Správně číst obaly na potravinách znamená najít si vhodné složky

8. 5. 2013
Správně číst obaly na potravinách a nápojích a podle toho nakupovat, znamená podle odborníka na zdravou výživu a aktivní životní styl Pavla Suchánka něco trochu jiného pro diabetika, člověka s vysokým tlakem, cholesterolem nebo jinou zdravotní obtíží, včetně obezity. Každý si musí hledat ve složení výrobku něco jiného.
Správně číst obaly na potravinách znamená najít si vhodné složky

"Diabetik by měl sledovat množství sacharidů a cukrů, člověk s vysokou hladinou cholesterolu by měl sledovat množství nasycených mastných kyselin. Důležitá je také energetická hodnota," řekl Suchánek.

Podle platného zákona musejí výrobci uvádět na obalech složení výrobku a varování, pokud jsou v něm stopy sóji, ořechů a jiných surovin, které vadí alergikům a nemocným. Tabulky dávají přehled o výživové hodnotě ve 100 gramech a jedné porci. Značení GDA, tedy nutriční bubliny, ukazuje energetickou hodnotu, obsah cukru, tuků či sodíku v jedné porci a procento doporučené denní spotřeby.

Suchánek ocenil, že když výrobce využije značení GDA, dává kupujícímu vodítko - zobrazí jednotlivé složky i doporučenou velikost porce. Kupující ví, na kolik porcí potravina je a jaká je doporučená velikost porce, když kupuje třeba velkou láhev nápoje nebo velké balení cereálií.

Radí proto sledovat vedle stogramových tabulek s hlavními údaji o obsahu bílkovin, sacharidů a tuků také informace o obsahu, kde může být třeba množství ztužených tuků, nasycených mastných kyselin a dalších složek. Člověk tak může podle něj udělat kvalifikovanější výběr a spočítat si energetický příjem, obsah rizikových nebo naopak zdraví prospěšných složek, jako je vláknina, a podle toho se rozhodnout, jestli si výrobek koupí. "Můj zdravotní stav by měl určovat výběr potravin a čím více důležitých informací se na obalu dočtu, tím lépe mohu výběr udělat," řekl.

Zákon o potravinách má v příštím roce změnit požadavky na značení potravin podle evropského předpisu. Zavede povinnost, aby značení bylo písmem velkým alespoň 1,2 milimetru a nápis byl čitelný, třeba formou kontrastu tisku a pozadí. Za porušení má být sankce až deset milionů korun.

Originál článku naleznete také zde: http://www.denik.cz/z_domova/spravne-cist-obaly-na-potravinach-znamena-najit-si-vhodne-slozky-20130508.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru