Jak šetřit... zdraví

30. 9. 2013
Rozhovor na ČT 1, v pořadu Černé ovce
Jak šetřit... zdraví

Iveta FIALOVÁ, moderátorka 
Mnohdy na jejich práci závisí naše budoucnost, přesto se na ně vždycky nemůžeme spolehnout. Úředníci, kteří popletou, co se dá. Vítejte u Černých ovcí. 

Minule jsme se dozvěděli, jak si šetřit zdraví z pohledu výživy. To ale zdaleka nestačí, a tak se dnes podíváme na zdraví z hlediska pohybu. Chce to zkrátka jednou za čas hupnout na posilovací přístroj a pořádně se zapotit. A nebo snad ne? 

Marcela AVRAMOPULU, redaktorka 
Každý ví, že ke zdraví přispívá i pohyb. I tady se ale dá nasekat spousta chyb, a to pak může vést spíš k nemoci než ke zdraví. 
    
Pavel SUCHÁNEK, Fórum zdravé výživy 
Existuje taková představa, že čím více se zpotím, tím lépe dělám pro své zdraví. A kupodivu to je zcela obráceně, je to tak, že spíše pravidelná a méně náročná pohybová aktivita, ale o to častější, je pro naše zdraví přínosnější než velmi intenzivní jednou dvakrát za týden. Když narazíte na nekvalifikovaného trenéra nebo si nenecháte poradit nebo si řeknete, že to všechno sami zvládnete, tak to riziko zranění nebo poškození nebo dokonce i trvalého poškození organismu je velmi vysoké. Já sám se přikláním tomu, že pokud člověk nikdy v podstatě nesportoval intenzivněji, nezná tu aktivitu, tak je dobré přece jenom poradit se, dokonce i případně si jednu až dvě hodiny s osobním trenérem zaplatit, od toho si nechat všechny cviky ukázat a případně třeba jednou za dva měsíce to zopakovat. Nesmíme zapomínat na kvalitní obuv. Obuv nám drží nožní klenbu, obuv nám drží správné postavení nohy. A pokud provádíme některé cviky, kde zatěžujeme dolní část těla, tak správná obuv je velmi důležitá. Stejně tak bychom měli mít v teple i velké klouby - ramena, měli bychom mít zakryté lokty, zakrytá kolena. Samozřejmě je lepší mít několik vrstev toho oblečení, po zahřátí možnost tyto vrstvy odložit. Dneska je velmi dobrá věc, a to je funkční oblečení, které mi umožňuje to, aby ten organismus v uvozovkách dýchal, umožňuje, aby se ten organismus ochlazoval a nedocházelo k přehřívání v rámci té fyzické aktivity. 

Marcela AVRAMOPULU, redaktorka 
Při výběru sportu bychom měli vzít v úvahu i svou hmotnost. 

Pavel SUCHÁNEK, Fórum zdravé výživy 
U obézních lidí bohužel těch omezení je poměrně dost. Musíme si uvědomit, že oni přetěžují kloubní aparát, to znamená kyčle a kolena, odpadají nám tím pádem běhy, odpadají nám poskokové aktivity typu step aerobiku, ale existuje spousta dalších aktivit, které dělat mohou, jako je aqua  aerobik, jako je cyklistika, jako je samozřejmě turistika, pokud možno v oblastech, kde je měkčí podklad, aby se ty klouby přece jenom těmi nárazy nepoškozovaly. 

Marcela AVRAMOPULU, redaktorka 
Za určitých okolností ale na věku ani hmotnosti až tak nezáleží. 

Pavel SUCHÁNEK, Fórum zdravé výživy 
Jsou lidé, kteří celý týden mají sedavé zaměstnání, poměrně stresující. A ten trend být in v rámci toho, že si jdu zahrát squash nebo jdu si zahrát badminton nebo nějakou jinou velmi intenzivní pohybovou aktivitu alespoň o tom víkendu, když jsem celý týden nic nedělal, bývá velmi častý. A často se stává, že tito lidé pociťují po této aktivitě srdeční slabost, nebo dokonce může dojít k infarktu. Je to z toho důvodu, že to srdce není trénované. Není to věkově omezeno, je pravda, že odolnost mladšího organismu je výrazně vyšší, ale je pravda i to, že dneska můžete mít manažerské infarkty, které jsou u lidí kolem 35 let, a není to až tak řídká záležitost. 

Marcela AVRAMOPULU, redaktorka 
Pro naše zdraví je lepší pravidelný, ideálně každodenní pohyb nižší intenzity, například hodinová procházka, než nicnedělání 2x týdně kompenzované náročným sportem. A to platí jak pro obézní, tak pro lidi s normální váhou bez ohledu na věk. A jaký z toho tedy vyvodit závěr?  

Pavel SUCHÁNEK, Fórum zdravé výživy 
Pokud bych si chtěl šetřit zdraví a dělat pro své zdraví maximum z hlediska pohybové aktivity, jednoznačně bych se měl snažit, tam kde to jde, tu pohybovou aktivitu zařadit. To znamená jdu na nákup, nejedu autem. Pokud to jde, vystoupím z dopravního prostředku o chvíli dřív a dám si těch 20 minut procházky. Když mám možnost, opravdu nesedím u televize, ale vezmu kolo a jedu se projet na kole. 

Marcela AVRAMOPULU, redaktorka 
A jak už víme, měli bychom se hýbat a cvičit pravidelně, volit spíše méně náročné sporty, navíc s ohledem na svůj věk i hmotnost, mít správnou obuv i oblečení a hlavně cvičit správně. 

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru