Vánoce jsou útokem na zažívání a štíhlou linii

19. 12. 2013
Vánoce jsou útokem na zažívání a štíhlou linii

Už za několik dní oslavíme Štědrý večer. Vánoční svátky patří k těm nejkrásnějším v roce a užíváme si jich. Na stole je spousta jídla, alkoholu, sedíme u televize a díváme se na pohádky, zkrátka pohoda.
    „Ale vánoční svátky, které jsou spojeny s přejídáním a nedostatkem pohybu, vedou k zažívacím potížím a útokům na linii,“ říká přednosta III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Štěpán Svačina. A hned dodává, že i o Vánocích platí – všeho s mírou.

Kila navíc
Že má pravdu, to dokládá i výzkum v kampani Žij zdravě. Ukázal, že více než 60 % českých žen se během vánočních svátků přejídá a přibere na váze dva až tři kilogramy. Muži o něco méně. Ženy ale po svátcích zpravidla nasazují nejrůznější diety, aby nabyté kilogramy znovu shodily. Celých 86 % žen se již někdy snažilo po Vánocích zhubnout. Vánoce nemusí ale nezbytně znamenat nárůst hmotnosti. Patří k nim i občasné stravovací prohřešky. Když budeme po celý rok žít zdravě, pak na Vánoce přece jen malý prohřešek učinit můžeme. Ke štědrovečerní večeři patří smažený kapr a bramborový salát. Připravuje ho 93 % českých domácností. Jenže magistr Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy při Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze dodává, že bramborový salát se smaženým kaprem jsou pořádnou kalorickou bombou.
Stačí prý ale, aby ryba nebyla smažená, ale dušená a vánoční bramborový salát nebyl udělán s majonézou, ale buď s odlehčenou majonézou, nebo jogurtem a kalorická hodnota se rapidně sníží.
„Když už musíme mít smaženého kapra, pak bychom měli smažit na tuku, který je k tomu vhodný. Rozhoduje i teplota. Neměla by překročit 200 stupňů. Ideální je kolem 175 stupňů Celsia,“ tvrdí Suchánek.

Koláčky, rohlíčky
Samozřejmostí vánočního hodování je vánoční cukroví a také vánočka. Obojí je také kalorickou bombou. Rozhoduje už složení pečiva a polev. Starší generace si neumí představit vánoční cukroví bez másla. Ale právě to z něj dělá tučné jídlo. V klasickém receptu můžeme bílou mouku nahradit celozrnnou a místo cukru použít třeba javorový sirup nebo med či kandované ovoce. Pečivo nebude mít možná stejnou chuť, na jakou jsme zvyklí, ale bude originální a méně tučné. A jak je to s vánočkou? Kalorickou bombu z ní uděláme, když si ji namažeme máslem a posypeme cukrem. Je to sice pochoutka, ale strašně tučná. Stačí vánočku namazat marmeládou. O vánočních a novoročních svátcích bychom měli dát pozor i na to, jaký alkohol pijeme. Lékaři se shodují v tom, že k bramborovému salátu a smaženému kapru je lepší pivo. K ostatním jídlům spíše suché přírodní víno. Rozhodně se nevyplácí plácat jedno přes druhé a dávat si na konci tzv. tečičku v podobě tvrdého alkoholu. Pravda, někomu pomůže k lepšímu trávení. Jiného ale spíše zatíží.

Nafouklé břicho
Když si nebudeme dávat pozor na to, co jíme, a budeme se přejídat, pak nás rozhodně neminou žaludeční problémy. Většinou se po množství jídla cítíme strašně plní, břicho je nafouklé a my máme žaludeční potíže.
Mnohdy je podrážděn i žlučník a pak nezbývá než jít na pohotovost nebo do nemocnice. Proto už při sestavování vánočního a silvestrovského menu bychom měli myslet na to, že když se přejíme, budeme mít žaludeční problémy. A ty nám pak mohou vánoční svátky zkazit.

Pohyb a zase pohyb
K dobrému zažívání o svátcích patří i dostatek pohybu. Pokud hodně jíme, měli bychom si mezi jídly dopřát procházku na čerstvém vzduchu svižným tempem, tj. takovým, při němž se mírně zadýcháme, ale jsme ještě schopni komunikovat s tím, kdo s námi jde. Denně bychom měli ujít asi 10 000 kroků, což u dospělého muže je 8,5 a u ženy 6,5 km.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru