TEST SALÁTOVÝCH DRESINKŮ

20. 5. 2013
Zeleninové saláty už patří na stůl většiny českých domácností. A k nim samozřejmě nesmí chybět dobrý dresink. Jak si však vybrat ten nejzdravější? U dresinků je to velmi těžké určit. Tento test hodnotí jak kuchař, tak i nutriční specialista.
TEST SALÁTOVÝCH DRESINKŮ

 

Při nakupování dresinků si dejte velký pozor. Jedni výrobci totiž tvrdí, že správná velikost porce je 30 mililitrů. Druhá skupina výrobců se zase přiklání k tomu, že dresinky jsou prakticky stejné jako majonézy nebo tatarky, přičemž správná velikost porce je podle nich 10 gramů.

To znamená, že když se podíváme na energetické zastoupení testovaných výrobků, vychází nám mezi nimi v rámci doporučené porce téměř dvojnásobný rozdíl. Jisté je, že 30 ml zhruba odpovídá 20 gramům výrobku, kdežto 10 gramů odpovídá přibližně 15 ml výrobku.

Zatímco nutriční specialista Pavel Suchánek hodnotil testované dresinky z hlediska obsahu výživových látek a množství praktických informací na obalu, kuchař Tomáš Štěpnička ze Zátiší Group se zaměřil na to, jak dresinky lahodí našim chuťovým pohárkům.

Každý z odborníků hodnotil zvlášť, přičemž celkový test je součtem umístění v jejich hodnoceních. V případě stejného počtu bodů byl názor kuchaře směrodatnější.

Výsledky testu dvou specialistů:
1. MÍSTO
Farmářský dresink Hellmann's, 235 ml

Cena: 44,90 Kč (cena za 100 ml: 19,10 Kč)
Výrobce: UNILEVER ČR, s.r.o.
Složení: Voda, řepkový olej, smetana, ocet, cukr, sušený jogurt, pasterizovaný vaječný žloutek, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, koncentrované syrovátkové bílkoviny, zelenina (česnek, sušená cibule), regulátor kyselosti (kyselina mléčná), sušené bylinky (kopr, pažitka, petrželová nať), zahušťovadlo (xanthan), citrónová šťáva koncentrovaná, antioxidant (kalciumdinatrium/calcium disodium EDTA). Emulgováno s obsahem tuku 13 % hm.

Vyhodnocení testu podle nutričního specialisty Pavla Suchánka: "Dobré je, že výrobce uvádí jako zdroj oleje zdraví velmi prospěšný olej řepkový." Celkové pořadí v jeho testu: 1. místo - 7 bodů.
Vyhodnocení testu podle kuchaře Tomáše Štěpničky: "S tímhle farmářským dresinkem nemám problém. Je tam cítit kopr, to je dobré. Je trochu kyselý, ale to se do tohoto typu dresinku hodí." Celkové pořadí v jeho testu: 2. místo - 6 bodů.

Hodnocení: 7 + 6 = 13 bodů.  Celkově: 1. místo.

2. MÍSTO
Mexický dressing Tesco, 250 g

Cena: 31,90 Kč (cena za 100 g: 12,80 Kč)
Výrobce: DOMA, a.s.
Prodávající: Tesco Stores ČR, a.s.
Složení: Voda, rostlinný olej, sterilovaný rajčatový protlak (rajčata), cukr, plnotučná hořčice (voda, hořčičné semeno, ocet, cukr, jedlá sůl, koření), ocet, jedlá sůl, stabilizační směs (modifikovaný kukuřičný škrob, stabilizátor E 412, E 415), česnek (1,0 %), mleté chilli koření (1,0 %), worcestrová omáčka, emulgátor E 1450, regulátor kyselosti kyselina citrónová, konzervační látky E 202, E 211. Výrobek obsahuje hořčici.

Vyhodnocení testu podle nutričního specialisty Pavla Suchánka: "Výrobce bohužel neuvádí použitý zdroj oleje. Předností je, že se můžeme snadno orientovat podle značení GDA, tedy nutriční bubliny, která ukazuje, kolik daná porce obsahuje nasycených mastných kyselin, energie atd." Celkové pořadí v jeho testu: 3. místo - 5 bodů.

Vyhodnocení testu podle kuchaře Tomáše Štěpničky: "Má hodně hustou konzistenci, z lahve šel špatně. Chuťově je ale v pohodě. Je to dresink, ve kterém se promítnou všechny chutě. Žádná kyselost, je ideální. Docela pálivý. Zezačátku se nezdá, ale pak se ta chuť rozjede." Celkové pořadí v jeho testu: 1. místo - 7 bodů.

Hodnocení: 5 + 7 = 12 bodů. Celkově: 2. místo.


 

3. MÍSTO
Francouzský dressing Tesco, 250 g

Cena: 31,90 Kč (cena za 100 g: 12,80 Kč)
Výrobce: DOMA, a.s.
Prodávající: Tesco Stores ČR, a.s.
Složení: Voda, rostlinný olej, sterilovaný rajčatový protlak 15 % (rajčata), pasterovaná vaječná melanž, sušená syrovátka, ocet, ochucovací směs (sušená zelenina, bylinky, koření), plnotučná hořčice (voda, hořčičné semeno, ocet, cukr, jedlá sůl, koření), jedlá sůl, cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, worcestrová omáčka, konzervanty E 202, E 211, stabilizátor E 415. Výrobek obsahuje vejce, mléko a hořčici.

Vyhodnocení testu podle nutričního specialisty Pavla Suchánka: "Výrobce bohužel neuvádí použitý zdroj oleje. Předností je, že se můžeme snadno orientovat podle značení GDA, tedy nutriční bubliny, která ukazuje, kolik daná porce obsahuje nasycených mastných kyselin, energie atd." Celkové pořadí v jeho testu: 2. místo - 6 bodů.

Vyhodnocení testu podle kuchaře Tomáše Štěpničky: "Tenhle francouzský dresink je dobrý. Řekl bych, že chuť všech použitých surovin je tam dobře cítit. Neměl bych s ním problém." Celkové pořadí v jeho testu: 3. místo - 5 bodů.

Hodnocení: 6 + 5 = 11 bodů. Celkově: 3. místo.
 

4. MÍSTO

Tisíc ostrovů Dresink Hellmann's, 235 ml
Cena: 44,90 Kč (cena za 100 ml: 19,10 Kč)
Výrobce: UNILEVER ČR, s.r.o.
Složení: Voda, slunečnicový olej, cukr, ocet, zakysaná smetana, rajčatová pasta (4,5 % hm.), červená paprika, modifikovaný kukuřičný škrob, pasterizovaný vaječný žloutek, jedlá sůl, hořčice (voda, hořčičná semena, ocet, jedlá sůl, koření, aroma), citrónová šťáva koncentrovaná, pažitka, zahušťovadlo (xanthan), kayenský pepř, antioxidant (kalciumdinatrium/calcium disodium EDTA). Emulgováno s obsahem tuku 17 % hm.

Vyhodnocení testu podle nutričního specialisty Pavla Suchánka: "U mne páté místo patří tomuto dresinku zejména kvůli tomu, že nutriční údaje jsou znázorněny pouze v tabulce. Předností zase je, že je uveden zdroj oleje." Celkové pořadí v jeho testu: 5. místo - 3 body.

Vyhodnocení testu podle kuchaře Tomáše Štěpničky: "V tomhle bych řekl, že je docela dost octu. Na jazyk mi tam hodně padá kyselost. Jinak bych neřekl, že je vyloženě špatný, ale nekoupil bych si ho." Celkové pořadí v jeho testu: 4. místo - 4 body.

Hodnocení: 3 + 4 = 7 bodů. Celkově: 4. místo.
 

 

5. MÍSTO
Zámořský dressing Albert Quality, 250 ml

Cena: 26,90 Kč (cena za 100 ml: 10,80 Kč)
Výrobce: DOMA, a.s.
Prodávající: AHOLD Czech Republic, a.s.
Složení: Pitná voda, rostlinný olej, sterilovaný rajčatový protlak, cukr, sterilované okurky, sterilovaná paprika, hořčice (pitná voda, hořčičné semeno, kvasný ocet lihový, cukr, jedlá sůl, koření), kvasný ocet lihový, jedlá sůl, ochucující směs (sušená zelenina, koření, extrakty koření), stabilizační směs (modifikovaný kukuřičný škrob, stabilizátory E 412, E 415), worcestrová omáčka (pitná voda, kvasný ocet lihový, cukr, jedlá sůl [max. 6 %], víno, švestková povidla, směs koření, barvivo E 150c, sladový výtažek, česnekový koncentrát, sušený rajčatový protlak, aroma), emulgátor E 1450, regulátor kyselosti kyselina citrónová, konzervanty E 202 a E 211, sušená paprika mletá, sušená petrželová nať. Emulgováno s obsahem tuku 31 %. Obsahuje hořčici a může obsahovat stopy vajec a mléka.

Vyhodnocení testu podle nutričního specialisty Pavla Suchánka: "Ani zde výrobce neuvádí, jaký použil olej. Tento výrobek jinak skončil na čtvrtém místě jen proto, že na obalu není zdůrazněno množství polynenasycených mastných kyselin. Informační tabulka je na druhou stranu velmi podrobná." Celkové pořadí v jeho testu: 4. místo - 4 body.

Vyhodnocení testu podle kuchaře Tomáše Štěpničky: "Je to takový slaďáček. Nevím, co bych tam měl vlastně cítit, cítím tam jen sladkost. Přijde mi, že to má jednu chuť a je to obarvené. Žádná bylinka není cítit." Celkové pořadí v jeho testu: 5. místo - 3 body.

Hodnocení: 4 + 3 = 7 bodů. Celkově: 5. místo.
 

 

6. MÍSTO
Bylinkový dressing s jogurtem Spak, 30 g

Cena: 5,90 Kč (cena za 100 g: 19,70 Kč)
Výrobce: SPAK Foods, s.r.o.
Složení: Pitná voda, rostlinný olej (20 %), jogurt (16 %), kvasný ocet, cukr, jedlá sůl, sušené mléko, maltodextrin, koření k dochucení, hořčičné semeno, cibule, směs bylin (1,5 %), fermentovaná sója, rajčatový protlak, jablečná šťáva, regulátor kyselosti kyselina citrónová, aroma, stabilizátor xantan gum a pektin, barvivo riboflavin, konzervant kyselina sorbová, kyselina benzoová. Obsahuje mléčné bílkoviny, laktózu, hořčici a sóju.

Vyhodnocení testu podle nutričního specialisty Pavla Suchánka: "Tyto výrobky nám jako zákazníkům neříkají navíc. Dávat na obal dodatečné informace včetně nutriční bubliny ale  není povinnost." Celkové pořadí v jeho testu: 6. místo - 2 body.

Vyhodnocení testu podle kuchaře Tomáše Štěpničky: "Po bylinkách žádná chuť, je hrozně řídký. A příšerně kyselý." Celkové pořadí v jeho testu: 6. místo - 2 body.

Hodnocení: 2 + 2 = 4 body. Celkově: 6. místo.

7. MÍSTO
Americký dressing s jogurtem Spak, 30 g

Cena: 5,90 Kč (cena za 100 g: 19,70 Kč)
Výrobce: SPAK Foods, s.r.o.
Složení: Voda pitná, rostlinný olej, jogurt (10 %), cukr, rajčatový protlak, kvasný ocet, jedlá sůl, paprika sterilovaná, sušené mléko, maltodextrin, hořčičné semeno, česneková pasta, regulátor kyselosti kyselina citrónová, koření k dochucení, fermentovaná sója, jablečná šťáva, aroma, barvivo riboflavin, stabilizátor xantan gum, konzervant kyselina sorbová, kyselina benzoová. Obsahuje mléčnou bílkovinu, laktózu, hořčici a sóju. Emulgováno s obsahem tuku 20 %. Emulgováno s obsahem tuku 20 %.

Vyhodnocení testu podle nutričního specialisty Pavla Suchánka. Hodnocení: "Tyto výrobky nám jako zákazníkům neříkají navíc. Dávat na obal dodatečné informace včetně nutriční bubliny ale není povinnost." Celkové pořadí v jeho testu: 7. místo - 1  bod.

Vyhodnocení testu podle kuchaře Tomáše Štěpničky: "Mezi tímhle dresinkem a bylinkovým dresinkem od Spaku bych nehledal rozdíl. Úplně stejná chuť bez něčeho, co by ji zvýrazňovalo. Konzistence stejná." Celkové pořadí v jeho testu: 7. místo - 1 bod.
 
Hodnocení: 1 + 1 = 2 body. Celkově: 7. místo.

Článek s videem naleznete také na stránkách tn.cz: http://tn.nova.cz/zpravy/testy/test-dresinku.html 

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru