Recepty na vánoční cukroví od FitBee
Linecké hvězdičky
Potřebujeme
210 g hladké špaldové mouky
170 g másla
2 žloutky
60 g moučkového cukru
½ lžička kůry z BIO citrónu
Postup
Do změklého másla přidáme moučkový cukr, žloutky a kůru z citrónu. Promícháme s moukou a vypracujeme těsto. Vložíme do chladu a sucha a necháme uležet do dalšího dne. Poté těsto vyválíme na zhruba 2-4 mm silný plát. V případě potřeby posypeme plochu lehce moukou, aby se těsto nelepilo a dobře se s ním pracovalo). Vykrájené hvězdičky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C dorůžova. Sušenky můžeme slepit malinovým džemem nebo nechat jen jako sušenky - nenamazané a neslepené. Necháme uležet po dobu 10 dní v chladu a suchu.
Maková linecká kolečka
Potřebujeme
220 g hladké mouky
100 g mletého máku
80 g másla
2 ks vejce
60 g moučkového cukru
Švestková povidla na slepování
Postup
Do změklého másla zapracujeme cukr a mák a vejce. Směs smícháme s moukou a vytvoříme hladké těsto, které necháme uležet do druhého dne. Potom vyválíme plát silný zhruba 3-5 mm, ze kterého vykrájíme kolečka. Malým vykrajovátkem uděláme do poloviny koleček ještě malou dírku uprostřed. Vytvořená kolečka vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při 150 °C dorůžova. Vychladlá kolečka slepujeme povidly a necháme alespoň 10 dní uležet v chladu a suchu.
Vanilkové rohlíčky
Potřebujeme
280 g hladké celozrnné mouky
100 g másla
100 g mletých mandlí
100 g mletých vlašských ořechů
2 balíčky cukru s vanilkou
60 g moučkového cukru
2 ks vejce
Trocha moučkového cukru smíchaného s vanilkou
Postup
Do mouky přidáme změklé máslo, moučkový cukr, cukr s vanilkou a ořechy. Zapracujeme těsto a necháme jej odležet do druhého dne v chladu. Poté z něj vytvoříme válečky, které nakrájíme na stejné díly. Z nich vytvarujeme jednotlivé rohlíčky a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při 150 °C 10-15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru a necháme uležet v suchu a chladu asi 10 dní.
Pohankové perníčky
Potřebujeme
250 g hladké pohankové mouky (pokud těsto lepí a nedá se s ním pracovat, můžete trochnu mouky přidat)
50 g másla
1 celé vejce
4 polévkové lžíce medu
3 lžíce mléka
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu
1 lžička kůry z citrónu a pomeranče v BIO kvalitě
1 lžička perníkového koření
Postup
Máslo utřeme s medem, mlékem a vejcem. Přidáme mouku s kořením, práškem do pečiva, citrónovou a pomerančovou kůrou a vypracujeme hladké těsto. Vložíme ho do sáčku nebo zabalíme do potravinové folie a necháme uležet v chladu a suchu do dalšího dne. Z těsta vyválíme 3-5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme tvary podle vlastního přání a fantazie. Pečeme na pečícím papíru v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou. Perničky necháme vychladnout a následně je uložíme do krabice na 7 až 14 dní. Perníčky můžeme ozdobit bílkovou polevou, nebo nechat jen tak bez polevy.
Co ještě naši nutriční experti doporučují? Přečtěte si například jejich tipy, jak si Vánoce nepokazit nezřízeným chováním, nebo se jich zeptejte osobně v některé z FitBee poraden v republice.