Mýty o kávě a kole! Kolik jí můžete vypít a opravdu škodí?

5. 11. 2013
O kávě se léta soudí, že zvyšuje krevní tlak. Na tom však není téměř žádná pravda. Je to mýtus, který se traduje desítky let.
Mýty o kávě a kole! Kolik jí můžete vypít a opravdu škodí?

Lidé s vyšším tlakem či po infarktu ve většině případů kávu mohou klidně pít. Na vyšší dávky kofeinu by si ale měli dát pozor pacienti s tachykardií (rychlé bušení srdce).

Jak vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského Institutu dietologie a výživy, platí, že na dávky kávy si člověk vznikne. Pokud tedy pijete denně čtyři šálky, neuškodí vám ani ten pátý. Naopak, jste li zvyklí na jeden, čtyři už vám dobře nedělají.

"I zde platí rozumná míra. Pokud někdo pije do čtyř až pěti šálků kávy denně, rozhodně si neuškodí," říká Pavel Suchánek. Důležitější než množství se v současnosti jeví kvalita zpracování a z ní plynoucí obsah například obsah antioxidantů.

Kofein dehydruje
Vyčítáte svým rodičům, že pijí jen kávu a čaj a žádnou vodu? Ano, takové je praxe dnešních šedesátníků, kteří vyrůstali v době, kdy se o důležitosti pitného režimu vůbec nemluvilo. Jak to, že všichni nemají nemoci ledvin? I zde platí, že na kofein, který má močopudné účinky si tělo zvykne, a pak i z kávy dokáže získávat tekutiny.

Odborníci na druhou stranu ale upozorňují, že pití dostatečného množství tekutin je velmi důležité. Na nedostatek jsou přitom mnohem citlivější ženy než muži, a to i přesto, že pocit žízně necítí.

Vědci z univerzity v Connecticutu loni provedli výzkum, který se zaměřil na sledování mužů a žen během fyzické zátěže. Dobrovolníci museli třikrát po čtyřiceti minutách cvičit na rotopedu a běžícím pásu, přičemž pouze jedna skupina z nich pila doporučené množství tekutin. Během přestávek potom 26 mužů a 25 žen podstoupilo testy pozornosti, emocí a dalších ukazatelů.

Více chyb a malý výkon
Dodržování pitného režimu je důležité především v teplých měsících, kdy se hodně potíme a voda z těla odchází rychleji.

Vědci přitom zkoumali na dvou skupinách, co se stane, když jedna z nich bude méně pít. "Obě skupiny sice měly stejný výdej energie, ale příjem tekutin nikoli. U dehydrovaných lidí se objevily chyby v soustředění, vyšší tělesná teplota, vyšší tepová frekvence i klidový krevní tlak. Především se tímto výzkumem prokázalo to, co se zatím jen předpokládalo - ženy jsou na pokles vody citlivější než muži, a to i když nemají žízeň, navíc se ukázalo, jak je tento pokles tekutin rizikový z pohledu možných chyb," prohlásil koncem září vedoucí studie Lawrence Armstrong na 20. mezinárodním kongresu o výživě v Granadě.
 
Odvodnění organismu má také neblahý dopad na naše sportovní výkony. Podle doktora Jasona Kai Wei Leeho z DSO National Laboratories v Singapuru bychom měli vypít už čtyři hodiny před cvičením čtyři decilitry tekutin a každých patnáct minut potom decilitry dva.

Pravidelné pití kávy pitnému režimu prý nevadí, naopak. "Říká se, že průměrný denní příjem tekutin by měl být dva litry, ale do toho se počítá i konzumace polévek, zeleniny a podobně. Proto nám stačí získat asi 1,2 litru pitelné tekutiny. Také se ukázalo, že při pravidelném přísunu kávy nedochází k dehydrataci. Vypijeme-li pět káv denně, třicet procent tekutin z kávy se počítá," uzavírá Pavel Suchánek.

Umělá sladidla jsou rakovinotvorná
Po prvotním boomu light nápojů se mnoho lidí začalo se sladidla bát používat, protože si nejsou jistí, zda neobsahují nějaké nevhodné látky. "Není třeba se bát, bezpečnost sladidel se vždy odvíjí od podaného množství," prohlásil na 20. Mezinárodním kongresu o výživě v Granadě profesor Andrew Renwick OBE z lékařské fakulty na univerzitě v Southamptonu.

Nebezpečné jsou podle něj teoreticky v podstatě všechny látky, pokud jsou podávány v nevhodném tedy nadměrném množství, nebo osobám. Jde tedy především o to zjistit, jaký může být nejcitlivější dopad a efekt určité látky na naše tělo a najít přiměřenou denní dávku, která ho nemá. "Co se týče sladidel, bezpečnou hladinu u jednotlivých druhů známe," říká Pavel Suchánek.

Dodává, že v nápojích typu light není ani desetinové množství, které je stanoveno jako zcela bezpečné. Terčem kritiky je zejména aspartam, o jehož bezpečnosti se stále diskutuje. Rozsáhlé výzkumy ale dokázaly jeho naprostou zdravotní nezávadnost. Výsledky výzkumů potvrdily i všechny kontrolní orgány Evropské unie.

http://doma.nova.cz/ext/stihlaafit/myty-o-kava-a-kole-kolik-ji-muzete-vypit-a-opravdu-tak-skodi.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru