TÉMA: ŘEPKOVÝ OLEJ

27. 3. 2013
RNDr. Pavel Suchánek radí čtenářům časopisu Chvilka pro tebe v rubrice Naše zdraví
TÉMA: ŘEPKOVÝ OLEJ

 

Podle naší babičky byla dřív řepka dobrá leda tak jako krmení pro dobytek. Teď se hodně píše o prospěšném řepkovém oleji, co se změnilo? Jitka V., Frýdek Místek

Pavel Suchánek: Olej ze současných odrůd řepky se svým složením blíží oleji olivovému a v některých parametrech jej dokonce předčí, hlavně díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Je velmi důležité, aby správně sestavený jídelníček zajistil potřebný příjem všech zdraví prospěšných živin, především rostlinných olejů a tuků, a to zejména na úkor živočišných tuků, obsažený hlavně v másle, uzeninách a tučných mléčných výrobcích

Prý potřebujeme sníst denně docela dost tuku. Kolik by to tak mělo být? Adam S., Praha

Pavel Suchánek: Tuky, zejména rostlinné oleje, do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Omezování konzumace tuků se projevuje nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích a ve slábnoucím imunitním systému. Odborníci se shodují na tom, že celkový příjem tuků by neměl být vyšší než 30 až 35 % celkového energetického příjmu (tj. přibližně 60 až 90 g tuků denně), přičemž z živočišných tuků by měla pocházet maximálně 1/3 tohoto příjmu. Zbylé 2/3 by měly tvořit rostlinné tuky a oleje. Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem rostlinných olejů bohatých na omega3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Ve světle nových vědeckých poznatků vychází jako zcela ideální zdroj omega-3 mastných kyselin řepkový olej, který je vhodný k pravidelné konzumaci.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru