Jak si užít grilování bez výčitek a následků

Léto je v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří posezení s přáteli a grilování na zahradě. Pro mnoho lidí ale grilování nepředstavuje pouze příjemné záležitosti, protože řeší dilema, jak během této akce naložit se svým stravováním. Proto Vám dnes přináším několik tipů, jak si letní grilování užít bez výčitek.
Jak si užít grilování bez výčitek a následků

Prvním pravidlem je vždy používat kvalitní a čerstvé suroviny. Léto je obdobím hojnosti, a proto vždy raději sáhněte po zelenině a masu pocházejících z Česka než z dovozu.

Horké dny nám mění chutě, a tak se často stává, že i zarytým odpůrcům zeleniny přijde vhod miska salátu. Nebojte se experimentovat a zkuste nové kombinace. K listovým salátům můžete přimíchat jahody či citrusy nebo zkusit melounový salát s olivami a sýrem. Fantazii se meze nekladou.

Pokud Vás čeká i vícero grilovaček za týden, střídejte „masové“ a „vegetariánské“ grilování. Při tepelné úpravě masa na grilu mohou vznikat rakovinotvorné látky, tudíž není žádoucí, abyste takto upravený pokrm konzumovali víckrát za týden. Místo masa můžete grilovat ryby, zeleninu (mrkev, cuketa, lilek, rajče), žampiony plněné zeleninou a/ nebo vejcem a v neposlední řadě i ovoce.

K salátu či masu se často podává dip. Není nic rychlejšího než smíchat tvaroh či bílý jogurt s bylinkami a máte vyhráno.

Alkoholické nápoje jsou v Česku konzumovány opravdu ve velké míře, nejen při letních slavnostech. Nejlepší variantou je samozřejmě abstinovat, to je asi každému jasné. Proto se nebojte stát si za svým, jestli zrovna pít nechcete. Často se k Vám přidají i další, kteří se pouze ostýchali. Pokud se ale alkoholickým nápojům nevyhnete, nejpříznivější variantou je vinný střik ze suchého vína. Ale i tady platí pravidlo "všeho s mírou".

Na večerní osvěžení volte místo piva letní limonády, které si připravíte smícháním vody, citrusů (grep, limetka, citron či pomeranč) a máty. Jste-li milovníkem čajů, to pravé osvěžení pro Vás bude vychlazený rooibos s citronem.

Nepřejídejte se. Raději si na talíř dejte vše, co chcete večer zkonzumovat, a poté si už nechoďte znovu a znovu přidávat. Při uzobávání během celého večera ztratíte pojem o množství snězeného jídla a druhý den pak můžete být nemile překvapeni.

Závěrem bych ráda zmínila, že zdravý životní styl je i o psychické pohodě. Pokud se Vám tedy stane, že se Vám jídlo během grilování takzvaně vymkne z rukou, zbytečně se netrestejte, užijte si ho a potom se co nejdříve navraťte ke svému původnímu režimu.

Krásné a pohodové léto, Veronika

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru