Vegetariánství: pro koho je vhodné a kdo by se mu měl vyhnout

1. 10. 2013
Jsou to dost rozdílné názory. Bezmasé stravování prodlouží podle České společnosti pro výživu a vegetariánství život o 15 let. Předchází prý mrtvici, infarktu či rakovině, vegetariánství proto doporučuje i dětem. Naopak podle lékařky Ivany Holcátové z Ústavu hygieny a epidemiologie první lékařské fakulty Univerzity Karlovy vegetariánství před rakovinou nechrání, s výjimkou nádorů tlustého střeva, a není ani zaručeným receptem proti infarktu či mrtvici. Dětem pro svoji jednostrannost může i škodit.
Vegetariánství: pro koho je vhodné a kdo by se mu měl vyhnout

Jen pro zdravé dospělé lidi
Podle průzkumu se v Česku kloní k vegetariánství každý padesátý člověk a každý  šestý se vyhýbá masu. Zdravotní přínosy bezmasé stravy připomíná dnešní Světový  den vegetariánství.

Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy řekl, že vegetariánství je relativně  zdravý stravovací systém, pokud se týká zdravých dospělých. Rizikový podle něj  je ale pro děti, seniory a těhotné ženy. Dětské tělo či těhotné ženy potřebují k vývoji více železa a dalších látek, které se bez masa získají těžce. Z rostlinných zdrojů nedokážou trávicí enzymy železo tak dobře  zpracovat.

Lékaři obecně nezpochybňují výhodu vegetariánské stravy, totiž to, že neobsahuje  živočišné bílkoviny, v nichž je cholesterol. Ten poškozuje cévy, což může vést  až k infarktu či mrtvici. Zároveň připomínají, že jedním z nejlepších ochranných  faktorů proti nemocem srdce a cév jsou omega 3 kyseliny, které jsou v mořských  rybách – a vegetariáni je nejedí. Vegetariánství nechrání ani před alergiemi,  naopak nejvíc alergií je na potravu z rostlinné říše.

Děti si dají to, co jim chutná
Některé školní jídelny počítají s tím, že do školy chodí i  děti z rodin vegetariánů. Většina jídelen vaří dvě až tři jídla na výběr, takže  si děti mohou vybrat jídlo, které vyhovuje jejich stravovacímu režimu. Dětí  upřednostňujících vegetariánství je však minimum. „Děti si prostě dají to, co jim  chutná, a je jim jedno, jestli je to maso nebo přísně vegetariánské jídlo,“  uvedla odbornice na školní stravování Alena Strosserová.

V bezmasé variantě existuje i tzv. spotřební koš, který udává,  kolik zeleniny, vajec nebo mléka musejí děti za měsíc dostat. Tento spotřební  koš ale školní kuchyně téměř nevyužívají. Pokud školáci-vegetariáni nemají na  výběr bezmasé jídlo, mohou sníst podle Strosserové alespoň polévku, přílohu nebo  zeleninový salát.

Vegetariánství vzniklo v tropech a má několik variant
Termín vegetariánství označuje několik směrů, které odmítají zabíjení zvířat,  tím pádem i konzumaci masa. Laktoovovegetariáni vylučují ze své stravy pouze  maso, laktovegetariáni nejedí kromě masa také vejce a vegani jedí pouze  rostlinnou stravu. Vegetariánství má původ v tropech, kde byl problém s  uchováním masa, a tak mělo chránit před infekcemi z masité stravy.

Originál článku naleznete: http://www.i60.cz/clanek_5774_vegetarianstvi-pronbsp-koho-je-vhodne-anbsp-kdo-by-se-mu-mel-vyhnout.html#.UlJm8yQ71Zc

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru