Nová studie: Po light nápojích nezhubnete, ale přiberete!

20. 1. 2014
Objednáváte si jen "lehké" nápoje, trápíte se dietou a přesto vám váha spíš pomalu stoupá, než aby jste hubli? Nedivte se. Vědci odhalili, v čem je problém. Budete překvapeni!
Nová studie: Po light nápojích nezhubnete, ale přiberete!

Většina "dietářů" ve snaze zhubnout aspoň nějaké to kilo pije jen nápoje označené "light". Jenže v tom právě dělají velkou chybu. Nejnovější výzkumy totiž naznačují, že tahle taktika účinná není.

Američtí vědci prokázali, že lidé, kteří pijí dietní šumivé nápoje zkonzumují během dne podstatně více kalorií z potravy, než ti, kteří pravidelně pijí perlivé nápoje slazené obyčejným cukrem.

"Zjistili jsme, že ti, kteří se rozhodnou pro dietní nápoje, mají nakonec v součtu vyšší příjem kalorií. Výsledky naší studie tak naznačují, že lidé, kteří chtějí zhubnout nebo si váhu udržet a už přešli na lehké nápoje, budou muset pečlivě sledovat, kolik toho vlastně snědí, zejména když jde o sladkosti," prohlásila doktorka Sara Bleich, která celou studii vedla. To platí pro nápoje obsahující sladidla sice s mnohem nižší energetickou hodnoutou než cukr, přesto ale kalorická. U těch bez kalorií jako je aspartam nebo stévie se není třeba bát.

A proč tomu tak vlastně je? Vysvětlení je jednoduché. Umělá sladidla, která jsou ve velkém množství obsažena v dietních limonádách, jsou spojena s vyšší aktivací centra odměn v mozku.


Jinými slovy, u lidí, kteří pijí light nápoje, nedokáží senzory "na sladké" v mozku nadále poskytovat spolehlivé informace o spotřebě energie, protože umělé sladidlo narušuje řízení chuti k jídlu. V důsledku toho konzumace těchto nápojů může vést ke zvýšenému příjmu potravy vůbec.

"Proti tomuto tvrzení jsou ovšem postaveny výsledky dlouhodobého sledování příjmu sladidel ve vztahu k BMI a jednoznačně nejvyšší příjem sladidel mají mladí, štíhlí, vysokoškoláci a nejnižší mají starší, obézní diabetici, takže je to o informovanosti a konzervativnosti nikoliv o sladidlech," říkiá Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Populární a tolik oblíbené light nápoje navíc obsahuje pro organismus zatěžující látky, jako je třeba kyselina fosforečná (E338), benzoan sodný (E211) - ten je v "podezření", že je příčinou alergií, hyperaktivity a stresu. Nutno ale dodat, že zmíněné látky jsou i v běžných nápojích bez přívlastku lehký.

Článek byl publikován zde.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru