VELKÝ TEST pravého kakaa: Ze kterého upečete to nejlepší cukroví?
Krabiček se štítkem holandské kakao je v českých obchodech spousta - které z nich je nejlepší si vybrat, abyste později nelitovali?
Osmero kakaí hodnotil odborník na výživu Pavel Suchánek. A i když běžně slýcháme, že je nejlepší kupovat výrobky s minimem tuku, v tomhle případě je to přesně naopak.
Nejdražší ingrediencí kakaových směsí je totiž kakaové máslo, které je pochopitelně tučné. A proto vyšší obsah tuku značí, že výrobce na kakaovém prášku méně šetřil. A cukroví pečené právě z tohoto kakaa bývá pak lahodnější.
Suchánek nicméně zjistil, že jen jediný z osmi výrobců udává na obalu přesné údaje, pokud jde o energetickou hodnotu holandského kakaa na vaření. Ostatní střílí úplně mimo, kakao, které skončilo v testu poslední, dokonce nemá na obalu skoro žádné informace.
1. - 2. místo
Orion Holandské kakao 100 gramů
Výrobce: Nestlé Česko
Složení: kakaový prášek, regulátor kyselosti
Cena: 42,90 Kč
Alnatura Kakao 125 gramů
Výrobce: Alnatura, Bickenbach, Německo
Složení: kakaový prášek, regulátor kyselosti
Cena: 49,90 Kč
3. místo
Mocca Kakao na vaření 100 gramů
Výrobce: Mocca, Liberec
Složení: kakaový prášek se sníženým obsahem tuku
Cena: 25,90 Kč
4. - 6. místo
S budget low fat cocoa powder 100 gramů
Výrobce: vyrobeno v Polsku
Složení: kakaový prášek se sníženým obsahem tuku
Cena: 16,90 Kč
Kávoviny Holandské kakao 100 gramů
Výrobce: Kávoviny Pardubice
Složení: kakaový prášek z Holandska
Cena: 29,90 Kč
Tesco cocoa powder 100 gramů
Výrobce: vyrobeno v Polsku
Složení: kakaový prášek se sníženým obsahem tuku
Cena: 24,90 Kč
7. místo
Marila kakao holandského typu 100 gramů
Výrobce: Mokate Czech, Praha
Složení: kakaový prášek se sníženým obsahem tuku
Cena: 29,90 Kč
8. místo
Cacao Wilhelm Reuss 200 gramů
Výrobce: Wilhelm Reuss, Berlín
Složení: kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, regulátory kyselosti
Cena: 39,50 Kč