Čínské polévky nedávejte dětem NIKDY. Instantní jen výjimečně.

23. 4. 2013
Čínské nudlové polévky jsou ještě horší než ty běžné instantní. Dětem je nedávejte nikdy. Sobě jen výjimečně, a to ještě jen ty zdravější.
Čínské polévky nedávejte dětem NIKDY. Instantní jen výjimečně.

Některé instantní polévky mají až šest gramů soli a 20 gramů tuku v jedné porci. Co se týče soli, vyčerpáte tak celodenní limit.

Chemie a hodně soli - problémy, které se týkají všech polévek v sáčku a je přitom jedno, zda jde o ty instantní, které se v podstatě nevaří jen zalévají nebo o ty klasické, které musíte držet na plotně i deset minut.

Ideální je, když v polévce není glutamát. Jeho negativní působení na organismus se sice podle lékařských studií nepotvrdilo definitivně, ale každopádně platí: čím méně, tím lépe.

Pro děti? Nikdy!
Například v potravinách pro děti do tří let je zakázán úplně. Způsobovat může nejen zažívací potíže, ale i bolest hlavy.

Nejhorší variantou jsou pak čínské polévky. V nich je nejen mnoho chemických přísad, ale přidává k nim navíc i sáček s tukem, který výrazně zvyšuje jejich energetickou hodnotu. V podstatě to ani nejsou polévky, ale spíše nudle s trochou tekutiny, v které není nic zdravého, naopak.

Děti by je neměly jíst nikdy. Dospělí jen zcela výjimečně. Ovšem i zde se situace mění, české firmy zachytily trend v tomto segmentu a nabízí české "čínské" polévky. Těstoviny v nich jsou kvalitnější a můžete do nich dát méně koření.

Rozhodně ale platí, že pytlíkové polévky na stůl nepatří pravidelně, uvařte si ji raději doma. Nejlepší jsou samozřejmě z čerstvé zeleniny, které bude brzy na trzích dostatek. Když použijete mraženou, nevadí. Živin v nich bude o něco méně, ale o to bude rychleji uvařeno.

Přírodní barviva
Když už se nedokážete bez pytlíkové polévky obejít, sahejte po těch, kde jsou pouze přírodní barviva jako například některé vitaminy (riboflavin nebo karotenoidy).

Na obalu sušených potravin je přesně popsán způsob přípravy, výsledné složení, energetická hodnota nejen suchého, ale i hotového výrobku, popřípadě hodnota jedné porce hotového výrobku. Pokud tedy máte například vysoký krevní tlak, volte ty s nižším obsahem soli (přibližně okolo 0,2-0,4 gramů v jedné porci). Jestliže si hlídáte váhu, najděte si méně energeticky bohatý výrobek (asi 350-400 KJ na porci).

Držte se návodu
Myslete také na to, že i polévku v sáčku máte vařit jen tak dlouho, jak je uvedeno na obalu. Dlouhým ohříváním byste přišli o cenné vitamíny a také případně rozvařili těstoviny. Nepřiměřeně dlouhým vařením ovšem zničíte většinu vitaminů i v čerstvě připravené polévce.

Méně tuků a soli
Výrobci začali také se snižováním obsahu energie v "sypkých" výrobcích, zejména tuků. Díky normám EU se povinně sníží obsah velmi nebezpečných ztužených tuků, takzvaných transmastných kyselin, na maximálně jedno procento, v některých případech jsou odstraněny zcela. Tyto ztužené tuky totiž zvyšují hladinu "špatného" cholesterolu v krvi a současně snižují hladinu "hodného" cholesterolu. To s sebou nese výrazně větší riziko vzniku onemocnění srdce a cév.

V současnosti jsou na českém trhu polévky se sníženým obsahem soli. Pokud někdo trpí například vysokým krevním tlakem, nemá čas si vařit čerstvou polévku a stravuje se mimo domov, je pro něj lepší volbou instantní polévka - ovšem právě taková, která má na obalu deklarovaný snížený obsah soli a tuků.

Lepší než v bufetu?
Je třeba říci, že výrobci polévky stále vylepšují a dokonce snižují množství přídatných chemických látek (éček) "Někdy se dokonce může stát, že instantní polévky obsahují více živin a méně tuků než pokrmy podávané v různých jídelnách" říká Pavel Suchánek, odborník na výživu.

V některých restauracích, jídelnách a bufetech bývá jídlo uvařeno už v deset hodin dopoledne a stále se přihřívá, aby zůstalo teplá. Ve dvě odpoledne pak pravděpodobně půjde už jen o mastnou slanou vodu s vyvařenými zbytky zeleniny. "V tomto případě je vhodnější volbou dehydratovaná polévka. Tu je také možné si naředit, aby nebyla tolik slaná a kořeněná" podotýká Suchánek.

Jak vybírat? Nejlepší jsou ty, do nichž byla zelenina zpracovávána ihned po sklizni tak, aby ztráta vitaminů byla co možná nejmenší. Nejpoužívanější technologií je takzvané sušení mrazem. To umožňuje zachování co nejvěrnější chuti čerstvé zeleniny. Některé výrobky jsou mimo jiné obohaceny i o vlákninu.

 

Článek naleznete také na: http://doma.nova.cz/clanek/zdravi/cinske-polevky-nedavejte-nikdy-detem-instatni-jen-vyjimecne.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru