VELKÝ TEST: Kterou omáčkou si ochutíte grilované maso a která je jen chemická bomba?

8. 5. 2013
Jak si zpestřit grilovačku? Dejte si k masu i omáčky, které mají jako základ majonézu. Přečtěte si, která je nejlepší a která naopak u odborníka příliš neuspěla!
VELKÝ TEST: Kterou omáčkou si ochutíte grilované maso a která je jen chemická bomba?

 

Plánujete grilování a nevíte, čím ještě vylepšit maso a přemýšlíte, že byste si k němu koupili nějakou omáčku nebo dresing. Výživový specialista Pavel Suchánek pro vás otestoval sedm omáček, které mají jako základ majonézu.
 
"Na rozdíl od samostatné majonézy v prodejnách nejsou v chladících boxech, ale když je otevřete, musíte je skladovat v ledničce," doporučil Suchánek.

Ten zároveň uvedl, že bychom se před nákupem měli podívat i co výrobce uvádí na etiketě. "První hodnota, na kterou bychom měli dát pozor, je zda obsahuje rostlinný olej, v jakém množství a jaký typ. Je škoda, že většina výrobců uvádí jen rostlinný olej. Pokud by uváděli přesnější označení, bylo by to pro nás lepší. Další důležitou hodnotou, kterou bychom měli sledovat, je celková energetická hodnota. Ale jelikož dáváme tak jednu polévkovou lžíci, není to tak důležité v porovnání s tím, jaký typ oleje je použit k výrobě majonézy. Dalšími důležitými kritérii výběru je to, zda výrobce uvádí obsah soli, nasycených mastných kyselin a pak zda vůbec výrobce uvádí tabulku energetických hodnot," vysvětlil Suchánek.

1. - 2. Hellmann's: Česneková omáčka
Výrobce: UNILEVER ČR, spol. s r. o., Thámova 18, Praha 8
Vyrobeno v: EU
Velikost balení: 250 ml
Cena balení: 39,90 Kč
Cena za 100 ml: 15,96 Kč

Složení: rostlinný olej, voda, pasterizovaný nízkotučný jogurt, cukr, pasterizovaný vaječný žloutek, glukózo-fruktózový sirup, hořčice (voda, hořčičná semena, ocet, jedlá sůl,koření, aroma), bylinkový ocet, celer, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, ocet, česneková pasta (0,5% hm.), sušená cibule, aroma, citronová šťáva, pepř bílý, sušená petrželová nať.

Hodnocení: "U této omáčky je škoda, že výrobce neuvádí typ oleje, který je použit k tvorbě omáčky. Tento výrobek bych dal na první místo, ale měl bych k němu připomínky. U této omáčky není uveden zdroj původu oleje."

1. - 2. Heinz: Garlic Sauce (česneková omáčka)
Výrobce: H.J.Heinz BV, Elst, Holandsko
Vyrobeno v: EU
Velikost balení: 250 ml
Cena balení: 42,90 Kč
Cena za 100 ml: 17,60 Kč
 
Složení: pitná voda, řepkový olej, kvasný ocet, cukr, sušená syrovátka (mléko), modifikovaný škrob, bylinky (česnek 0,9%, pažitka), jedlá sůl, koření (obsahuje hořčici), extrakt bylin, regulátor kyselosti (kyselina citrónová), zahušťovadla (xantham, guma, guar), aroma (obsahuje vejce).
 
Hodnocení: "Zde je dobré, že výrobce uvádí, že při výrobě byl užit řepkový olej. Bohužel neuvádí obsah nasycených mastných kyselin a neuvádí obsah soli. Také tento výrobek bych dal na první místo, ale také bych k němu měl výtku. Zde není uvedeno množství soli a nasycených mastných kyselin."

3. Albert: Česnekový dressing
Výrobce: Remia C.V., Dolderseweg 107, Den Dolder, Holandsko; pro AHOLD Czech Republic, a. s., Slavíčkova 1a, Brno
Země původu: Holandsko
Velikost balení: 270 ml
Cena balení: 32,90 Kč
Cena za 100 ml: 12,19 Kč
 
Složení: pitná voda, rostlinný olej 25%, nízkotučný jogurt 13%, ocet, glukózo-fruktózový sirup, česnek 3,5%, cukr, pšeničný škrob, jedlá sůl, hořčice (pitná voda, hořčičné semínko, ocet, koření), byliny (pažitka, rozmarýn), vaječný žloutek, modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo: guarová guma, extrakt z pórku, kyselina mléčná, konzervant E202, aroma, koření, antioxidant E385.

Hodnocení: "Pozitivní je, že výrobce uvádí množství nasycených mastných kyselin, uvádí i množství soli. Bohužel ale neuvádí zdroj oleje. Na tuto příčku bych ho dal, protože obsah nasycených mastných kyselin je vyšší než u předchozí skupiny. Z hlediska spotřebitele je to výrobek kvalitní, jen drobně zaostává za prvními dvěma. Jako spotřebitel oceňuji to, že mám dostatek informací o výrobku."

4. - 6. Mikado: Česneková omáčka
Výrobce: Lidl Česká republika v.o.s., Nárožní 1359/11, Praha 5
Velikost balení: 440 g
Cena balení: 29,90 Kč
Cena za 100 g: 6,80 Kč

Složení: pitná voda, rostlinný olej, glukóza, ocet kvasný vinný, česnek (3% hm.), modifikovaný kukuřičný škrob, jedla sůl, cukr, vaječný žloutek, koření (obsahuje hořčici), mléčná bílkovina, aroma, zahušťovadlo, guma guar, karubín, xanthan, regulátor kyselosti: kyselina citrónová.

4. - 6. Spak: Česneková omáčka
Výrobce: SPAK Foods, s. r. o., Nádražní 632, Sušice
Vyrobeno v: EU
Velikost balení: 250 ml
Cena balení: 42,90 Kč
Cena za 100 ml: 17,60 Kč
 
Složení: voda pitná, rostlinný olej, česneková pasta (8%), cukr, cibule sterilovaná, jogurt, kvasný ocet, sušené mléko, jedlá sůl, zahušťovadlo: modifikovaný kukuřičný škrob, hořčičné semeno, koření k dochucení, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, fermentovaná sója, rajčatový protlak, jablečná šťáva, barvivo: riboflavin, aroma: česnekové, stabilizátor: xanthan gum. Obsahuje mléčnou bílkovinu, laktózu, sóju, celer a hořčici.

4. - 6. Heinz: Pepřová omáčka (Three Pepper Corn Sauce)
Výrobce: H.J.Heinz BV, Elst, Holandsko
Vyrobeno v: EU
Velikost balení: 250 ml
Cena balení: 42,90 Kč
Cena za 100 ml: 17,60 Kč
 
Složení: voda, rostlinný olej, kvasný ocet, cukr, sušená syrovátka (obsahuje mléčnou bílkovinu), celer, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, černý, zelený a bílý pepř, hořčičná semena, zahušťovadla (guma guar, xanthan), regulátor kyselosti: kyselina citronová, koření. 

Hodnocení pro výrobky na 4. - 6. místě: Tyto výrobky bych zařadil do jedné skupiny. Není u nich uveden zdroj oleje, který je použit k výrobě omáčky, nebo není uvedeno množství soli, případně množství energie je o něco vyšší. Měl bych také u nich připomínku k množství přídavných látek.

7. Spak: Zelený pepř - omáčka
Výrobce: SPAK Foods, s. r. o., Nádražní 632, Sušice
Vyrobeno v: EU
Velikost balení: 250 ml
Cena balení: 42,90 Kč
Cena za 100 ml: 17,60 Kč
 
Složení: pitná voda, rostlinný olej, cukr, jogurt bílý, zelený pepř (3,9%), cibule sterilovaná, kvasný ocet, jedla sůl, sušené mléko, modifikovaný kukuřičný škrob, koření k dochucení, česneková pasta, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, fermentovaná sója, rajčatový protlak, jablečná šťáva, barvivo: riboflavin, aroma, stabilizátor: xanthan. Obsahuje mléčnou bílkovinu, laktózu, sóju, celer a hořčici.

Hodnocení: "Tento výrobek bych dal na poslední místo, ne kvůli složení, ale protože na něm není uvedena tabulka energetických hodnot. Jako spotřebitel bych měl mít tuto informaci. Sice to není povinnost, ale pro spotřebitele by tato informace mohla být důležitá."

Celkové hodnocení všech výrobků
"Jsem velmi příjemně překvapen, protože všechny omáčky jsou celkem kvalitní. Byl bych rád, kdyby takovéto složení a dostatečné množství informací, měli i ostatní výrobky spotřebního koše," zhodnotil všechny majonézové omáčky ke grilování nutriční specialista Pavel Suchánek.

Tento test naleznete na stránkách tn.cz: http://tn.nova.cz/zpravy/testy/test-majonezovych-omacek-ke-grilovani.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru