Zlobí vaše dítě? Možná jste měla jíst víc ryb, naznačují vědci

6. 11. 2013
Potýkáte se s tím, že je vaše dítě hyperaktivní nebo zlobivé? Možné vysvětlení je, že za tím stojí nedostatečný příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA) během těhotenství. Vědci ve svých nejnovějších poznatcích spojují vliv nedostatku této látky v těle matky s budoucí hyperaktivitou i zhoršenými poznávacími schopnostmi jejího potomka.
Zlobí vaše dítě? Možná jste měla jíst víc ryb, naznačují vědci

Složité zkratky DHA a ADHD jsou si podobné a dokonce spolu podle zjištění odborníků i souvisí. Zatímco za písmeny DHA se skrývá kyselina dokosahexaenová obsažená nejčastěji v rybím oleji, ADHD zase označuje poruchu pozornosti s hyperaktivitou projevující se nejvíce ve školním věku. Poslední dobou se ukazuje, že tyto dvě věci spolu souvisí a vzájemně se ovlivňují. Pokud má totiž těhotná žena v těle nedostatek zmíněné kyseliny, může se tento problém projevit na jejím dítěti. Hrozí mu údajně hyperaktivita a částečně ohrožen může být i jeho intelektuální vývoj.

Nepodceňujte stravu
"Klinické výzkumy ukázaly, že u dětí maminek, které v těhotenství a v době kojení měly dostatek DHA, dochází k nižšímu výskytu hyperaktivity, poruch soustředění, učení a paměti," potvrzuje zjištění odborník na zdravou výživu z Institutu klinické a experimentální medicíny Praha Pavel Suchánek.

Jeden z posledních výzkumů, který se vlivem DHA kyseliny na výkon mozku u dětí zabýval, proběhl letos na Kansaské univerzitě. Vědci tehdy během pozorování 81 novorozenců jeden rok podávali určité skupině z nich stravu obohacenou o DHA kyselinu. Poté následovalo každý půl rok testování, které trvalo šest let. Nakonec se výsledky dostavily, ale až ve třech letech věku dětí. Jedinci, kteří dostávali stravu obohacenou o důležitou látku, začali vykazovat lepší mentální výkony především v oblasti osvojování si pravidel. Vliv na chování tedy z tohoto důvodu může být značný.

Mozek i oči
Za vším stojí skutečnost, že DHA patří mezi nejvýznamnější omega-3 mastné kyseliny v našem těle a plní důležitou roli především v mozku. Je součástí nervových obalů, a proto má i zcela zásadní vliv na přenos impulsů v nervové soustavě, tedy na schopnost a rychlost reakcí na podněty. Dalším místem, kde se kyselina koncentruje, je sítnice oka a oční nerv.
 
Plod je v děloze zásobován touto látkou díky své matce, která mu ji poskytuje. Pokud však její tělo nemá během gravidity k dispozici dostatek kyseliny z potravy, dochází k problému. Její tělo začne dítěti DHA předávat z vlastních zásob, což se projevuje na matčině náladě. A problém pokračuje i během kojení. "U miminka dochází ke zcela zásadnímu rozvoji mozku ve druhém trimestru těhotenství. Tehdy má plod zvýšenou potřebu DHA, kterou si však sám nedokáže vytvořit, a je proto zcela závislý na jejím příjmu od matky. Stejně je tomu i po celou dobu kojení," pokračuje Suchánek. Hladina kyseliny činí v mateřském mléce okolo 57 procent všech tuků a kolísá v závislosti na stravě kojící matky.

Celkově se doporučuje zkonzumovat alespoň 250 miligramů DHA, a to především konzumací vhodných ryb zhruba dvakrát týdně. Za všechny můžeme jmenovat lososa, makrelu nebo sardinky. Alternativou mohou být také potravinové doplňky v podobě rybího tuku.
 
http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/zlobi-vase-dite-mozna-jste-mela-jist-vic-ryb-naznacuji-vedci_288054.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru