TÉMA: ŘEPKOVÝ OLEJ
Podle naší babičky byla dřív řepka dobrá leda tak jako krmení pro dobytek. Teď se hodně píše o prospěšném řepkovém oleji, co se změnilo? Jitka V., Frýdek Místek
Pavel Suchánek: Olej ze současných odrůd řepky se svým složením blíží oleji olivovému a v některých parametrech jej dokonce předčí, hlavně díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Je velmi důležité, aby správně sestavený jídelníček zajistil potřebný příjem všech zdraví prospěšných živin, především rostlinných olejů a tuků, a to zejména na úkor živočišných tuků, obsažený hlavně v másle, uzeninách a tučných mléčných výrobcích
Prý potřebujeme sníst denně docela dost tuku. Kolik by to tak mělo být? Adam S., Praha
Pavel Suchánek: Tuky, zejména rostlinné oleje, do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Omezování konzumace tuků se projevuje nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích a ve slábnoucím imunitním systému. Odborníci se shodují na tom, že celkový příjem tuků by neměl být vyšší než 30 až 35 % celkového energetického příjmu (tj. přibližně 60 až 90 g tuků denně), přičemž z živočišných tuků by měla pocházet maximálně 1/3 tohoto příjmu. Zbylé 2/3 by měly tvořit rostlinné tuky a oleje. Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem rostlinných olejů bohatých na omega3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Ve světle nových vědeckých poznatků vychází jako zcela ideální zdroj omega-3 mastných kyselin řepkový olej, který je vhodný k pravidelné konzumaci.