Výživový poradce Pavel Suchánek: I při hubnutí potřebujete cukry!

17. 1. 2014
V životě je skutečně těžké si cokoli zakazovat. A u jídla to platí dvojnásob. Máte rádi sladké a je to váš neustálý boj, jestli si dát po obědě něco sladkého nebo ne? Sladkou chuť nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyloučit. Mnohdy postačí začít konzumovat menší porce a více zeleniny, jindy zase klasický cukr vyměnit za sladidlo a vše doplnit odpovídající pohybovou aktivitou.
Výživový poradce Pavel Suchánek: I při hubnutí potřebujete cukry!

Diety jsou v současnosti velmi oblíbené. Dietu drží v průměřu jeden z pěti Evropanů nejméně jednou za 2 roky (studie společnosti GfK pro Wall Street Journal Europe). Ovšem vzhledem k tomu, že výskyt nadváhy a obezity celosvětově roste, je zřejmé, že většina z těchto pokusů o snížení tělesné hmotnosti není úspěšná.

Přední odborníci se shodují, že jedním z řešení jsou také nízkokalorická sladidla, která umožňují lidem provést v jídelníčku změny, které podpoří snížení tělesné hmotnosti a přitom nebrání naší přirozené touze po sladkém.

Co byste měli vědět

V potravinách a nápojích se často používají názvy jako "přírodní" nebo bez přidaného cukru", aby se odlišily potraviny a nápoje bez nebo s upraveným množstvím cukru.

Tělo však při trávení, vstřebávání a spalování nedělá rozdíly. Neumí totiž rozlišit, co přesně je zdrojem glukózy nebo fruktózy, případně glukózo-fruktózového sirupu, a proto je přijímá a tráví vez ohledu na to, zda pocházejí z medu, sirupu, kousku ovoce, cukrové třtiny, kostkového cukru, koláče nebo nealkoholických nápojů.

Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek, centrální nerovový systém a červené krvinky. Denní potřeba glukózy pro lidské tělo je poměrně malá, asi okolo 150 g, zdrojem glukózy je jak cukr, tak i sacharidy, nebo bílkoviny. Tělo si totiž glukózu vyrábí i z jiných zdrojů než jen z cukru, přesto náš organismus často vyžaduje větší množství sladkostí, než je vhodné, tak se jako řešení nabízí nízkokalorická sladidla jak přírodní tak uměle vyrobená, která mají také sladkou chuť a přitom minimální obsah energie.

Nízkokalorická sladidla

Sladidla představují ideální řešení v momentě, kdy máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete hlídat přísun kalorií. Slouží jako plnohodnostná náhražka sladké chuti cukru a i když se na internetu můžete dočíst opak, tak z nich podle současných poznatků medicíny nemusíte mít obavy. Samozřejmě je naivní si myslet, že když přejdete na stravu s nízkokalorickými sladidly, tak najednou budete štíhlí a přitom budete moct jíst "sladkého", co hrdlo ráčí. Strava musí být především vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by mělo být vždy pouze doplňkem v rozumné míře a v kombinaci s pohybem.

Pavel Suchánek říká: "Výzkum ukazuje, že naše preference sladkých chutí je vrozená a vyvinula se pravděpodobně proto, abychom rozeznali chutí rychlé zdroje energie a chuťově nás to přitahovalo například mateřské mléko, nebo med, sladké ovoce apod., protože to byl signál pro naše tělo - to je zdroj energie pro rychlý běh, útěk před predátorem atd. Ostatně podobně se vyvinula i preference tučného, kdy tučné tělo chápe jako dlouhodobý zdroj energie na přežití hladomoru. Dokonce již novorozenci několik hodin po porodu vykazují silnou preferenci sladké chuti. Dříve byl cukr velmi drahý a tak nadbytek cukru ve stravě nehrozil, dnes je tomu naopak. Za účelem snížení tělesné hmotnosti nebo udržení zdravé tělesné hmotnosti dnes musí lidé velmi pečlivě řídit přísun sladkostí a potravin se sladkou chutí a vyvažovat množství přijaté energie s množstvím energie vydané, což dřív vůbec nemuseli řešti, protože výdej energie byl každodenní a celodenní. Proto se dnes ukazuje jako vhodné řešení nahrazení části cukru nízkokalorickými sladidly, díky kterým je možné snížit energetický obsah potravin a nápojů a snadno tak snížit množství kalorií při zachování chutnosti stravy. Ovlivníme i tzv. glykemický index, kdy po potravinách se sladidly nemáme tak bzry hlad jako po potravinách s vysokým obsahem cukru."

Článek byl publikován zde.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru