Hubnete? Nehubnete? A víte to jistě? Možná je to jen otázka správného měření

Správné měření těla a sledování úspěchů diety je klíčové pro dlouhodobé udržení motivace a dosažení vytoužených výsledků při hubnutí. Jak tedy postupovat, abychom získali co nejpřesnější představu o svém pokroku? Předně je důležité nezaměřovat se pouze na tělesnou hmotnost. Ta totiž nerozlišuje mezi tukem, svaly a vodou v těle. Proto je vhodné doplnit vážení o další metody měření, nebo rovnou zvolit nějakou komplexní. Které to jsou? Přečtěte si v článku našich nutričních specialistů.
Hubnete? Nehubnete? A víte to jistě? Možná je to jen otázka správného měření

Nekontrolujte se příliš často

Prvním pravidlem, které je třeba mít na paměti při sledování úspěchu v cestě za vysněnou postavou je nekontrolovat se každý den. I zdravý člověk se zdravou a stabilní tělesnou hmotností váží během jednoho měsíce i o 3 kila víc (nebo míň) ze dne na den a je to tak v pořádku. Když se budete vážit a měřit každý den, budete se pouze utvrzovat v pocitu, že se nic neděje a raději se na nějaké hubnutí vykašlete, jen abyste nemuseli každý den sledovat na váze stále plus minus stejné číslo. Nesnažte se vážit se každý den ani v představě, že tím alespoň podchytíte jídlo, po kterém přibíráte. Upřímně? Přiberete vždy, po každém jídle - každé jídlo, které sníte, přece něco váží a je logické, že se po obědě složeném ze 150 g masa, 250 g zeleniny, 150 g přílohy a 300 ml pití přiberete skoro kilo. Možná bude nejlepší, když svou osobní váhu na čas někam uklidíte a nebudete tak v pokušení vážit se každý den.

Měření obyčejným metrem

Jednou z nejjednodušších metod je měření obvodů. S obyčejným krejčovským metrem změřte obvod svůj pasu, boků, hrudníku, paže v oblasti bicepsů, stehna a lýtka, nebo alespoň některé z nich. Tento postup opakujte pravidelně, třeba jednou za týden nebo za dva a vždy ve stejnou denní dobu a výsledky si vždy zapisujte do deníčku, tabulky, poznámek v mobilu nebo do aplikace. Změny obvodů lépe reflektují skutečnou ztrátu tuku a/nebo zpevnění těla sportem než pouhá tělesná hmotnost.

Vyfoťte se před a po

Pro objektivní pohled na vaše výsledky je skvělé použít také foťák. Pořiďte si snímky z různých úhlů, nejčastěji přímo zepředu a z boku před začátkem diety a poté pravidelně každý měsíc. Ještě názornější fotky získáte, pokud můžete požádat o vyfocení někoho jiného. Následné pravidelné srovnávání fotografií vám umožní lépe vidět změny, než samotné zrcadlo. Rozdíl můžete vidět třeba v příběhu našeho klienta

Váš dobrý pocit

Nezapomínejte ani na to, jak se cítíte ve svém těle a oblečení. Je Vám oblečení stále stejně, nebo už je na některých částech těla, třeba na stehnech, zadečku nebo na hrudníku volnější? A jak se cítíte při obyčejné chůzi? Třeba se už méně zadýcháváte, máte menší problém s chůzí do schodů, nebo máte méně přetížená záda. Pocit volnějšího oblečení i lepší kondice jsou skvělými ukazateli pokroku, které se ještě ale nemusejí nutně odrazit na čísle na displeji váhy. 

Používejte chytré aplikace

Krokoměr, EKG, jídelníček, spálené kalorie, jídelníček, kvalita spánku… všechno se dá sledovat pomocí chytrého mobilu, hodinek a online aplikací. Do online aplikace si můžete navíc psát i další poznámky, svoje pocity, přikládat fotky a výsledky z měření. A stejně, jako po dvou měsících snažení mrknete na první fotky před hubnutím, mrkněte i na začátek deníčku. Kam jste se posunuli? Tohle jste byli skutečně před pár měsíci vy! Vidíte ten rozdíl? Odměňte se třeba vysněnými šaty, novou kabelkou nebo wellness víkendem.

Komplexní analýza tělesného složení

Porovnávání centimetrů, vlastního pocitu i fotek jsou super jednoduché kroky, které zvládnete sami doma nebo kdekoli jinde. Pokud ale chcete mít přesný přehled o tom, co se během hubnutí s vaším tělem děje, objednejte se na analýzu tělesného složení. Z ní zjistíte například to, že kila jdou sice dolů, ale je to především voda, protože hubnoucí režim, který dodržujete, pro vás není ten nejlepší. Nebo vám připadá, že váha stojí stále na stejném čísle? Podívejte se na výsledky tělesného složení a třeba zjistíte, že nejen šlo dolů 1,5 kila tuku, ale zároveň se vám podařilo zvýšit množství svalů. Tělesná hmotnost se sice tváří zhruba stejně, ale tělesné složení už je jako od úplně jiného člověka, než při předchozím měření. A to je vždycky radost vidět! Třeba jako na paní Lucii, která se s námi o své fotky před a po podělila.

Zůstaňte při zemi

Jedno z nejdůležitějších doporučení je dávat si reálná očekávání. Máte 25 kilo nadváhu posledních 15 let? Pak se je nesnažte zhubnout všechna za tři měsíce. Snižování tělesné hmotnosti a tuku je proces, který vyžaduje čas a konzistenci. Chvíle, kdy se zdá, že se nic neděje, jsou součástí cesty a je důležité si pamatovat, že přejdou a hubnutí zase naskočí. Nepodléhejte panice, nespěchejte na sebe, ani se netrestejte za to, když průběžné výsledky nejsou podle vašich představ. Určitě ale podle nich bude finální výsledek!

Nechte se překvapit!

Správné měření a sledování úspěchu diety je více než jen sledování čísel. Jde o pochopení a ocenění změn, které se dějí s vaším tělem a celkovým zdravím. V žádném případě nespoléhejte jen na vážení na osobní váze. Nejlépe si najděte poradnu, která má co nejlepší přístrojové vybavení a pomůže vám detailně sledovat, co se ve vašem těle děje. Objednat se můžete i k nám.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru