Výživový poradce Pavel Suchánek: I při hubnutí potřebujete cukry!
Diety jsou v současnosti velmi oblíbené. Dietu drží v průměřu jeden z pěti Evropanů nejméně jednou za 2 roky (studie společnosti GfK pro Wall Street Journal Europe). Ovšem vzhledem k tomu, že výskyt nadváhy a obezity celosvětově roste, je zřejmé, že většina z těchto pokusů o snížení tělesné hmotnosti není úspěšná.
Přední odborníci se shodují, že jedním z řešení jsou také nízkokalorická sladidla, která umožňují lidem provést v jídelníčku změny, které podpoří snížení tělesné hmotnosti a přitom nebrání naší přirozené touze po sladkém.
Co byste měli vědět
V potravinách a nápojích se často používají názvy jako "přírodní" nebo bez přidaného cukru", aby se odlišily potraviny a nápoje bez nebo s upraveným množstvím cukru.
Tělo však při trávení, vstřebávání a spalování nedělá rozdíly. Neumí totiž rozlišit, co přesně je zdrojem glukózy nebo fruktózy, případně glukózo-fruktózového sirupu, a proto je přijímá a tráví vez ohledu na to, zda pocházejí z medu, sirupu, kousku ovoce, cukrové třtiny, kostkového cukru, koláče nebo nealkoholických nápojů.
Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek, centrální nerovový systém a červené krvinky. Denní potřeba glukózy pro lidské tělo je poměrně malá, asi okolo 150 g, zdrojem glukózy je jak cukr, tak i sacharidy, nebo bílkoviny. Tělo si totiž glukózu vyrábí i z jiných zdrojů než jen z cukru, přesto náš organismus často vyžaduje větší množství sladkostí, než je vhodné, tak se jako řešení nabízí nízkokalorická sladidla jak přírodní tak uměle vyrobená, která mají také sladkou chuť a přitom minimální obsah energie.
Nízkokalorická sladidla
Sladidla představují ideální řešení v momentě, kdy máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete hlídat přísun kalorií. Slouží jako plnohodnostná náhražka sladké chuti cukru a i když se na internetu můžete dočíst opak, tak z nich podle současných poznatků medicíny nemusíte mít obavy. Samozřejmě je naivní si myslet, že když přejdete na stravu s nízkokalorickými sladidly, tak najednou budete štíhlí a přitom budete moct jíst "sladkého", co hrdlo ráčí. Strava musí být především vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by mělo být vždy pouze doplňkem v rozumné míře a v kombinaci s pohybem.
Pavel Suchánek říká: "Výzkum ukazuje, že naše preference sladkých chutí je vrozená a vyvinula se pravděpodobně proto, abychom rozeznali chutí rychlé zdroje energie a chuťově nás to přitahovalo například mateřské mléko, nebo med, sladké ovoce apod., protože to byl signál pro naše tělo - to je zdroj energie pro rychlý běh, útěk před predátorem atd. Ostatně podobně se vyvinula i preference tučného, kdy tučné tělo chápe jako dlouhodobý zdroj energie na přežití hladomoru. Dokonce již novorozenci několik hodin po porodu vykazují silnou preferenci sladké chuti. Dříve byl cukr velmi drahý a tak nadbytek cukru ve stravě nehrozil, dnes je tomu naopak. Za účelem snížení tělesné hmotnosti nebo udržení zdravé tělesné hmotnosti dnes musí lidé velmi pečlivě řídit přísun sladkostí a potravin se sladkou chutí a vyvažovat množství přijaté energie s množstvím energie vydané, což dřív vůbec nemuseli řešti, protože výdej energie byl každodenní a celodenní. Proto se dnes ukazuje jako vhodné řešení nahrazení části cukru nízkokalorickými sladidly, díky kterým je možné snížit energetický obsah potravin a nápojů a snadno tak snížit množství kalorií při zachování chutnosti stravy. Ovlivníme i tzv. glykemický index, kdy po potravinách se sladidly nemáme tak bzry hlad jako po potravinách s vysokým obsahem cukru."
Článek byl publikován zde.