Odlehčením jídelníčku ulevíme tělu od nadbytečných kilogramů

6. 2. 2014
V zimě si naše tělo z čistě preventivních důvodů ukládá zásoby tzv. na horší časy. Proto v zimních měsících i lidé častěji tloustnou. Koncem zimy je tedy ideální čas na postupné odlehčení jídelníčku a připravit tělo opět na shazování nadbytečných kilogramů.
Odlehčením jídelníčku ulevíme tělu od nadbytečných kilogramů

Již naši předci se v době masopustu vyhýbali nejen masu, ale i tučnějším a celkově těžkým pokrmům. Samozřejmě u nich to bylo dáno i tím, že v té době již docházely všechny zásoby a lidé se museli uskromnit, nicméně to neznamená, že by to pro jejich zdraví nebylo přínosem. Zvlášť v době, kdy vlivem počasí byli uvězněni ve svých domech, a měli tak nedostatek pohybu.

Dnešní lidé na tom nejsou jinak. V zimě se méně hýbou a přitom si více dopřávají. Proto prvním krokem, který by v tento moment měli učinit, je začít snižovat příjem energie a naopak zvýšit pohybové aktivity.

„Je tedy dobré stravu odlehčit, přidat vitamíny, vlákninu a minerální látky a do jídelníčku zařadit jídla z kvalitních bílkovin, rostlinných tuků, olejů a sacharidů s vyšším obsahem vlákniny,“ doporučuje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.

Do jídelníčku je tak výhodné zařadit libové maso, polotučné mléčné výrobky, rostlinné oleje a celozrnné obiloviny. "Kombinace těchto potravin má příznivý glykemický index a zaručuje dostatek vlákniny podporující dobré trávení a dostatek vitamínů potřebných pro zvýšení ochrany organismu, proti únavě a pro správné fungování organismu," doplňuje nutriční specialistka Bc. Margareta Iliopulosová, DiS, z abcDieta.cz.

K tomu je nutné i omezit živočišné tuky, které obsahují srdci škodlivé nasycené mastné kyseliny, a jednoduché sacharidy, tedy cukrovinky.

Odhad velikostí porcí jídel činí problémy

„Velkým problémem je především odhad velikosti porcí jídel a množství energie, které by měl člověk za den zkonzumovat, aby měl dostatek živin – a přitom docházelo ke snižování tělesné hmotnosti,“ upozorňuje dr. Suchánek.

Proto těm, kteří si nechtějí suroviny před přípravou jídla vážit a propočítávat kalorie a výživové hodnoty, odborníci doporučují vyzkoušet tzv. krabičkovou dietu. „Její výhodou je, že jedinec dostane jídlo připravené dle individuálních potřeb, a to v pěti denních dávkách, tudíž může jíst pravidelně a po energetické stránce umírněně. Při shazování kilogramů tak nedochází k odvodňování organismu, ke ztrátě svalové hmoty a poklesu bazálního metabolismu," dodává Iliopulosová.

Nicméně žádná dieta nefunguje sama o sobě bez dostatečného pohybu. „Ten, kdo svou lenost přemůže a navykne si na pohyb, začne být na něm závislý, neboť se bude cítit lépe. Stačí tedy začít a překonat první lekce, pak už vše půjde mnohem lehčeji," vysvětluje Marcela Macáková z Aerobic.cz.

Odlehčovací desatero
PRAVIDELNOST – nepravidelná strava je zátěží pro organismus, vyčerpává zásoby inzulinu, podporuje ukládání tuku, tělo pak musí vyvíjet větší úsilí k udržení hmotnosti. Dodržujte proto v jídle pravidelnost: stravu si rozdělte zhruba do 4–5 denních dávek a konzumujte ji v pravidelných intervalech.
ZELENINA A OVOCE – zkuste do svého jídelníčku natrvalo zařadit zeleninu a ovoce. Konzumujte nejlépe pět porcí denně, upřednostňujte zeleninu (obsahuje méně cukru) a jednotlivé druhy střídejte. Doporučené množství je alespoň 300 g zeleniny a 200 gramů ovoce denně.
TUKY – do vyváženého jídelníčku prostě patří. Při odlehčení se však omezte jen na ty nejkvalitnější a používejte je umírněně. Denní potřebu zcela pokryje malé množství kvalitních za studena lisovaných rostlinných olejů, zejména pak řepkového nebo olivového. Zásadně se vyhýbejte uzeninám, tučným masům a tučným mléčným výrobkům.
CUKRÁRNY – návštěvu cukrárny si vyhraďte až na opravdu výjimečnou příležitost. Tučné máslové, a navíc přeslazené dortíky plné cukru a tučných krémů k odlehčení nepatří. Místo těchto sladkostí vybírejte lehké nepečené i pečené dezerty z ovoce nebo ovocné saláty.
FASTFOOD – grilované klobásy, hamburgery nebo smažené hranolky, to jsou kalorické bomby, „dobrůtky“ plné (často přepálených) tuků, kterým je dobré se vyhýbat. Navíc se prodávají velmi často u stánků, kde ani není možnost si k jídlu sednout a v klidu si je vychutnat. Tímto stylem stravování si zakládáme na trávicí obtíže, vysoký krevní tlak i cholesterol, proto se stánkům s „hotdogy“ a podobnými „rychlovkami“ v rámci odlehčovacích dní raději obloukem vyhněte.
VYVÁŽENOST – dopřejte svému tělu dostatek všech potřebných látek (vitamínů a minerálních látek i rostlinných barviv). Pestrost, pestrost a ještě jednou pestrost!
POŽITEK Z JÍDLA – jídlo si užívejte! Jezte v klidu, nestresujte organismus hltáním či jídlem v poklusu. Pěkně si jídlo nazdobte a nenechte se při něm vyrušovat jinou činností.
PITNÝ REŽIM – každý den vypijte nejméně dva litry tekutin, pokud sportujete, tak za každou hodinu sportovní aktivity alespoň 0,75 litru vody navíc. Přednost dávejte stolním vodám, bylinným a ovocným čajům. Minerálky a přírodní ovocné šťávy konzumujte, ale stačí sklenice denně. Vyhýbejte se alkoholickým nápojům.
POHYB – pravidelný pohyb pomáhá nejen odbourávat tukové zásoby, ale zároveň posiluje srdečně-cévní systém a imunitu, uvolňuje stres a napětí, zahřívá naše tělo a zrychluje metabolismus.
ODPOČINEK – odlehčete i své duši. Udělejte si čas na odpočinek a dostatek spánku, naučte se zvládat stres pomocí relaxačních technik. Nezapomínejte na odpočinek na čerstvém vzduchu.

Článek naleznete také zde: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/326773-odlehcenim-jidelnicku-ulevime-telu-od-nadbytecnych-kilogramu.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru