Na imunitu betaglukany

Jak naši imunitu podpořit a tělu pomoci, aby bylo odolnější? Covid tu s námi stále nějakým způsobem přebývá, začíná období chřipek, tak si řekneme víc o tzv. betaglukanech. Ing. Hana Střítecká ze spolku Fér potravina a z Vojenské lékařské fakulty Univerzity obrany je tady s námi.

Na imunitu betaglukany

Betaglukany jsou přírodní polysacharidy. Samotná molekula betaglukanu je složena z glukózových jednotek pospojovaných glykosidickou vazbou v různých pozicích, přičemž imunoregulační efekt mají jen molekuly v konfiguracích 1,3 a 1,6. Nicméně, přestože se jedná na sebe navazující jednoduchý cukr, nejsou ani sladké a ani se jich nemusí bát diabetici neb na ně inzulín nereaguje.

Jejich účinnost na imunitní systém tedy závisí nejen na konfiguraci (struktuře) glukózových jednotek, ale i na jejich zdroji, na chemické čistotě, případně kombinaci s dalšími látkami. Betaglukany mají pozitivní vliv na imunitní systém nejen v obdobích, kdy jsme náchylnější zejména k respiračním onemocněním, ale i při fyzickém a psychickém stresu, při nadměrné zátěži.

Při jejich podávání dosud nebyly pozorovány žádné toxické účinky

Ukazuje se, že pomáhají třeba i v léčbě kardiovaskulárních chorob, protože snižují krevní cholesterol, diabetu 2. typu, díky schopnostem snižovat hladinu krevního cukru. Betaglukany dokáží upravovat střevní mikrobiom, a tím podporovat regeneraci střevního epitelu, což může být významné u zánětlivých onemocnění střev.

Rovněž bylo prokázáno, že betaglukany mají pozitivní vliv na krvetvorbu (urychlují tvorbu červených a bílých krvinek) a působí také proti všem druhům záření. Z těchto důvodů se využívají k oslabení nežádoucích účinků při ozařování při léčbě radioterapií nebo chemoterapií.

Tradiční zdroje jsou různé

Přirozeně se betaglukany vyskytují v buněčných stěnách hub, sinic, kvasinek, obilovin a bakterií, které zpevňují (jinou funkci ve vyjmenovaných zdrojích nemají).

Podle toho, kde a jak byly tradiční zdroje, je v Evropě a v Americe rozšířeno používat betaglukany izolované z pivovarských a pekařských kvasinek (Sacharomyces cerevisie), zatímco v zemích Asie (Čína, Japonsko, část Ruska) se potkáváme s těmi získávanými z medicinálních hub, jako je shiitake, reishi nebo i z hlívy ústřičné. Ty kvasničné se vyrábí poměrně snadno, napěstovat dostatečné množství hub už dá práci. 

Z tohoto pohledu, díky vysoké konzumaci piva a pekařských výrobků, bychom na tom jako Češi měli být dobře, ale bohužel pouhou konzumací potravin bohatých na betaglukany požadovaného efektu na náš zdravotní stav nedosáhneme, protože betaglukany ve svých přirozených zdrojích fungují jako výztuhy buněk.

Proto, aby měly betaglukany v našem těle patřičný zdravotní benefit, musíme je z té „výztuhy" dostat ven, což během trávení úplně nezvládáme. Tedy ne, že by to z běžné stravy bylo úplně k ničemu, ale na skutečně zdraví prospěšnou dávku (cca 150 mg/den) to nestačí. Jen ze stravy využijeme cca 10 %.

Betaglukany nefungují v těle hned a napořád

Je potřeba tělo „naboostovat" což trvá tak 3 dny a pak dávku pravidelně udržovat, protože pokud přestaneme přípravky s betaglukany brát, tak zase onen efekt, který zrychluje „ostražitost" a „odezvu" imunitního systému opět cca do 3 dnů vymizí.

Stejně jako u čehokoli jiného, i zde je velká variabilita v kvalitě nabízených potravních doplňků - jednak zda jsou z kvasnic či hub, kolik jich je skutečně v preparátu a kolik a jaké podpůrné (ale balastní) látky jsou použity a jak moc je daný betaglukan chemicky čistý - tedy jak moc byl vymaněn z oné „výztuhy" buněk, ve které je vázán.

Tedy koukejte se, zda se jedná o izoláty nebo jen rozemleté houby či sušené kvasnice a zda v doprovodných materiálech jsou uvedeny nějaké certifikace, že přípravek byl testován v nějakých relevantních studiích.

Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D. z Vojenské lékařské fakulty Univerzita Obrany o betaglukanech si můžete poslechnout v audioarchivu Českého rozhlasu Hradec Králové.

Zajímá Vás, jak ještě svou imunitu podpořit? Domluvte si konzultaci a zeptejte se nás osobně.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru