Pomoc! Zachraňte mě! Musím zhubnout do plavek!

Hubnutí do plavek. Cíl, který před sebe s příchodem teplejších měsíců mnozí kladou. Touha nejen cítit se dobře, ale především vypadat skvěle na pláži a možná i trochu budit závist ostatních, kteří "to zase nezvládli", je silná motivace. Je ale důležité si uvědomit, že rychlé zhubnutí není ani zdravé, ani udržitelné, ani nebude mít takový výsledek, jaký si přejeme. Klíč k úspěchu proto leží před vámi už teď - začněte s hubnutím co nejdřív, už nyní, na jaře. To vám umožní postupovat pomalu a zdravě a i přiměřenou rychlostí 1 kg za týden zhubnout mnohem víc, než když byste začínali až v půlce června. A na co kromě včasného začátku při hubnutí do plavek myslet? Přečtěte si tipy nutričních specialistů z FitBee.

Pomoc! Zachraňte mě! Musím zhubnout do plavek!

Začněte s realistickými cíli

Už začít dostatečně včas místo čekání či spoléhání se na zázrak dva týdny před dovolenou je ten správný cíl. Promyslete ale i to, kolik vlastně můžete reálně do relaxace na pláži zhubnout? Kolik je bezpečné a udržitelné zhubnout za týden a kolik za měsíc? Průměr se skutečně pohybuje okolo 1 kg týdně, asi 3-5 kg za měsíc. Samozřejmě třeba v začátku programu Metabolic Balance® bývá hubnutí i mnohem rychlejší. Záleží také na tom, jaká je vaše startovací pozice - jestli jste věčná dietářka, půjde hubnutí i pod dohledem odborníků pomaleji, než v případě, že hubnete z velké nadváhy poprvé a váš životní styl je plný snadno napravitelných chyb. Takové tempo snižuje riziko jojo efektu a pomáhá vám udržet hubnutí dlouhodobě. 

Hubnout navíc nemusíte jen v kilogramech. Někdy, zejména, když se chcete kontrolovat pouze sami doma, pomůže i vaše vlastní oblečení nebo krejčovský metr. Jen je potřeba vědět, jak ho správně používat. O měření metrem už jsme článek psali dříve - můžete si ho připomenout na našem blogu.

Zdravá a vyvážená strava

Základem úspěšného hubnutí je vyvážená strava. Zapomeňte na hladovění i na trendy diety a zaměřte se na obyčejnou zdravou výživu - celozrnné pečivo a obiloviny, ovoce a zeleninu, dostatek bílkovin a na zdravé tuky. Naopak si odpusťte průmyslově zpracované potraviny, sladké nápoje, a to včetně těch s náhradními sladidly, a vysokokalorické snacky. Nejde o to, abyste se vzdali všeho, co máte rádi, ale o to, najít zdravější alternativy a kontrolovat porce. Na hubnutí totiž platí tzv. kalorický deficit. To znamená, že sníte o něco méně energie, než jí vydáte. Rozhodně ale nemůžete počítat s hubnutím, pokud si budete láskyplně užívat šlehačkové dorty a fast food. 

Pravidelná fyzická aktivita

K hubnutí přispívá nejen zdravá strava, ale i pravidelná fyzická aktivita. Nemusíte hned trénovat na maraton, stačí začít s rychlou chůzí, jízdou na kole nebo plaváním. Najděte si takovou aktivitu, která vás baví, u které vydržíte dlouhodobě a snažte se věnovat jí alespoň 30 minut denně, nebo hodinu 3x týdně. Důležité je také zapojit cvičení síly, které pomáhá budovat svalovou hmotu a zrychlovat metabolismus.

Nastavte si systém podpory

Cesta k hubnutí může být náročná, a proto je dobré mít kolem sebe lidi, kteří vás podporují. Ať už je to partner, kamarádka nebo trenér, sdílení vašich cílů a pokroků s někým, kdo vás motivuje a povzbuzuje, může mít obrovský význam pro váš úspěch. Velkou pomocí jsou i fotky před začátkem, v průběhu a po zhubnutí do vašeho snu. Pokud se nechcete foťáku ani trochu ukazovat, zkuste fotky zezadu, jako se nechává jedna hubnoucí slečna na sociálních sítích natáčet. Rozdíl pak můžete vidět už po pár týdnech na vlastní oči. 

Buďte trpěliví a netrestejte se

Pokud nevidíte okamžité výsledky, nezoufejte. Chvíli šlo hubnutí doslova jako po másle, ale teď už týden nevidíte žádnou změnu? I to je v pořádku, k hubnutí to patří a není vůbec nutné propadat panice. Tělo potřebuje čas, aby se přizpůsobilo novému stravování, cvičení i tělu. Buďte trpěliví a pokračujte ve svém snažení tak, jak je nastavené. Ani drobné porušení není důvod k trestu, nebo rovnou k vzdání se vysněné postavy do plavek. Každý den je přeci nová příležitost udělat krok směrem k vašemu cíli a tak se zítra můžete zase k nastavenému režimu vrátit. A nebo klidně ještě dnes.

Pamatujte, že hubnutí do plavek není jen o vzhledu. Je i o vašem zdraví, pohodě a o tom, abyste se cítili skvěle ve svém těle. S předstihem, trpělivostí a správným přístupem můžete toto léto dosáhnout svých cílů a užívat si každý okamžik na pláži se zaslouženým sebevědomím.

PS: podařilo se? Pak nezapomeňte ještě na jednu důležitou věc: to, že jste měli do plavek postavu ukázkovou, neznamená, že teď už se můžete konečně pořádně najíst a dopřávat si, jako před hubnutím. Naopak - uvědomte si, jestli tělu víc dopřáváte těmi šlehačkovými dorty či fastfoodem, nebo restovaným lososem se zeleninou. Správně zhubnutá kila jsou totiž udržitelná a zhubnutá takovým způsobem, který můžete považovat za svůj nový trvalý životní styl.

Jak na to? Objednejte se na konzultaci a vše s vámi rádi probereme. Možností je spousta!

Zdroj obrázku: AI Deeply

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru