Hyperaktivní raubíř nebo klidné dítě? Můžete to ovlivnit ještě před jeho narozením!

3. 12. 2013
Jste těhotná a děsíte se, že přivedete na svět hyperaktivního raubíře, který chvíli neposedí a nedokáže se na nic soustředit. Můžete to ovlivnit. Podle odborníků ovlivňuje hyperaktivitu látka DHA a to už v době těhotenství.
Hyperaktivní raubíř nebo klidné dítě? Můžete to ovlivnit ještě před jeho narozením!

Jednou z přícin hyperaktivity je mimo jiné nedostatek DHA, neboli dokosahexaenové kyseliny, která patří mezi nejvýznamější omega-3 mastné kyseliny v našem těle, přednostně v mozku.

"Klinické výzkumy ukázalay, že u maminek, které v těhotenství a v době kojení měly dostatek DHA, dochází u jejich dětí k nižšímu výskytu hyperaktivity, poruch soustředění, učení a paměti," říká RNDr. Pavel Suchánek. Maminky tak mohou prostřednictvím DHA snížit riziko budoucích obtíží spojených s hyperaktivitou, ale lze i ovlivnit intelektuální a psychomotorický vývoj dítěte.

Vysává vaše zásoby

DHA je součástí nervových obalů, a proto má i zcela zásadní vliv na přenos impulsů v nervové soustavě, tedy na schopnost a rychlost s jakou reagujeme na podněty. Dalším místem, kde se v těle DHA koncentruje je sítnice oka a oční nerv.

Je potvrzen její pozitivní vliv na vývoj zraku, koordinace zrakového ústrojí s celkovou motorikou. Dítě je v těhotentství zásobováno DHA z těla matky. Nemá-li maminka dostatek DHA v potravě, bude plod "vysávat" matčiny vlastní zdroje. To by mohlo mít za následek změny nálad či podrážděnost, prostě stav, který označujeme jako těhotenskou přecitlivělost.

Zásadní je druhý trimestr

"U miminka dochází k zásadnímu rozvoji mozku ve druhém trimestru těhotenství. Těhdy má plod zvýšenou potřebu DHA, kterou si však sám nedokáže vytvořit a je proto zcela závislý na příjmu DHA od své matky. Stejně je tomu i po celou dobu kojení," říká Suchánek. Hladina DHA, která činí v mateřském mléce okolo 57 % všech tuků, kolísá v závislosti na stravě maminky.

Nepodceňujte stravu

Optimální denní dávka DHA je podle odborníků alespoň 250 mg. Což je ale dávka poměrně vysoká vzhledem k malé konzumaci potravin bohatých na DHA.

Bezkonkurenčně nejhojnějším zdrojem DHA v potravě jsou ryby a přesněji rybí tuk. Vhodné je jíst především ty tučnější, jako je losos, makrela, sardinky a to približně dvakrát týdně. Jejich typická chuť a pach však vyhovují jen málokteré těhotné ženě. DHA je proto možné konzumovat i v tabletkách, které jsou vyrobeny z čistého koncentrovaného rybího oleje ovšem bez zápachu.

Článek byl publikován zde.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru