Raději mírná nadváha, ale hlavně pohyb, říkají lékaři

21. 10. 2013
Nejvíce Čechů umírá na kardiovaskulární choroby, výjimkou už nejsou ani mladí lidé. Ukazuje se přitom, že pro náš zdravotní stav je zásadní kardiometabolické zdraví. Platí, že aktivní člověk s mírnou nadváhou může být v mnohem lepší kondici než jedinec, který má sice optimální hmotnost, ale nehýbe se.
Raději mírná nadváha, ale hlavně pohyb, říkají lékaři


Podle dlouhodobé americké studie Aerobics Center Longitudinal Study, která sledovala padesát tisíc mužů a žen, stál nedostatek pohybu až za 17 procenty úmrtí. Už třicet minut pohybu denně se přitom pozitivně podepisuje na našem zdraví, potvrzují lékaři (někteří hovoří i o ještě kratším časovém úseku). Pokud navíc přidáme pohyb s dopady (běh nebo nordic walking), jsme na nejlepší cestě například k odbourání rizika osteoporózy. Pravidelným cvičením si tělo reguluje příjem energie, a není tedy nutné se příliš omezovat v jídle. Neměli bychom přitom ale cvičit na lačno, jinak si tělo začne brát cukr z bílkovin.

Na potřebu fyzické aktivity upozornil na podzimním Mezinárodním kongresu o výživě ve Španělsku i odborník na sportovní medicínu Steven Blair z univerzity v Jižní Karolíně: "Alespoň 75 minut pohybu týdně je prospěšných, cítíme se lépe a máme více energie. Ve vyspělých státech má většina lidí sedavé zaměstnání, v USA je 25-35 procent dospělých neaktivních, což vede k vyšší úmrtnosti," prohlásil.

Pozor na škrob
I pokud se člověk pravidelně hýbe, je potřeba dodržovat zdravou životosprávu a konzumací vhodného množství různých potravin blahodárný účinek pohybu podpořit. Podstatný je celkový příjem energie, množství jednotlivých živin a období během dne, kdy je konzumujeme. Poslední dobou se hodně mluví o rizicích obezity ve spojení s cukrem, ale veřejnost méně ví o nebezpečí, které představují škroby. Jejich zdrojem jsou obiloviny, brambory a další části rostlin běžné v potravě.

"Zatímco cukry v potravině každý pozná, větším problémem jsou škroby obsažené především v pečivu. Škroby nejsou sladké, ale mají vysoký glykemický index. V Česku se zvyšuje příjem nasycených kyselin a právě škrobu. Ten by však měl být 40 energetických procent, určitě ne přes 50," řekl TÝDNU Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu z Institutu klinické a experimentální medicíny Praha. I proto odborníci upřednostňují před "bílým" celozrnné pečivo, které obsahuje vlákninu, takže máme dříve pocit sytosti a nesníme tolik škrobu.

Originál tohoto článku je k dispozici na: http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/radeji-mirna-nadvaha-ale-hlavne-pohyb-rikaji-lekari_286382.html#.UmeK6vk700I

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru