Ve školních jídelnách často není pro vegetariánství místo

9. 10. 2013
Módní trend, přesvědčení nebo životní styl. Vzdát se stravování bez masa může mít několik důvodů. Návyky v rodině často přebírají i děti. Proto některé školní jídelny už začínají myslet i na vegetariány.
Ve školních jídelnách často není pro vegetariánství místo

Najít školské zařízení, které by vycházelo vegetariánům vstříc, ale není stále jednoduché. Školy se často potýkají se spotřebním košem, který kuchařkám udává, kolik zeleniny, vajec nebo mléka musejí děti za měsíc dostat. V případě vydávání vegetariánských jídel by musely vést dva spotřební koše.

Sportovní soukromá škola v Litvínově začala od září spolupracovat s firmou Scolarest. Ta zajišťuje pro školáky výběr z nabídky tří hlavních jídel. „Pokaždé se snažíme o to, aby alespoň jedno z jídel bylo bezmasé," říká Martina Matoušková za společnost.

V budoucnosti by se možná mohli školáci dočkat vegetariánského obědu i v litvínovské Základní škole s rozšířenou výukou jazyků. Škola připravila pro rodiče a děti anketu, která má vést ke zkvalitnění služeb v oblasti stravování. „Zjišťovali jsme, zda bude zájem o výběr ze dvou jídel," vysvětluje ředitelka školy Hana Kašková. Děti by si to přály, ale takový krok obnáší rozšíření jídelny a na to nemá škola v současné době peníze.

„Když se nám podaří rozšířit jídelnu, pak můžeme zvažovat nabídku jídel bez masa. Ale ze zkušenosti vím, že děti zeleninu spíše vracejí, nejsou ji zvyklé jíst," dodává Hana Kašková. Pokud se rekonstrukce jídelny podaří, budou moci žáci vybírat ze dvou variant nejdříve v roce 2017.

Pro i proti

Nekonvenční stravování dětí má řadu odpůrců. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy ČTK řekl, že vegetariánství je relativně zdravý stravovací systém, pokud se týká zdravých dospělých. Rizikový podle něj ale je pro děti, seniory a těhotné ženy. V případě dětí či těhotných žen jde o to, že tělo potřebuje k vývoji více železa a dalších látek, které bez masa těžce získává. Z rostlinných zdrojů nedokážou trávicí enzymy železo tak dobře zpracovat.

Opačný názor má Lenka Kopecká z Klubu Dítě vegetarián České společnosti pro výživu a vegetariánství život „Má zkušenost je osobní, mé děti jsou ve věku šest a osm let. Vybraly si, že maso jíst nebudou. Jsou zdravé, netrpí žádnými alergiemi," popisuje a dodává, že správně složená vegetariánská strava, která je dostatečně pestrá, může být i v mnoha případech léčivá."

Originál článku naleznete zde: http://www.denik.cz/z_domova/ve-skolnich-jidelnach-casto-neni-pro-vegetarianstvi-misto-20131008-qyu0.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru