Bezpečně lze zhubnout půl kila za týden

11. 1. 2013
Rozhovor s RNDr. Pavlem Suchánkem, garantem redukčních programů resortu Svatá Kateřina v Deníku o soutěži Fit s deníkem.
Bezpečně lze zhubnout půl kila za týden

Pracovištěm Pavla Suchánka prošly postupně všechny soutěžící. Každá zjistila, kolik tuku je na jejím těle, a k tomuto často děsivému zjištění dostala pár prvních rad, jak se má stravovat. V příštích týdnech pak bude Pavel Suchánek hlavním garantem toho, aby se soutěžící stravovaly skutečně zdravě.

logo rsk.png        logo rsk.png

Potřebují opravdu všichni soutěžící zhubnout?

Pavel Suchánek: Myslím si, že je tu i takový případ, kdy hubnutí není nutné. Ale pokud někdo projeví zájem, neměli bychom ho odrazovat. Takový člověk to může vzít jako šanci zlepšit si životní styl. Ti lidé, kteří pro sebe dost dělají, jsou motivovaní být o něco lepší a pracovat na sobě ještě více.

 

Jaké nejčastější chyby lidé ve svých jídelníčcích dělají?

Pavel Suchánek: Především nepravidelnost. Lidé jedí na základě stresu. To znamená, že celý den jsou ve stresu a nejedí. Přijdou domu, stres z nich spadne a pak jedí až do večera. Energetický příjem je tak posunut hodně do večera, a už tam není výdej, který by tu energii spotřeboval. Pak se vše samozřejmě uloží.

 

Kolik mohou bezpečně zhubnout za dobu soutěže?

Pavel Suchánek: Bezpečné hubnutí je půl kila za týden. To znamená za měsíc dvě kila, za dva měsíce čtyři kila a za tři měsíce šest kilo u lidí s mírnou nadváhou. Pokud lidé mají velkou nadváhu až obezitu, může to být v prvním měsíci až čtyři kila, protože pro tělo velká změna. Ale samozřejmě je to tak, že první měsíc je největší redukce a potom se to zpomalí. Pak může být úbytek za tři měsíce čtyři, dva a nakonec jedno kilo. Musí si uvědomit, že je to spíše o procentech než o hmotnosti.

 

Kolik by se tedy mělo zhubnout v procentech? 

Pavel Suchánek: Když bude mít člověk 50 kilo tuku a zhubne z toho pět procent, tak je to dvě a půl kila. Pro člověka, který má na sobě dvacet kilo tuku, je to nepředstavitelné množství. Je potřeba si to vztahovat spíše k těm procentům. Já osobně si myslím, že za měsíc se dá z tuku shodit něco mezi čtyřmi až pěti procenty. Za tři měsíce se takto dá sundat okolo 12 až 13 procent tělesného tuku oproti výchozímu stavu. Když má člověk 50 kilo tuku, tak je schopen za tři měsíce sedm kilo tuku sundat. Když bude mít 20 kilo tuku,budou to tak tři a půl kila, ale procentuální změna bude stejná.

 
Proč jsou mezi účastnicemi podobných soutěží převážně jen ženy?

Pavel Suchánek: Chlapi to většinou neřeší, protože není společensky přijatelné, aby to řešili. Přeci se říká, že figuru řeší ženy a chlapi řeší svaly. Dokud jim doktor neřekne; Pane Novák, když nezhubnete, dostanete infarkt; tak motivovaní nejsou. Úspěšní chlapi nejsou ti, kteří mají úžasnou postavu, ale ti, kteří vydělávají spoustu peněz. Kdežto úspěšně ženy jsou ty, které vypadají výborně. Na druhou stranu není úplně pravda, že chlapi neřeší, jak vypadají; akorát to neventilují ven; neočekává se od nich, že to budou řešit.

 

Jak budete dále pracovat se soutěžícími?

Pavel Suchánek: Sejdou se se mnou ještě v únoru a březnu. A já hlavně s nimi budu každý týden v kontaktu. Po emailu s nimi budu konzultovat jejich jídelníček a budu radit, co udělat lépe. Myslím si, že kdybychom jim teď něco řekli a za měsíc je zkontrolovali, tak pro ně vlastně nic neuděláme. Je potřeba s nimi komunikovat, oni potřebují cítit tu podporu. To je strašně důležité.

 

Podíváte se na jídelníčky soutěžících i z hlediska financí? Mnozí lidé říkají, že jíst zdravě je pro ně moc drahé.

Pavel Suchánek: Na to se chci také podívat. Právě proto se soutěžící mají ještě tři dny stravovat podle svých obvyklých zvyklostí a zapisovat si, kolik je jídlo stálo. A potom nastavíme nový a zdravější jídelníček. Jsem přesvědčen, že tam zásadní cenový rozdíl nebude. Přičemž deset až patnáct procent pro mne není zásadní rozdíl. V případě, že by to bylo tisíc korun a pak dva tisíce, tak vám všichni řeknou, že je to drahé, a vykašlou se na to. Osobně si myslím, že to tak není. Jen si je třeba uvědomit, že si nesmíme kupovat půl kila rajčat za osmdesát korun. Když tady máme dostupné čínské zelí nebo jablka, proč bychom měli kupovat extrémně drahé ovoce a zeleninu, které se vozí přes půl zeměkoule.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru