Pavel Suchánek v Pražském deníku

25. 1. 2013
O tom, že muži hubnou snadněji než ženy.... Proč tomu tak je se právě teď dozvíte v následujícím článku.
Pavel Suchánek v Pražském deníku

Jako každým rokem, i letos touto dobou většina z nás pozoruje na svém těle důsledky prohřešků, které jsme páchali během svátků. Za těch pár dnů sice nemáme šanci přibrat příliš mnoho kilogramů, ale něco navíc váha ukázat může. Obzvlášť, pokud jsme si dopřávali nejrůznější dobroty už delší dobu před svátečními dny. Ženy už určitě mají připravený dietní režim, který jim vyhovuje. Vědí, co omezit, čím snížit kalorickou hodnotu pokrmů. Možná je to i součást nejednoho novoročního předsevzetí, které znělo: Zhubnu! Pokud dodrží rozumná pravidla bez nebezpečných a nekontrolovaných hladovek a nutričně nevyvážených diet, ale přidrží se zdravých doporučení, je všechno v pořádku. Není ale bez zajímavosti, že nadváha a obezita trápí (nejen po Vánocích) 64 % českých mužů. Ukázal to průzkum Všeobecné zdravotní pojišťovny v rámci preventivního projektu Žij zdravě. Ti z nich, kteří se rozhodnou nelichotivý stav změnit, pak také musejí hledat cestu, jak se utkat s nadbytečnými kily. Se spoustou překážek si umějí poradit sami, v mnohém jim vychází vstříc matka příroda, která utkala jejich těla jinak, než ta ženská a v neposlední řadě jim mohou být posilou partnerky. 

Tři hlavní výhody proti ženám
První z nich je odlišné složení těla. To mužské je tvořeno větším podílem svalové hmoty a menším podílem tuku než tělo žen. Díky tomu spalují muži v klidu i při pohybové aktivitě více energie než ženy. Druhou výhodou je vyšší vytrvalostní výdrž, muži dokáží vydávat energii po delší časový úsek bez pocitu únavy. Muži mají hubnutí snazší. Neprožívají ho tak závažně. Většinou se rozhodnou a mají vůli nový režim dodržovat, ať už jde o změnu jídelníčku nebo sportovní aktivity. Proto nepodstupují takové peripetie se stále novými dietami jako ženy, říká psychoterapeutka, Mgr. Jana Březinová. Třetí výhodou na straně mužů je to, že za sebou nemívají mnoho pokusů o redukci hmotnosti jako ženyOpakované pokusy o zhubnutí s pomocí krátkodobých diet vedou sice k počátečnímu rychlému úbytku kil, často ale končí jojo efektem. Navíc si organizmus na nízký energetický příjem zvykne a snižuje svůj klidový energetický příjem. Díky tomu je každý další pokus obtížnější, uvádí nutriční specialista, RNDr. Pavel Suchánek. 

Mužská taktika
Ženy se snaží hubnout opakovaně, podléhají módním dietám, probírají to s kamarádkami a okolí ví, že hubnou. Muži většinou pár kilogramů navíc neřeší. Začnou hubnout až ve chvíli, kdy mají opravdu problém s váhou, případně se u nich projeví související zdravotní obtíže. Pak se na hubnutí začnou připravovat: hledají poradnu nebo trenéra a sestaví si bojový plán. Pokud se jednou rozhodnou, vše se snaží dodržovat na 100 %. Muži mají k hubnutí techničtější přístup. Neřeší krásu, ale svaly, ne kila, ale kondici. Navzájem se motivují sportovními výkony. Možná někde v hloubi duše řeší i krásnější postavu, ale veřejně to nepřiznají. Oproti ženám dokáží muži reálněji plánovat, jsou rozvážnější a mají většinou i větší výdrž. Obě pohlaví však mají stejně přehnaná očekávání typu: stačí měsíc a vše bude v pořádku, vysvětluje RNDr. Suchánek.

Pohyb není problém... Velká část mužů má kladný vztah k pohybu díky sportování v průběhu dětství a dospívání, proto jim nedělá větší obtíže s ním znovu začít. Při sportu však mají na rozdíl od žen větší tendenci se přetěžovat. Aktivita vhodná k hubnutí, tj. ta s nízkou zátěží a delším trváním, jim většinou nepřipadá dostatečná. Muži mají často pocit, jako by vlastně vůbec nic nedělali. Ze své sportovní minulosti jsou zvyklí na dobrou kondici. Trvá jim proto delší dobu si uvědomit, že pokud dlouho nesportovali, je třeba kondici znovu pomalu budovat, doplňuje Pavel Suchánek

Kamenem úrazu je jídlo
Téměř každý muž se rád dobře nají. Většina z nich má v oblibě pokrmy a nápoje, které patří mezi bohaté zdroje energie. Nejčastěji to bývají tučná masa a masné výrobky, klasická česká kuchyně (hutné polévky, zahuštěné omáčky s knedlíky) a alkohol. Další nevýhodou mužského stravování je také fakt, že vaření i nákup potravin v českých domácnostech většinou obstarávají ženy. Muži mnohdy nemohou sami ovlivnit své stravování, musejí změny jídelníčku prodiskutovat se svou partnerkou a společně plánovat stravování tak, aby vyhovovalo oběma.

Problém s erekcí zasáhne celý pár 
Není žádnou novinkou, že muži mají při obezitě problém s erekcí. Jde o poruchu cévního zásobení, které má při mužském typu obezity, tj. v oblasti břicha, vliv na erekci a posléze na kvalitu intimního života. Těmito problémy trpí nejen muž, ale i celý pár. Měla jsem v poradně nejednu ženu, která si na tenhle problém u svého obézního muže stěžovala, upozorňuje Mgr. Březinová.

Motivace k hubnutí
Mužům dlouho trvá, než si přiznají, že mají problémy s váhou a domlouvání partnerky či přátel většinou nepomáhá. Co na muže jednoznačně zabere je výhrůžka od lékaře. Výrazně je motivuje opravdový zdravotní problém, srdeční slabost, slabý infarkt nebo nástup cukrovky. Pokud mají jen větší břicho a jinak jsou zdraví, z jejich pohledu není nutné nic řešit. Břicho se v české společnosti bohužel obecně nepovažuje za problém a malé bříško se u mužů toleruje, říká Pavel Suchánek. Bez správné motivace se nepodaří zhubnout nikomu. Pokud se nedaří, není žádná ostuda obrátit se na odborníky.Pokud chcete svého muže motivovat, měli byste poukazovat na jeho silné stránky a kvality. Rozhodně ho nepodceňujte a neponižujte posměšky typu: už zase, miláčku, to už tady jednou bylo apod. Nevyhrožujte mu dietou. Naopak mu naznačte, že by se vám líbilo, kdyby změnil životní styl. Hubnutí je totiž o životním stylu, ne o dietách.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru