Sváteční hodování, ale…

7. 12. 2013
A je to tady zase. Kdo by se netěšil. Vždyť Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Plné pohody, klidu, vzájemné úcty a také jídla a alkoholu.
Sváteční hodování, ale…

„Střídmost a zase střídmost se vyplatí i o Vánocích,“ soudí Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy při Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Podle něho je klasická česká kuchyně hodně tučná, stále je v ní přemíra tuku, soli a sladkostí. A i když Vánoce jsou jen jednou v roce, měli bychom na tyto prohřešky ve stravování myslet. Pokud tak neučiníme, může se nám to zdravotně vymstít.

Ryba a bramborový salát
Klasický smažený kapr je o Vánocích asi v každé rodině. A k tomu bramborový salát. Připravuje ho 93 % domácností. Ten zbytek zpravidla jí řízek anebo něco úplně jiného.
Podle Suchánka je ryba, zvlášť smažená a bramborový salát pořádnou kalorickou bombou.
„Ale touto bombou být nemusí. Stačí, aby ryba nebyla smažená, ale dušená nebo pečená a bramborový salát nebyl s majonézou, ale s jogurtem nebo odlehčenou majonézou. A pokud si skutečně nemůžeme odepřít smaženého kapra, pak bychom ho měli smažit na vhodném tuku, jehož teplota by neměla překročit 200 stupňů. Když rybu vyndáme, vyplatí se dát ji do několika ubrousků a tuk z osmaženého vymačkat. Tak bude kalorická bomba o něco nižší,“ říká Suchánek.

Vánočka a cukroví
O svátcích vánočních je však na stole nejen ryba a bramborový salát, ale také vánočka a nejrůznější vánoční cukroví.
Starší generace si už neumí představit vánoční cukroví bez hlavní ingredience, tedy másla, ale právě to z něj dělá také kalorickou bombu. Složení pečiva je přitom velice důležité. V klasickém receptu je bílá mouka. My ji ale můžeme nahradit celozrnnou a místo cukru třeba použít javorový sirup nebo med. Pečivo bude mít stejnou chuť na jakou jsme zvyklí, ale bude méně tučné. Živočišné tuky je dobré nahradit rostlinnými, které se navíc lépe zpracovávají a jsou vláčnější. Obsahují kyseliny nenasycené, tedy takové, které jsou pro srdce a cévy přijatelnější než živočišné tuky.
A ona zmiňovaná vánočka? Kalorickou bombu z ní uděláme, pokud si ji namažeme máslem a posypeme moučkovým cukrem. Ano, je to výborné. Pokud sníme jeden kousek, nic se neděje, ale dát si tři velké kusy vánočky takto obdařené se pak projeví na našem zažívání a po Vánocích i na váze.

Polevy, rohlíčky
Už jsme zmínili vánoční cukroví. A z čeho ho dělat. Samostatnou kapitolou jsou nejrůznější polevy a náplně. Polevy většinou bývají čokoládové a náplně ořechové. Obojí je také kalorická bomba. Snížit ji můžeme opět z kvalitního rostlinného tuku a kakaa. Pokud koupíme polevu hotovou, pak by v názvu měla mít slovo čokoláda. Jiné polevy bez tohoto označení totiž mohou obsahovat jen málo kakaových součástí, ale hodně ztužených tuků plných transnenasycených mastných kyselin. „Pokud je na etiketě uvedeno čokoláda, pak by výrobek měl mít minimálně 35 % kakaových součástí, u mléčné pak 25 %. Jiné výrobky se nazývat čokoláda nesmějí,“ upozorňuje profesorka Jana Dostálová, členka Fóra zdravé výživy.

Pivo, víno, kořalka
K vánočnímu hodování samozřejmě patří i sklenka alkoholu. Běžně se v rodinách na Štědrý den pije alkohol hodně a míchá se. A tak po jednotlivých chodech přijde na řadu pivo, víno a nakonec tvrdý alkohol.
Co pít je opravdu velkých rébus a každý si tuto otázku musí vyřešit sám. Všeobecně se traduje, že po tvrdém alkoholu nám vytráví a pro mnohé tomu tak skutečně je. Proto by možná měl přijít až na závěr celkového hodování.
Lepší je dát přednost suchému vínu než pivu, ale ke smaženému kapru a bramborovému salátu se zase lépe hodí pivo. Mnozí alkohol nepijí a mátový čaj nebo čaj s jinými žaludečními ingrediencemi jim pomůže stejně jako jiným alkohol.

Poruchy trávení a očistné kúry
Když se o Vánocích přejíme, poruchy trávení nás neminou. Většinou nás bolí břicho, cítíme se nafouklí, někdy máme i křeče v žaludku. Proto je dobré se předzásobit i medikamenty, které nám pomohou. Dostaneme je volně v lékárnách. Přeženeme-li to s jídlem, hrozí, že nás chytne žlučník. Od bolesti pomůže lékař. A co si dělat v případě, že stoupneme na váhu a zjistíme, že jsme o Vánocích přibrali dva, tři nebo dokonce pět kilo?
Základní princip očistné kúry spočívá ve vhodném a vyváženém jídelníčku, dostatku pohybu a hodně tekutin. Vynechat bychom měli alkohol, tučná jídla a více než kdy jindy se pohybovat. Očistná kúra může být různá, ale neměli bychom ji podstoupit, pokud máme nějaké dlouhodobé onemocnění. A když ji podstoupit chceme, je dobré se poradit s ošetřujícím lékařem.

Půst
Zatímco jednomu může pomoct bylinná kúra, pro druhého to může být půst. Oblíbené jsou i dny, kdy jíme pouze zeleninu nebo ovoce a postupně přidáváme nízkotučné sýry, jogurt nebo bílé maso. Půstu se bát nemusíme. Je-li krátkodobý, pomůže ozdravit náš organismus a přispěje i k lepší mysli. „Vždy by ale měl jít ruku v ruce se snížením energetické hodnoty přijímané stravy po tomto půstu a zvýšení obsahu vlákniny ve stravě,“ nabádá doktor Pavel Kohout z interní kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze.

Důležitý je pohyb
Abychom pročistili náš organismus a zhubli, měla by být energetická hodnota stravy, která je přísně individuální, nižší než běžně konzumujeme. Vyplatí se zapisovat si energetickou hodnotu jídla. Jíst bychom měli pomalu, 5x denně v menších dávkách a denně bychom měli sníst zhruba 300 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce. Ruku v ruce s tím musí jít pohyb. Očistná kúra bez pohybu nebude mít takový efekt. Nemusíme zrovna chodit do fit centra, stačí denně půl hodiny cvičit nebo jít na delší procházku svižným tempem. Když to dodržíme a nebudeme se přejídat, pak Vánoce budou pro nás opravdu tím, čím mají být -nejkrásnějšími svátky v roce.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru