Český rozhlas: Co říkají odborníci na doplňky stravy s vitamínem C?

Doplňky stravy si může kdokoli kdykoli a kdekoli koupit podle vlastního uvážení a bez konzultace s lékařem, zda jsou pro něj vůbec vhodné a zda je potřebuje. Zejména teď, na začátku zimy, se lidé ve snaze posílit svůj imunitní systém co nejvíc "dopují" vitamínem C. Je ale vůbec takové jednání přínosné a bezpečné? Na otázky Českého rozhlasu Radiožurnálu v pořadu Ranní interview odpovídal expert na výživu a hubnutí Pavel Suchánek z pražské poradny FitBee.
Český rozhlas: Co říkají odborníci na doplňky stravy s vitamínem C?

Opravdu doplňky stravy s vitamínem C fungují?

Účinnost doplňků stravy s vitamínem C byla podle Dr. Pavla Suchánka skutečně řadou studií prokázaná. Závisí ale na jeho formě, na tom, aby se jednalo skutečně o přírodní extrakt a na formě celého doplňky stravy. Například vitamín C se výborně vstřebává v liposomální formě.

Mohou někomu doplňky stravy naopak ublížit?

Vitamín C spolu s vitamíny skupiny B je rozpustný ve vodě, v těle se neukládá a nadbytek se prostě jednoduše vyloučí, narozdíl od vitamínů rozpustných v tucích. Ty si tělo skladovat umít a předávkování se jimi je skutečně možné. Dalším doplňkem stravy na posílení imunity je vitamín D. Jak ho ale do sebe dostat v potřebném množství. Jak uvádí Dr. Pavel Suchánek: "doplňování vitamínu D z doplňků stravy je důležité i v létě. Podle studie univerzity v Plzni má na konci léta nízkou hladinu vitamínu D až 75 % dětí. Nejlepší zdroje jsou potom rybí oleje s rozpuštěným vitamín D, kapičky s vitamínem D a z přirozených potravin vejce a mléko od slepic a kraviček, které tráví den venku na slunci a vitamín D si samy vytvoří."

Jsou nějaké kombinace vitamínových doplňků nevhodné? 

U doplňků stravy jde hlavně o celkové množství jednotlivých látek tak, aby nedošlo k překročení doporučených denních dávek, především u vitamínů rozpustných v tucích. Ví se například, že kofein zvyšuje využívání vitamínu C, který ale zlepšuje využití železa. U zdravých osob by dodržování doporučeních dávek ale zásadní nebezpečí hrozit nemělo.

Jsou všechny doplňky stejně účinné? 

U účinnosti je velmi důležité, na co je v doplňku stravy navázaný. "Velkým trendem je vazba na organické kyseliny, které se v trávicím traktu dobře vstřebávají a dostupně je až 95 %, například u hořčíku nebo právě vitamínu C v lipozomálních kapslích, narozdíl od těch navázaných na anorganické minerální látky, třeba na fosforečnany, u kterých je využitelnost třeba jen okoli 5 %," uzavírá doktor Suchánek.

Celý rozhovor najdete v archivu Ranních interview.

Potřebujete s vitamínovými doplňky stravy na zimu také poradit? Obraťte se na naše nutriční specialisty v poradnách FitBee po celé republice! 

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru