Velmi studené nápoje kvůli teplotnímu šoku naši žízeň spíše podporují

6. 8. 2013
Nutriční specialista Pavel Suchánek řekl regionálnímu Deníku..
Velmi studené nápoje kvůli teplotnímu šoku naši žízeň spíše podporují

Hrst ledových kostek a voda. Sladká sycená limonáda a led. Vlažný čaj nebo káva.
Která tekutina je pro nás v tropických vedrech nejvhodnější? Odborník na výživu Pavel Suchánek upozorňuje, že ke každé letní aktivitě patří jiný nápoj. Při sportu sáhněte po minerálce, limonádě nebo sladké šťávě, k sezení u počítače nebo válení se na dece se naopak hodí voda doplněná o led.

* Je obecně známo, že pitný režim by se v létě měl dodržovat přísněji. Lékaři doporučují vypít dvakrát více tekutin než za normálních okolností. Jaké nápoje osvěží a jsou zároveň zdravé?

    Především záleží na příležitosti. Pokud jen ležím u vody na dece a sluním se, tak stačí pít pouze vodu. Pokud ale sportuji, tak už by měl nápoj kromě vody obsahovat také cukr. Pokud je sport náročnější a hodně se u něj člověk potí, měl by nápoj obsahovat navíc minerální látky, protože ty tělo při aktivitě rychleji ztrácí. Takový sportovec může kombinovat třeba slazený nápoj s cukrem a vodou nebo ovocnou šťávu z ovoce s vodou. Místo vody můžete případně použít minerálku. Žádný nápoj tedy není nezdravý, nebo zdravý, záleží na výběru k dané příležitosti. Jiná pravidla jsou pro ležení, sport a sport v horku.

* Jsou nápoje, kterým bychom se v létě měli naopak vyhnout? Například káva nebo alkohol?

    Každý by si v létě měl dát pozor na alkohol, sluníčko totiž zrychluje a zesiluje působení alkoholu. Co se týká kávy tak kofein v rozumném množství nevadí. Z posledních výzkumů, prováděných u lidí, kteří pijí nápoje s kofeinem pravidelně, vyplynulo, že kofein ani výrazně neodvodňuje. Vztyčený ukazováček tedy v létě platí pouze pro kombinaci alkoholu s přímým sluncem.

* Řada lidí si v létě vytváří domácí limonády, šťávy nebo ledové čaje, které se často přislazují. Je pro to lepší klasický cukr nebo třtinový?

    Podle mě je to zcela jedno. Klasický cukr vnímáme jako potravinu, kterou bychom měli sledovat pozorněji, o třtinovém cukru se snaží někteří odborníci tvrdit, že je zdravější. Podle mě je to ale jen marketing pod heslem „přání otcem myšlenky". Daleko důležitější je vnímat cukr coby látku potřebnou jako palivo pro svaly Pokud se v horku více pohybuji nebo cvičím, opravdu potřebuji cukry. Navíc víme, že cukry těsně před zátěží a při zátěži oddalují pocit únavy, ve výsledku je pak člověk schopný vydat více energie. I když se přijatý cukr započítává, kulturisté mají heslo „tuk hoří v ohni z cukru nebo sacharidů". U cukru taktéž platí pravidlo, že množství by se mělo stanovovat s rozumem.

* Jak je to tedy v létě se sycenými sladkými limonádami?

    Jak už jsem uvedl, záleží na množství a příležitosti. Neexistuje špatná potravina, ale špatný výběr k dané příležitosti. Například na kole, tedy při fyzické zátěži, je lepší pít raději slazenou limonádu než čistou vodu nebo větší množství piva. Pro ty, kteří si pivo neradi odříkají, doporučuji malé množství nízkoalkoholického piva kombinovat se slazenou limonádou. To však platí pro aktivní lidi, kteří provozují aktivitu i v těchto vedrech. Když sedím u počítače, například v práci nebo doma, tak je nejlepší pít zejména čistou vodu.

* V létě automaticky do sklenice s nápojem přidáváme několik kostek ledu. Je to pro naše tělo zdravé, nebo bychom měli být sledem opatrní?

    Led nápoje ředí a snižuje případnou energetickou hodnotu. Ovšem velmi ledové nápoje kvůli teplotnímu šoku naopak podporují naši žízeň. Záleží tedy na teplotě okolí a množství ledu. Obecně ale platí, že hodně studené nápoje ve vedrech netlumí tak výrazně žízeň jako nápoje vlažné. Ostatně například na poušti se pije spíše vlažný čaj než vyloženě ledový.

* Občas se říká, že když člověk pije vodu s ledem, tak zároveň hubne. Je to pravda, nebo je to mýtus?

    To je hodně velký nesmysl. Leda by led, jak postupně taje, zvyšoval objem nápoje a člověk by tak byl dřív plný a vypil by méně energie. Ale aby tělo spotřebovávalo energii na ohřátí ledu, a tím hubnul, to je opravdu hloupost.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru