Většina "dietářů" ve snaze zhubnout aspoň nějaké to kilo pije jen nápoje označené "light". Jenže v tom právě dělají velkou chybu. Nejnovější výzkumy totiž naznačují, že tahle taktika účinná není.
Američtí vědci prokázali, že lidé, kteří pijí dietní šumivé nápoje zkonzumují během dne podstatně více kalorií z potravy, než ti, kteří pravidelně pijí perlivé nápoje slazené obyčejným cukrem.
"Zjistili jsme, že ti, kteří se rozhodnou pro dietní nápoje, mají nakonec v součtu vyšší příjem kalorií. Výsledky naší studie tak naznačují, že lidé, kteří chtějí zhubnout nebo si váhu udržet a už přešli na lehké nápoje, budou muset pečlivě sledovat, kolik toho vlastně snědí, zejména když jde o sladkosti," prohlásila doktorka Sara Bleich, která celou studii vedla. To platí pro nápoje obsahující sladidla sice s mnohem nižší energetickou hodnoutou než cukr, přesto ale kalorická. U těch bez kalorií jako je aspartam nebo stévie se není třeba bát.
A proč tomu tak vlastně je? Vysvětlení je jednoduché. Umělá sladidla, která jsou ve velkém množství obsažena v dietních limonádách, jsou spojena s vyšší aktivací centra odměn v mozku.
Jinými slovy, u lidí, kteří pijí light nápoje, nedokáží senzory "na sladké" v mozku nadále poskytovat spolehlivé informace o spotřebě energie, protože umělé sladidlo narušuje řízení chuti k jídlu. V důsledku toho konzumace těchto nápojů může vést ke zvýšenému příjmu potravy vůbec.
"Proti tomuto tvrzení jsou ovšem postaveny výsledky dlouhodobého sledování příjmu sladidel ve vztahu k BMI a jednoznačně nejvyšší příjem sladidel mají mladí, štíhlí, vysokoškoláci a nejnižší mají starší, obézní diabetici, takže je to o informovanosti a konzervativnosti nikoliv o sladidlech," říkiá Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.
Populární a tolik oblíbené light nápoje navíc obsahuje pro organismus zatěžující látky, jako je třeba kyselina fosforečná (E338), benzoan sodný (E211) - ten je v "podezření", že je příčinou alergií, hyperaktivity a stresu. Nutno ale dodat, že zmíněné látky jsou i v běžných nápojích bez přívlastku lehký.
Článek byl publikován zde.