Řepkový olej není českými spotřebiteli doceněn
Použití řepkového oleje k přípravě pokrmů se v domácnostech jednotlivých cílových skupin liší. Uplatnění nachází v kuchyních necelé poloviny žen s dětmi do 15 let (43 %) a pouze jedné třetiny samostatně žijících osob ve věku 30 - 50 let a seniorů nad 60 let věku (32 %). Více než tři pětiny dotázaných neví, zda je řepkový olej přínosný (od 55 % u matek s dětmi po 59 % u seniorů). Poměrně velké množství dotázaných (zejména senioři 65 %) také není schopno říci, zda řepkový olej obsahuje spíše prospěšné mastné kyseliny nebo naopak ty nežádoucí.
"Správně sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů bohatých na omega3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin," říká Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny.
Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivněním hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění.
"Pro příjem doporučeného množství vícenenasycených mastných kyselin omega3 a omega6 je potřebný přísun cca 100 ml řepkového oleje za den," dodává Suchánek.
Ačkoli bylo u řepky za posledních 35 let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst. Přitom realita je úplně jiná: současné odrůdy řepky, z nichž se olej vyrábí, jsou kvalitativně významně jiné a výrazně lepší, než staré odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové, tzv. dvounulové odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.