Co je skutečná diagnostika metabolizmu

Už řadu měsíců zve reklama na sociálních sítích na diagnostiku bazálního metabolizmu. Vyšetření slibuje zjistit Váš stupeň metabolizmu i faktory, které Vám v hubnutí brání. Výsledkem je potom doporučení, kolik za den jíst pro hubnutí nebo pro udržení hmotnosti.
Co je skutečná diagnostika metabolizmu

Informace na webové stránce jsou v podstatě správné, kdyby se ovšem nejednalo o vyšetření bioimpedačním analyzátorem tělesného složení InBodyS10 a ne o přístroj, který skutečně metabolizmus měří metodou nepřímé kalorimetrie.

V čem je rozdíl? Lékařské bioimpedanční diagnostické přístroje InBody jsou neocenitelnou pomůckou při stanovení tělesného složení a následném zjišťování efektivity a dodržování nastaveného výživového režimu i pohybové aktivity. Přístroje InBody používají metodu osmisvodových dotykových elektrod. Výsledky analýzy pomocí technologie DSM-BIA nebo SMF-BIA jsou mnohem přesnější. Neměří totiž tělo jako celek, ale rozdělují je na jednotlivé části (levá a pravá paže, trup, levá a pravá dolní končetina). Rozbor je prováděn ve více frekvencích zaručujících maximální přesnost. Výhodou je také rychlost vyšetřovací metody (cca 1 minuta), která je navíc bezbolestná, bezpečná a výsledek není zkreslován empirickými odhady. Ale inzerovaná diagnostika bazálního metabolizmu je i přes vysokou přesnost měření přístrojem InBody S10 vždy jen vypočítaná nastavenou rovnicí podle tělesného složení. A výpočet se, bohužel, u zhruba 30 % měření proti té skutečně změřené liší až o +/- 30 %. 

Možností, jak zjistit klidový, bazální, minimální energetický výdej (takový, abychom ještě udrželi dostatečnou funkci životně důležitých orgánů, jako jsou plíce, srdce, mozek, játra atd.), je k dispozici několik (zmíněné výpočty, korekce při vyšetření tělesného složení), ale za zlatý standard je považována tzv. nepřímá kalorimetrie. Ta je založena na výdeji energie při dýchání, tedy na rozdílu definovaného množství vdechnutého kyslíku (O2) a vydechnutého oxidu uhličitého (CO2). Za pomoci přístroje pro nepřímou kalorimetrii můžeme při dodání dalších výsledků klientem zjistit také informaci o tom, jaký podíl z klidového energetického výdeje tvoří bílkoviny, jaký sacharidy a jaký tuky.

Během roka 2020 jsme bohužel museli kvůli epidemii COVID-19 vyšetření klidového metabolizmu přístrojem Q-NRG z důvodu hygienické bezpečnosti v pražské pobočce FitBee zcela zastavit. Letošní rok ale četným zájemcům otevírá novou možnost, jak vyšetření provést. Jednou z možností je vyčkat na očkování a objednat se s potvrzením. Rychlejší variantou je negativní antigenní test na COVID-19, ne starší dvou dnů. Z bezpečnostních důvodů umožníme změření vždy pouze jedné osoby denně, ale vzhledem k velkému zájmu, který o vyšetření v minulosti byl, rádi toto vyšetření zpřístupníme. 

Zajímá Vás Váš klidový metabolizmus? Přečtěte si o něm více nebo se rovnou objednejte! Těšíme se na Vás! 

-JitT-

Zpět na přehled

Fotogalerie

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru