Máte slovo

Výživa podle Evidence-based medicine nebo od koučů?
Máte slovo

Výživa podle Evidence-based medicine nebo od koučů?

V aktuálním díle pořadu Máte slovo opět po nějaké době proběhla diskuze-nediskuze mezi odborníky zastávajícími Evidence-based medicine (medicína založená na důkaze) proti koučům či poradcům pro výživu zastávajícím extrémnější názory. Nechceme v žádném případě hodnotit úroveň pořadu a jeho moderování, ale chceme naším příspěvkem poukázat na nesrovnatelné rozdíly poradců/ koučů/ nutričních terapeutů/ nutričních specialistů/ lékařů a jiných osob působících v oblasti výživového poradenství - tedy správné výživy a klinické výživy, na kterou jak je vidno je opravdu skoro každý "odborník".

Vzhledem k tomu, že i u nás v poradně řešíme poruchy příjmu potravy (PPP), avšak ani my se nepouštíme do extrémnějších forem těchto psychiatrických a podotýkáme, že velmi závažných onemocnění (ty již patří na specializované kliniky zabývající se PPP, v Praze najdete např. ve Všeobecné fakultní nemocnici v čele s paní profesorkou Papežovou), nemůžeme souhlasit s vystupováním koučů/ poradců, kteří mohou doporučovat drastické hladovění a nevhodné postupy svým klientům a kteří jako NEzdravotníci NEMAJÍ žádnou právní odpovědnost za své rady, doporučení a jednání (často nemají ani dostatečné/ případně nulové znalosti z oblasti fyziologie, patofyziologie, biochemie a dalších důležitých oblastí, aby porozuměli aspektům fungování lidského těla a biochemie výživy). Mohou tím u svých klientů prohlubovat podvýživu (malnutrici) a také rizikové chování, jako je například nevhodné myšlení, extrémní stravovací návyky a tím vším se nastavují sklony k poruchám příjmu potravy. Tyto nemoci, které často v člověku probíhají skrytě a utajeně a nejsou mnohdy navenek vůbec vidět, jsou velmi nebezpečné, protože se vracejí a nelze je 100% vyléčit. 

Pojmy anorexie, bulimie, záchvatovité přejídání, bigorexie asi znáte, ale v době konzumu a blahobytu, přeinformovaností díky internetu, kde "pan GOOGLE" najde odpověď prakticky na každou otázku (ale je to pravdivá informace nebo blud) se rozšiřuje také pojem ortorexie, která také spadá do kategorie PPP a znamená posedlost zdravou výživou. A divili byste se, jak často se s ní bohužel setkáváme. Ortorexie ale často může přecházet právě v anorexii, případně v jiné PPP. Proto by náš obor měl opravdu být v rukou erudovaných odborníků a ne někoho, komu vlastně ani na zdraví svých klientů mnohdy tolik nezáleží a naopak v nich mohou potenciál k těmto nemocem ještě prohloubit a často jim také prodávají různé preparáty a doplňky stravy s nejistým účinkem.

Velice špatné je, že anorexie a další PPP jsou běžné i ve sportu a to i u profesionálních sportovců (jak u dětí tak dospělých), u kterých je zvláště nutné udržovat optimální tělesnou hmotnost pro daný sport. Samozřejmě je toto téma u sportovců pořád velké tabu. Chápeme, že jsou v dnešní době velmi módní půsty a různé očisty, ale přece každý zdravý člověk má své vnitřní mechanismy, kterými se zbavuje toxických látek, jinak by přece nemohl žít (takový člověk by byl v nemocniční péči na ARO nebo JIP). 

Nehaníme občasnou očistu jako takovou a správně nastavený půst, ale musí být tyto postupy dobře a odborně nastavené a jsou vhodné pro zdravé osoby. Problematické je, že nemocný člověk v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEPATŘÍ do rukou koučů/ poradců/ a jiných, ale pouze odborně vzdělaným nutričním terapeutům (VOŠ na zdravotnických školách, nebo Bc. obor na lékařských fakultách) nebo nutričním specialistům (navazující Mgr. obor na lékařských fakultách) nebo lékařům specialistům, kteří se pohybují ve své praxi v oblasti výživy.

Samozřejmě i poradce pro výživu může být dobrým odborníkem a osobně známe takové, kteří jsou opravdu skvělí, stejně tak i nutriční terapeut či lékař může mít extrémní názory a doporučovat nevhodné postupy. Doporučujeme si tedy vždy přečíst recenze na odborníka, zjistit si předem kam jdete a komu se svěřujete do péče. Šarlatánů v našem oboru je opravdu velké množství, dávejte si, prosím, pozor. Zdraví máte jen jedno a důvěru také. Denně se s tím setkáváme u nás v poradně, snažíme se obnovit narušenou důvěru, kterou klient/ pacient ztratil díky neprofesionalitě rádoby odborníka na výživu, bohužel musíme neustále vyvracet bludy a naprosté nesmysly. Svět se prostě trochu zbláznil a lidé daleko snáze důvěřují jednoduchých senzacím.

Naše povolání je živnost volná, a proto si může i NEzdravotník radit, co chce a není právně postižitelný, jak už jsme výše psali za své rady a jednání. Profese poradce pro výživu/ kouč a jiné názvy nejsou v našem oboru prozatím vázány na vzdělání (tedy poradce nemusí mít ani kurz! A může si třeba hned zítra zajít na živnostenský úřad a požádat o ŽL na tento obor a hned pozítří si otevřít poradnu. Takto jednoduché to je... Bohužel toto dovoluje naše legislativa). Nicméně výhledově se plánuje akreditované kurzy MŠMT Poradce pro výživu sjednotit stejnými požadavky ke zkoušce, tzn. stejné nároky pro všechny. Nic to však zatím nemění na tom, že radit může kdokoliv i bez kurzu.

Někdy i extrémní postoj k životnímu stylu samotného klienta je velmi těžce řešitelný a domluvit dobrou spolupráci je velký problém. V takovém případě ani naše poradna nedokáže vyhovět přání klienta. Řídíme se vždy etikou zdravotníka, u nás proto opravdu žádný extrém nikdy nenajdete.

Také chápeme, že tonoucí se stébla chytá a pokud je někdo závažně nemocný, kde klasická medicína nepomáhá nebo je výhled na léčbu příliš dlouhý a komplikovaný, tak se častěji uchyluje ke čtení rad po internetu a také k šarlatánům, kteří tvrdí, že pomohou vyléčit jeho nemoc nějakým extrémnějším, avšak zaručeným postupem (nedávno jste mohli vidět v pořadu Reportéři ČT "Obchod s nadějí", podívat se můžete na archiv pořadu https://1url.cz/0MrUi).

Rada na závěr?
Díky nikdy nekončícímu celoživotnímu stresu, nedostatku času pro sebe a odsouvání svých potřeb a osobních zájmů na později nám mezi prsty unikají základní principy jako je kvalitní stravování, pohyb, láska, přátelství nebo psychická pohoda.
Proto v první řadě mějte sami sebe rádi, mějte rádi svůj život, svou rodinu, své přátelé, své tělo i s jeho nedokonalostmi, naši krásnou přírodu, zbytečně se nevystavujte extrémům, používejte zdravý rozum, obklopujte se lidmi, kteří Vás inspirují.

A pokud potřebujete řešit své stravování a životní styl, obraťte se na ty, kdo toto povolání dělají s láskou, mají ho jako poslání a chtějí opravdu pomoci a ještě navíc mají právní odpovědnost, protože jsou zdravotníci (to platí zejména pro ty, co řeší své nemoci a berou léky). Opravdoví odborníci neprodávají doplňky stravy a nestaví na nich svoji praxi ani odbornost, mohou je samozřejmě doporučit, pokud je potřeba (pokud nejíte ryby a nedokážete se přemoct je jíst, tak je suplementace omega-3 vhodná, nebo v rámci sportu např. kvalitní proteinový nápoj, atd.), ale nejsou závislí na jejich prodeji a netlačí Vás do nich. Zlepšit své stravování můžete pouze změnou myšlení a svého životního stylu a opravdový odborník ví, jak na to a nebude Vám doporučovat extrémy a nesmysly.

Vždy si pamatujte, že...
Správně nastavená pestrá strava bez jakýchkoliv extrémů je opravdu 
✅NEJpřirozenějším
✅NEJlevnějším (ano i správně jíst nemusí být drahé)
✅NEJefektivnějším
✅NEJlepším...
... prostředkem k udržování zdraví a prevence spousty druhů onemocnění.

Prevence je vždy ta jednodušší a nejlevnější cesta, ale my v zaměstnání často řešíme až následky dlouhodobě nevhodně nastaveného životního stylu, klienti užívají spoustu léků, které by díky dobré prevenci správným životním stylem (strava a pohyb) ani nemuseli užívat. V akutní péči patříme ke světové špičce, ale prevence a důraz na správnou výživu (a životní styl) u nás v České republice zatím pořád pokulhává. Nicméně nikdy není pozdě začít. Jak říká motto naší nutriční poradny FitBee, "stačí jenom chtít".

Ani nevíte, jakou upřímnou radost máme, když klientům/pacientům ubývají léky a zároveň mají radost i jejich lékaři (např. léky na diabetes tzv. PAD, léky na vysoký krevní tlak, léky na alergie, léky na cholesterol atd.). Výživou je možné zlepšit projevy lupenky, atopického ekzému a jiných kožních problémů, alergií, snížit četnost migrén, samozřejmostí je snížení rizika metabolického syndromu u obezity, u sportovců ovlivňuje kvalitu tréninku i přípravu na zápas/turnaj, u dětí například kvalitní strava zajišťuje udržování pozornosti ve škole, podporuje také jeho správný tělesný růst a vývoj. 

To, v čem konkrétně Vám správně nastavená výživa může pomoci je ale velmi individuální, avšak vyzkoušet to za to stojí, nemyslíte?

PS: Všimněte si, že prakticky nikdy nepoužíváme u našich příspěvků slovo zdravá výživa... I zdravými potravinami si můžete ublížit, pokud někdo bude jíst velké množství ovoce, a ovoce je obecně vnímáno jako zdravá potravina, může v nadbytku také uškodit. Prosím proto vždy rozum do hrsti, zlatá střední cesta je ta pravá.

Záznam pořadu

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru