Nutriční terapeutka hostem v pořadu Sama doma

Nestihli jste rozhovory s odborníky z FitBee v Sama doma v minulém týdnu? Nevadí, přinášíme Vám informace, které v pořadu zazněly.
Nutriční terapeutka hostem v pořadu Sama doma

Hlavním hostem čtvrtečního dílu pořadu byla nutriční terapeutka a antropoložka Mgr. Jitka Tomešová, které s věnovala především problematice alternativní výživy. Moderátorky i diváky nejvíce zajímalo, jestli jsou směry alternativní výživy bezpečné a jestli jsou vhodné pro děti.

Pokud se někdo pro alternativní způsob stravování rozhodne, měl by si ujasnit, co vlastně nový styl přináší a jak s ním pracovat. Ujasnit si, proč se do něj chce vlastně pustit. Alternativní výživa přitom nemusí být jen vegetariánství a veganství, ale také třeba bezlepková strava bez zdravotního opodstatnění nebo přerušované půsty v různém časovém poměru.

Nejčastěji zmiňované vegetariánství jako takové může být bezpečné a může být i prospěšné. Je ale třeba se nad jídelníčkem zamyslet a ne pouze bezhlavě potraviny živočišného původu z jídelníčky vylučovat, ale umět je i správně nahradit z jiných zdrojů, nebo v případě nutnosti vhodnými doplňky stravy. Přísnější režimy, například veganství, raw strava nebo přísné stupně makrobiotiky ale již vhodné být nemusejí, vyžadují opravdu precizní práci s potravinami a se skladbou jídelníčku. Pro zajištění stejného množství některých látek, například některých vitamínů, vápníku, železa nebo složek bílkovin, aminokyselin, je také potřeba sníst celkově mnohem větší porce, které jsou zejména pro děti neúnosné. Z toho důvodu, a z důvodu možných trvalých následků, by se přísnější stravovací režimy neměly objevovat u dětí.

Mezi jednotlivými vstupy odpovídala Mgr. Tomešová na dotazy diváků, kterých přišlo opět obrovské množství a i přes veškerou snahu bylo možné věnovat se sotva polovině v nich. V samém závěru také upozornila na nevhodnost radit online nebo přes televizní obrazkovku řadě diváků, kteří se svěřovali se svými zdravotními problémy, bez přímého kontaktu s nimi a bez znalosti další nezbytných skutečností. Doporučila jim ale obrátit se na nejbližší pracoviště nutričních terapeutů v nemocnicích a nutričních poradnách.

Ještě jednou děkujeme za pozvání našich odborníků do pořadu a těšíme se další takovou příležitost!

Záznam rozhovoru s Mgr. Jitkou Tomešovou si můžete pustit také na webových pořadu Sama doma

-JitT-

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru