavit nějaké změny. Tělo se rychle přizpůsobí pravidelnému a stále stejnému pohybu a jen změny co měsíce vedou k úspěchu!" připomněl znovu RNDr. Pavel Suchánek. .

 

Náš odborník

RNDr Pavel Suchánek působí na IKEM - Institutu klinické a experimentální medicíny Praha jako výzkumný pracovník se zaměření na vliv výživy a pohybové aktivity na hladinu cholesterolu v krvi a dalších rizikových faktorů onemocnění srdce a cév.

 

Zodpovězené otázky

Otázka: Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jaký mají pozitivní vliv rostlinné steroly na zdraví člověka? Děkuji

AUTOR: Alena | 07. 01. 2014 11:57

RNDr. Pavel Suchánek: Rostlinné steroly pokud doržíte doporučené dávkování snižují hladinu celkového choelsterolu až o 20% a rizikového LDL cholesterolu cca o 10-15% což je výrazný a zdraví prospěšný pokles.

Otázka: Dobrý den, poraďte mi jak snížit hladinu cholesterolu v krvi? Jakým potravinám se vyhýbat a co byste mi doporučil? Děkuji za odpověď.

AUTOR: Vítek | 07. 01. 2014 11:55

RNDr. Pavel Suchánek: Potravinám obsahujícím zejména nasycené mastné kyseliny, a zařadit naopak místo těchto rostlinné oleje (kromě palmového a palmojádrového, případně kokosového)a tučné mořské ryby a pokud máte vyšší hladinu cholesterolu i rostlinné steroly. Více najdete na www.fzv.cz

Otázka: Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala zda máte nějakou zkušenost s doplňkem stravy na snížení cholesterolu? Děkuji předem za Vaši odpověď.

AUTOR: Barbora | 07. 01. 2014 11:53

RNDr. Pavel Suchánek: Hladinu cholesterolu jako doplněk stravy snižují prakticky jen rostlinné steroly, ty si můžete koupit v lékárně například jako výrobek Vegapure cardio. Odborné studie prokazují pokles celkového choelsterolu odolo 20%, ale rizzikového LDL cholesterolu 15%, což už je z hladiska rizika onemocnění srdce a cév velmi výrazný a zdraví prospěšný pokles.

Otázka: Hezky den pane doktore. Mohl byste mi vysvětlit ty dva druhy cholesterolu? Jeden má byt snad i dokonce prospěšný - může to být pravda? Děkuji

AUTOR: hana, 55 let  | 07. 01. 2014 11:49

RNDr. Pavel Suchánek: Ano, celkový choelsterol je složen několika složkami a ty zjednodzušeně rozdělujeme na tzv. hodný a zlý, hodný označovaný jako HDL bychom měli mít co nejvyšší alespoň nad 1,1 u můžů a 1,2-1,3 u žen, HDL cholestsrol, zjednodušeně řečeno čistí cévy od nadbytečného a uloženého cholesterolu, který naopak do stěny cév ukládá LDL neboli zlý cholesterol, jeho hladina by měly být do 3 mmol/l, lépe však pod 2,8. Částice LDL cholesterolu ukládají cholesterol do stěny cév, vytváří pak na jejich vnitřní stěně aterosklerotické pláty a ty opak způsobí infarkt, nebo mozkovou mrtvici, nebo další zdravotní obtíže. LDL cholesterol snížuje omezení přísunu nasycených mastných kyselina konzumace rostlinných sterolů, které si můžeme jako kapsle z rostlinných zdrojů koupit v lékárně (např. Vegapure cardio), nebo ej najdeme i v maragínech s rostlinnými sterolu (Flora pro.activ)

Otázka: Dobrý den, sleduji dění kolem zdravého životního stylu. Poradíte jak snížit visceriální tuk a jak tělo nejlépe zavodnit na potřebnou hodnotu? Podle množství vody v těle se pohybuje % tuku? Je mi 57 let - Děkuji Vám.

AUTOR: Stoky | 07. 01. 2014 11:42

RNDr. Pavel Suchánek: Viscerální tuk se ovlivňuje zejména pravidelnou pohybovou aktivitou a zavodnění se děje zejména pravidelným pitným režimem, kdy obsah vody by měl být někde mezi 55-60%, čím více máte svalů, tím se i zvyšuje podíl vody v organismu, protože svaly jsou tvořeny z více než 70% vodou. Doporučené množství viscerálního tuku se mění s věkem ale měřítkem může být obvod pasu, ovšem medicínský nikoliv krejčovský, který by měl být pro muže pod 92 cm a pro ženy pod 80 cm. Celové doporučené procento tuku se u žeb pohybuje do cca 25% a u mužů do 20%

Otázka: Dobrý den, je mi 24let a jsem už 12 let diabetička 1.typu.Výška 168cm váha 78kg. Ráda bych shodila cca 10kg,ale bohužel se mi to nedaří i přestože, že jsem aktivní sportovec již od mládí.Problémy s váhou cca od 17let.Nyní se věnuji běhu cca 2-3x týdně po cca 4km.

AUTOR: Janaj | 07. 01. 2014 11:36

RNDr. Pavel Suchánek: Sporující diabetiky prvního typu velmi dobře opečovávají a starají se o ně u pana docenta Martina Prázného z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Doporučil bych Vám se obrátit přímo na něj, můžete se odkázat na mne, že jsem Vás k němu doporučil.

Otázka: Dobrý den pane doktore jak se díváte na tzv . ketodietu. je vhodná nebo nevhodná. Jaké negativní vlivy s sebou přináší ?? děkuji za odpověď

AUTOR: Ivana | 07. 01. 2014 11:29

RNDr. Pavel Suchánek: Ketodieta je velmi riziková, přináší riziko nejen pro krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, riziková je i pro ledviny, ale hlavně má velmi vysoký výskyt jo jo efektu.Vedlejším účinkem je i podrážděnost. Funguje totž zejména na princiou odvodnění, nikoliv snižování množství tělesného tuku Na druhou stranu pro distributora a prodejce jde o velmi lukrativní byznys.

Otázka: Zdravím, 1,5 roku mám bolesti zad, v noci velmi kruté,nemohu spát.Dle lékařů mám zhubnout.Mám sedavé zaměstnání,denně chodím 3 km,nejím sladké,tučné.Jím 2x denně zeleninu,drůbež,těstoviny,rýži,sýry,jogurty.. .Když jím 5xdenně dál tloustnu.Co dál ?Chci se jednou už vyspat.Děkuji.

AUTOR: Naruve | 07. 01. 2014 11:26

RNDr. Pavel Suchánek: Obratte se na nutričního terapeuta ve Vašem okolí a spolu s ním sestavte vhodný a dlouhodobý jídelníček a zařadte pohyb, který tolik nezatěžuje Vaši páteř jako je palvání, nebo ještě vhodnějí aquaerobik, obávám se, že bez každodenního pohybu se Vaše hmotnost nezlepší.

Otázka: Dobrý den,
je mi přes 50, měřím 169 cm a vážím 70 kg. Váha by tedy neměla být problém. To, co považuji za problém je, že se mi usadil tuk na břiše. Jak se ho zbavit? Začala jsem denně 1/2 hod. cvičit cviky na břicho, omezila jsem sladké a tučné jídlo.

AUTOR: hana | 07. 01. 2014 11:20

RNDr. Pavel Suchánek: důležitá je dlouhodobější zátěž, nemusí být příliš intenzivní tedy cvičení půl hodiny za den je málo, přidal bych ještě chůzi, nebo jízdu na rotopedu, aby došlo k snížení množství vnitrobřišního tuku, sledování složenístarvy a i nápojů je samozřejmě velmi důležité, ale pohyb vychází jako minimálně stejně důležitý

Otázka: Dobrý den je mě 50l mám sníženou funkci štítné žlázy a primár.biliarní.cirhozu jater,přibrala jsem 8kg během 5měsícu.jím poměrně málo a pohyb skoro žadný neboť nemoc mě unavuje jsem porád vyčerpaná.děkuji za odpověd.

AUTOR: Jana | 07. 01. 2014 11:17

RNDr. Pavel Suchánek: Přesto byste se měla pokoušet alespoň o pravidelnou chůzi, postupně přidávat vzdálenost a čas aby nárůst hmotnosti nepokračoval a sledovat si složení jídelníčku zejéna z pohledu celkového množství energie na den.

Otázka: je mi 62 let a vážím 95kg při výšce 162cm od 50let mám nefunkční štítnou žlázu a od té doby stále přibírám na váze dříve 65kg má vliv žláza na obezitu?při cvičení jsem hned unavená dík za odpovědˇ

AUTOR: jana | 07. 01. 2014 11:10

RNDr. Pavel Suchánek: již jsem odpovídal, je nutné zejména neustále zkoušet a zvyšovat intenzitu a pravidelnost pohybové aktivity a sledovat si jídelníček. Musíte stále "trénovat" a rozhýbávat metabolismus pohybem a poctivě si sledovat jídelníček, tendence k tloustnutí ve vztahu k štítné žláze je známy, ale nemusí být tak velký pokud se pravidelně hýbete

Otázka: Dobry den.
Před asi 4 mesici jsem zmenila kompletne svoji zivotospravu, pridala jsem pohyb, v ramci moznosti. Trpim na tuk v oblasti bricha, coz je neeeseticke a nebezpecne. Zhubla jsem, ale na vaze je ubytek maly a jiz nemenny. Pry se mi tuk meni ve svalovinu. A co bude dal, kde delam chybu?

AUTOR: Ingrid | 07. 01. 2014 11:08

RNDr. Pavel Suchánek: Bylo by vhodné udělat měření tělesného složení viz. www.fitbee.cz a kontrolu pohybové aktivity a jídelníčku, důležitá je rozmanitost a pravidelnost pohybové aktivity, její změny, jak jsem již odpovídal a pak se zbavit vnitrobřišního tuku a objemu břicha jde právě jen pravidelnou sportovní aktivitou

Otázka: je možné přibírat na váze při nefunkci štítné žlázy?užívám 1 euthyrox 75mg

AUTOR: marie vlačilová | 07. 01. 2014 11:05

RNDr. Pavel Suchánek: 75 mg se většinou předepisuje při snížené funkci štítné žlázy a pak je nutné dodržovat opravdu pravidelnou ppohybovou aktivitu a sledovat si jídelníček, protže máte větší tendenci k ukládání tělesného tuku

Otázka: Dobrý den,již 10let se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy,beru 200mg letrox,tím pádem mi nejde zhubnout,co s tím,je mi 40let,děkuji

AUTOR: sona | 07. 01. 2014 11:03

RNDr. Pavel Suchánek: 200 mg za den je opravdu výraznější dávka, ale můžete cvičením udržovat rozumnou tělesnou hmotnost. Bez cvičení Vám hmotnost postupně a hlavně trvale bude stoupat, musíte si i hlídat jídelníček, zejména pak jídlo večer, ale zejména pro Vás je prioritou pohyb. Vhodné by bylo pak zapsaný jídelníček zkonzultovat s nutriční terapeutkou.

Otázka: Přítelkyně je připoutana na invalidní vozík a má proto velmy opmezené možnosti aktivního pohybu. Pravěpodobně i v kombinaci s medikamenty stále přibírá . nyní má kolem 115 kg. Co by jste jí doporučoval aby její hmotnost byla alespoň stabilní. Děkuji

AUTOR: Budulínek | 07. 01. 2014 11:00

RNDr. Pavel Suchánek: I při omezené mžnosti pohybu se snažit hýbat a podporovat jakoukoliv fyzickou zátěž a aktivitu, organismu je vlastně jedno zda si tep zvednete chůzi s berlemi, nebo tím, že budete invalidní vozík ovládat a pohybovat se na něm silou svých paží, vždy jde o svalovou práci a ta spaluje enrgii. A pak je důležité sledovat jídelníček aby byly vidět chyby, které vedou k nárůst tělesné hmotnosti, to můžete jen poctivým zapisováním

Otázka: Jěště jsem zapomněla napsat že vážím 103kg při 164cm výšce.Vím že musím zhubnout ale nevím jak jinak,když se mě to nedaří ani po takovéhle úpravě jídelníčku a pohybu.

AUTOR: hanka | 07. 01. 2014 10:56

RNDr. Pavel Suchánek: již jsem odpověděl, zásadní může být i vliv léků a případně dalších onemocnění.

Otázka: Dobre jitro,
pred pul rokem jsem se rozhodl hubnout, zeru jako bezedny, jen jsem zaradil mnohem vice zeleniny a masa do jidelnicku a jde to, pomalu ale jde. Je nejaky zpusob jak hubnout v urcitych partiich bez narocneho cviceni? Sice potesi ze mam mensi zadek a utlejsi pas, ale brisko stale zustava

AUTOR: Demien | 07. 01. 2014 10:55

RNDr. Pavel Suchánek: Bohužel, ovlivnit některé partie těla jde jen omezeně, napříkald velikost břicha můžete snížit, pokud se zbavíte určitého množství vnitrobřišního tuku, ale to nejde bez pravidelného pohybu, ale jinak se moc jednotlivé partie ovlivnit nedají, vliv má totiž i genetika a typ postavy, kterou zdědíte od rodičů. Můžete ale zlepšit poměry mezi partiemi a tak opticky zlepšit i obvody tedy například mírné rošíření ramen může zdůraznit užší pas.Na plošší břicho pomáhají některé druhy cvičení ajko power yoga apod., ale bez úbytku vnitrobřišního tuku to nepůjde.

Otázka: Dobrý den,je mě 50let a chci zhubnout.Už měsíc a půl provozuji chuzi s hůlkama cca 1hodinu/každý den/,piju asi 2l vody a omezila jsem jídlo.Jím 5x denně,nejím sladké,hlídám si kcal,asi 1250 denně a nezhubla jsem ani kg.Prosím o radu,nevím co dělám špatně a proč nehubnu.Děkuji

AUTOR: Hanka | 07. 01. 2014 10:50

RNDr. Pavel Suchánek: 1250 kcal na den, pokud ještě tomu chodíte je velmi málo, měla byste si nechat nejpve změřit bazální metabolismus přes složení těla, my to děláme v naší poradně www.fitbee.cz, tam Vám vyjde minimální potřebný příjem energie a k tomu připočítat potřebné množství energie na pohyb a na základě tohoto výsledku si sestavit eenrgetický příjem, ale osobně bych nešl pod 1600 kcal na den. Je známo, že velmi nízký přísun energie naopak hubnutí blokuje, i když se snažíte hýbat, anvíc nevidíte ani, zda nedochází ke změně v zastoupení aktivní svalové hmoty vs. tuky, což nemusí být provázeno změnou tělesné hmotnosti, jen třeba změnou obvodu pasu.

Otázka: Zdravím, mám dotaz: je lepší pár kilo navíc nebo je to v každé případě špatné a msíme za každou cenu shodit? Jak to vidíte? díky PM

AUTOR: peta | 07. 01. 2014 10:45

RNDr. Pavel Suchánek: Existuje výraz fit-fat a unfit-unfat, což ukazuje na to, že aktivní, pravidelně se hýbající, sportující člověk s mírnou nadváhou je daleko méně ohrožen napříkald infarktem, než člověk s ideálním BMI, který prakticky nic nedělá.

Otázka: Dobrý den, pane doktore. Denně nachodím tak pět kilometrů, 2x týdn chodím cvičit. Jsem ve slušné kondici, ale nehubnu. Co byste doproručil - není mi 20, abych mohla trávit cvičením celé dny. Díky za odpověď
E.S.

AUTOR: evik | 07. 01. 2014 10:43

RNDr. Pavel Suchánek: Již jsem odpovídal, musíte udělat změnu, změnit profil terénu, zařadit úseky s rychlejší chůzí, velmi prudké kopečky atd., nebo zařadit třeba jednou týdně lehké posilování, které zvládnete, prostě musíte nastavit nějaké změny, tělo se rychle přizpůsobí pravidelnému a stále stejnému pohybu a jen změny co měsíce vedou k úspěchu. Samozřejmě to platí jen když se budete hýbat alspoň celkově 5 , lépe však 7 hodin za týden

Otázka: Dobrý den, je mi 23 let a mám sníženou funkci štítné žlázy. Mám 173cm a 82kg. Vždycky jsem měla spíše opačný problém, že jsem měla podváhu, pak jsem se odstěhovala z domu a teď za poslední rok jsem nabrala zhruba 10kg. Poradíte mi jak si nezhuntovat tělo a přitom zhubnout? Děkuji za odpověď.

AUTOR: Katka | 07. 01. 2014 10:39

RNDr. Pavel Suchánek: Začněte si zapisovat co, kdy a kolik a co jíte a vypijete a kolik se hýbete, pište si to poctivě 14 dní až tři týdny a okamžitě uvidíte kde je problém, k tomu nepotřebujete žádného poradce a až odstraníte chyby z jídelníčku a pohybu, pak má smysl se obrátit na odborníka aby Vám poradil jak se posunout zase o kousek dál.

Otázka: Dobrý den,
je mi 49 let, výška 168, váha 74,5 kg, 2-3x týdně fitko, 1x týdně hodina tenisu. Myslím, že jsem docela ve formě, ale potřebuji zhubnout cca 8 kg. Jíme celá rodina poměrně zdravě a já prý málo. Nevíte,kde by mohl být problém.

AUTOR: Nikola | 07. 01. 2014 10:37

RNDr. Pavel Suchánek: Problém bývá právě v tom, že si tělo zvyklo na prováděný pohyba už nevydáváte tolik energie jako nazačátku, už to zkrátka umíte a tělo umí pošetřit energetický výdej. Musíte zařadit nějakou změnu, změnit trénink ve fitku třeba na kruhový, nebo zařadit něco co do teď neděláte třeba TRX, flow in, intervalový trénink, HEAT atd. Prostě to chce změnu

Otázka: Dobrý den, po vysazení antikoncepce jsem přibrala během 4 měsíců 12 kg, za první týden 5 kg, může to být způsobenou hormonální změnou, problémy i s menstruačním cyklem po 13 letech užívání. Jakým způsobem zhubnout?

AUTOR: veronicapersica | 07. 01. 2014 10:34

RNDr. Pavel Suchánek: Dobrý den, tento problém není tak častý, většinou je to obráceně, tedy nasazením antikoncepce jde hmotnost trochu nahoru. Základem ej si udělta kontrolu jídelníčku a pohybové aktivity jak to bylo před vysazeníma ted a kde jsou změny. Tento nárůst hmotnosti je ovšem tak výrazný,že byste se měla obrátit na svého lékaře a kozultovat to zejména s ním. Na hubnutí existuje jen jeden recept a to hlídat příjem azvýšit výdej, zázračné pilulky ani potraviny neexistují, i když nám reklama tvrdí opak. začněte zvýšením pohybové aktivity a zapisováním si jídelníčku a pak jej zkonzultujte s nutričním terapeutem, ale lékaře určitě navštivte.

http://zena.centrum.cz/zdravi/clanek.phtml?id=797975 

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru