CHCETE ZHUBNOUT? Vyměňte klasické máslo za pomazánkové, má o třetinu méně kalorií
Pomazánkové máslo se začalo vyrábět před 35 lety. Důvodem byla snaha snížit množství tuku. Máslo prostě pomalu přestávalo frčet. Jeho chuť sice nic nenahradí, ale z počtu kalorií se chce každé tukové buňce v našem těle omdlít.
Pomazánkové je vedle například tvarohových pomazánek či žervé dobrou volbou. Zatímco běžné máslo má ve 100 gramech více jak tři tisíce kilojoulů, pomazánkové téměř o dvě třetiny méně - 1300 kJ. Podobné je to i s tukem, běžné ho má více jak 82 gramů, pomazánkové jen 32.
Pozor ale v pomazánkovém másle jsou živočišné tuky. Vyrobeno je z pasterované smetany o tučnosti 38 až 40 procent, která se zahustí sušeným mlékem, v dalších procesech se pak upravuje a přidávají se k němu kultury, které způsobí zakysání. Odtud pak pochází jeho příjemně mírně nakyslá chuť.
K snídani pro děti
Výhodou je, že v opravdovém pomazánkovém másle nejsou žádné konzervační látky ani jiná éčka. Přidává se k němu jen malé procento škrobu kvůli konzistenci a sůl. Je proto dobré na namazání na chleba i pro děti. Velkou výhodou je, že je hned po vyndání z ledničky dobře roztíratelné, což každý rodič, který má na přípravu ranní snídaně jen několik minut, ocení.
Název pomazánkové máslo už delší dobu řeší Evropská komise, vadí jí slovo máslo v názvu výrobku. Máslo totiž podle evropských úředníků musí mít nejméně 39 procent tuku. Proto si zvykněte na nový název: tradiční pomazánkové. Podstatné je, že zůstane složení. V regálech se proto vyhýbejte výrobkům, které vypadají podobně a mají i podobné názvy, například pomazánka, pomazánkový krém a podobně. Ty už nemají se zdravím obvykle nic společného. Místo mléka je v nich mnohem více dodaných škrobů a také jsou ochuceny různými éčky.
Vyzkoušejte olivový olej
Pokud se nedokážete klasického másla vzdát a musíte si hlídat každou kalorii, nezoufejte. I tady platí: všeho s mírou. Zdraví ale rozhodně prospěje, když si místo tlusté vrstvy másla budete chleba namáčet v olivovém oleji. Nechutná vám to? Zkuste si nakrájet mozarellu a polít olivovým olejem ke kterému přidáte čerstvou bazalku. Nejenže prospějete svému zdraví, ale možná si na chvíli budete připadat jako na dovolené v Itálii.
"Kromě pomazánkového másla, kvalitních rostlinných olejů jako je olivový nebo ještě vhodnější je díky svému složení i řepkový, jsou další variantou margaríny neboli rostlinné tuky. I když mají v posledních letech velmi špatnou pověst, jde již většinou o mýty. Takzvané transmastné kyseliny, čili tuky, které působí na cholesterol hůře, jak tuky živočišné v nich již dávno nejsou" vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu.
Margaríny vznikají smícháváním různých druhů rostlinných olejů a tuků. Obsahují mnohem méně tuku (obvykle 60, ale některé jen 20 procent) než klasické máslo a tuky v nich obsažené nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od másla neobsahují trans mastné kyseliny.
Počítejte s námi: Na jeden chléb si lidé mažou zhruba 20 gramů másla, to je 16 gramů tuku. Touto porcí do sebe dostanete 614 kJ, denní příjem pro ženy je kolem 7 000 kJ. Margarín se sníženým obsahem tuku (většinou mají v názvu light) obsahuje ve stejné porci zhruba 300 kJ a třeba jen 8 gramů tuku. Jen pro představu: do bábovky se dává zhruba 125 gramů másla (tedy půlka balení), což je 3 375 kJ.
Článek naleznete také na http://doma.nova.cz/clanek/stihlaafit/hubnete-vymente-klasicke-maslo-za-pomazankove-ma-o-tretinu-mene-kalorii.html